Εξαπλώνεται η Όμικρον στην Ελλάδα – Φόβοι για νέα μέτρα (Videos)

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις - Τι εξετάζει η κυβέρνηση για τις γιορτές - Μόσιαλος για τρίτη δόση: Αποτελεσματική έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

5463982

Εξαπλώνεται η «Όμικρον» στη χώρα – Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία – Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι ενόψει των εορτών και λόγω της μετάλλαξης Όμικρον – Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις – Μόσιαλος για τρίτη δόση: Αποτελεσματική έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

Την ώρα που περιοχές της Ελλάδας εμφανίζουν αιφνίδια έξαρση κρουσμάτων, όλο και πιο δυναμικό «παρών» δίνει στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον, θέτοντας σε κίνδυνο την τάση σταθεροποίησης της πανδημικής εικόνας ενόψει Χριστουγέννων.

Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία

Υπενθυμίζεται ότι τα 17 ήδη γνωστά κρούσματα με το στέλεχος «Ο» έχουν εντοπιστεί σε Αττική, Κρήτη και Λακωνία. Ωστόσο, έχουν βρεθεί κι άλλα κρούσματα της μετάλλαξης σε διαφορετικές από τις τρεις γνωστές περιοχές, δηλαδή βρίσκονται εκτός Αττικής, Κρήτης και Λακωνίας.

Από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου, και μετά τον έλεγχο 1.173 δειγμάτων που επιλέχθηκαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα, ταυτοποιήθηκαν 17 κρούσματα κορωνοϊού με την παραλλαγή Όμικρον.

Συγκεκριμένα, εκτός από τα 17 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον τα οποία έχει ήδη ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, έχουν εντοπιστεί από τις ελληνικές υγειονομικές αρχές κι άλλες μολύνσεις της νέας παραλλαγής του Covid19. Μάλιστα, τα νέα κρούσματα της Όμικρον βρέθηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ, όπως μετέδωσε και το Open.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διασπορά της Όμικρον στη χώρα μας είναι πιο μεγάλη από ό,τι μαρτυρούν τα δείγματα που ταυτοποιήθηκαν, γεγονός που εντείνει την ανησυχία ότι η διασπορά στη χώρα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι φαίνεται.

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Την εβδομάδα που μας πέρασε σύμφωνα με την επιδημιολογικό χάρτη που ετοίμασαν οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής μας, παρατηρούμε μία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Λακωνία, στο Λασίθι και τη Λευκάδα» είπε αρχικά, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «σε κάποιες περιοχές, όπως είναι οι Σποράδες, η Νάξος, η Λήμνος, η Ευρυτανία, η Δράμα, η Καβάλα, σημειώνεται ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι υψηλή. Είναι μεταξύ 43 και 45 ετών. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει φόβος σε αυτές τις περιοχές να έχουμε αυξημένο αριθμό νοσηλειών μέσα στις επόμενες ημέρες».

Γενικότερα η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο με μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», δηλαδή στο επιδημιολογικό επίπεδο 5, και τον εκτιμώμενο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια να βρίσκεται στις 43.000, 10 ημέρες μόλις πριν τα Χριστούγεννα».

«Είναι σαφές ότι η παραλλαγή Όμικρον επαναμολύνει άτομα που προηγουμένως νόσησαν από στέλεχος Βήτα ή Δέλτα και μέχρι σήμερα θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο από τη φυσική νόσηση. Συνεπώς, καθώς προετοιμαζόμαστε για τη διασπορά και τελικά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας, το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όλοι όσοι έχετε νοσήσει και μέχρι σήμερα θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή, θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού και να πάτε να εμβολιαστείτε» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Τι εξετάζει η κυβέρνηση για τις γιορτές: Κάθετα αρνητική σε lockdown – Στο τραπέζι η εντατικοποίηση των τεστ

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει πως προσώρας δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και σε καμία περίπτωση νέο lockdown. 

Ωστόσο, εν όψει Χριστουγέννων οπότε και αναμένεται περισσότερος συνωστισμός στην αγορά, αλλά και εορταστικές συνάξεις σε κλειστούς χώρους, το κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείει τη λήψη κάποιων μέτρων, όπως αύξηση των τεστ. 

Χθες το βράδυ, και καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Σόφια, πραγματοποιήθηκε εκτάκτως η καθιερωμένη σύσκεψη παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα και των επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, όπου αναλύθηκαν τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του iefimerida.gr,  η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, είναι πως «προς το παρόν δεν θα λάβουμε νέα μέτρα», με την κατάσταση πάντως να επαναξιολογείται καθημερινά, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν έξαρση κρουσμάτων λόγω Όμικρον προσεχώς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των τεστ για όλους, εμβολιασμένων και μη, αν και κάτι τέτοιο, όπως διαμηνύεται, δεν αφορά το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων. «Αποκλείεται να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο τα Χριστούγεννα» αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Δεν αποκλείεται, όμως, για την είσοδο σε κλειστούς χώρους για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, να καταστεί υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ. 

Στην περίπτωση, πάντως, που η μετάλλαξη Όμικρον σημειώσει έξαρση, επεκτεινόμενη σε όλη την επικράτεια, πολλοί προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει άμεσα την εφαρμογή νέων μέτρων.

Την Τετάρτη αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, ώστε να γνωρίζουν και να προγραμματίσουν οι πολίτες πώς θα κάνουν γιορτές.

H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανακοίνωσε ότι «από τις 19 Δεκεμβρίου και στις 6 η ώρα το πρωί σε όλες τις πύλες εισόδου για όλους τους εισερχόμενους Έλληνες και αλλοδαπούς, είτε εμβολιασμένους, είτε ανεμβολίαστους, άνω των 5 ετών προβλέπεται η εμφάνιση αρνητικού PCR διάρκειας 72 ώρες πριν την επιβίβαση το οποίο θα αναρτάται στο site travel.gov.gr. Είναι προσωρινό μέτρο για την περίοδο των εορτών για να επιβραδύνουμε την έλευση και της μετάλλαξης Όμικρον. Παρέχεται, επίσης, η εναλλακτική λύση rapid test με αντιγόνο 24 ωρών, ώστε να αντιμετωπιστεί το πιθανό πρόβλημα κλειστών εργαστηρίων τις ημέρες των εορτών».

Μόσιαλος για τρίτη δόση: Αποτελεσματική έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

Ειδικότερα, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Όμικρον, όπως αναφέρει σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), παραπέμποντας σε μια νέα μελέτη από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Η βρετανική μελέτη μας δίνει στοιχεία που συνάδουν με τα αποτελέσματα από άλλες ερευνητικές ομάδες από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το Εργαστήριο Balazs Lab των αμερικανικών πανεπιστημίων MIT/Χάρβαρντ, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο καθηγητής.

Στη συνέχεια, τονίζει ότι τα νέα εργαστηριακά αποτελέσματα δείχνουν πως σε κυτταροκαλλιέργειες (οργανοειδών) πνεύμονα, οι αλλαγές που έχουν επιφέρει οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα της όμικρον, έχουν δραστική επίδραση στον μηχανισμό που ο ιός μολύνει τα κύτταρα, κάτι που έδειξαν και τα αποτελέσματα από το Χονγκ Κονγκ.

Μόσιαλος: «H τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της όμικρον»

«Μια καινούρια μελέτη από ομάδα του πανεπιστημίου του Cambridge, μας δίνει στοιχεία που συνάδουν με τα αποτελέσματα που ανέφερα πως έχουν ήδη ανακοινωθεί από άλλες ερευνητικές ομάδες από το πανεπιστήμιο του Hong Kong (
https://www.med.hku.hk/…/20211215-omicron-sars-cov-2…) και του Balazs Lab MIT/Harvard (https://www.medrxiv.org/con…/10.1101/2021.12.14.21267755v1). Την νέα μελέτη μπορείτε να την δείτε εδώ (https://www.citiid.cam.ac.uk/…/FIGURES-OMICRON-PAPER…).

Χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, να πούμε πως τα εργαστηριακά αποτελέσματα δείχνουν πως σε κυτταροκαλλιέργειες (οργανοειδών) πνεύμονα, οι αλλαγές που έχουν επιφέρει οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα της όμικρον, έχουν δραστική επίδραση στον μηχανισμό που ο ιός μολύνει τα κύτταρα (γράφημα 1, άνω εικόνα). Αυτό έδειξαν και τα αποτελέσματα από το Hong Kong (γράφημα 2).

Στη νέα μελέτη διαβάζουμε νέα στοιχεία για τις διαφορές του μηχανισμού σύντηξης κυττάρων που προκαλείται αφού ο ιός εισέλθει στα πνευμονοκύτταρα. Ξέρουμε πως σε σοβαρή νόσηση με COVID-19 υπάρχει εκτεταμένη πνευμονική βλάβη, και παρουσία μολυσμένων πολυπύρηνων δομών που εχουν προκληθεί από σύντηξη/ένωση πνευμονοκυττάρων. Οι ιικοί και κυτταρικοί μηχανισμοί που ρυθμίζουν τη σύντηξη δεν είναι ακόμα καλά κατανοητοί. Όμως, φαίνεται πως στα πειράματα που έγιναν, η πρωτεΐνη ακίδα της όμικρον δεν ήταν τόσο αποτελεσματική στην σύντηξη κυττάρων, και σε σύγκριση με την δέλτα αλλά και σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος. Αυτό όπως είπα είναι σημαντικό γιατί συχνά μετά από σοβαρή νόσηση παρατηρείται αυτή η σύντηξη κυττάρων και σε άλλους ιστούς που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Ξέροντας λοιπόν πως η μόλυνση των πνευμονοκυττάρων θα μπορούσε να συσχετιστεί με τη σοβαρότητα της νόσου του Covid-19 στους πνεύμονες, αν αυτό αποδειχθεί και κλινικά, τότε σημαίνει πως η παθογένεια της όμικρον θα είναι μικρότερη από της δέλτα. Απαιτείται όμως η κλινική απόδειξη.

Ταυτόχρονα, στην ίδια μελέτη φαίνεται πως η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της όμικρον (γράφημα 1, κάτω εικόνα), όπως είχαμε δει μεταξύ άλλων και από τα αποτελέσματα από την ομάδα του Harvard (γράφημα 3).
Αυτές οι παρατηρήσεις υπογραμμίζουν 2 σημεία.

1. Πως οι μεταλλάξεις ίσως έχουν δώσει στην παραλλαγή όμικρον ένα πλεονέκτημα διαφυγής από την ανοσία μετά τον διπλό εμβολιασμό, αλλά πως η τρίτη δόση θα μας προστατεύει.

2. Είναι η τρίτη φορά (μαζί με την ανακοίνωση από το Ισραήλ) που αναφέρεται πως οι ιδιότητες της παραλλαγής όμικρον, που σχετίζονται με την αναπαραγωγή του ιού μέσα στα κύτταρα και ίσως και την παθογένεια, έχουν διαφορές από την δέλτα.

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε και κλινικά αποτελέσματα για την επίδραση της όμικρον σε φορείς ή ασθενείς. Για την ώρα επίσης δεν έχουμε πολλές νοσηλείες από την όμικρον. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει δραματικά στις επόμενες ημέρες. Επομένως είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Να μην ξεχνάμε πως στη Ελλάδα έχουμε αρκετούς ευάλωτους ακόμα ανεμβολίαστους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας γιατί η όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και περισσότερο από τη δέλτα.

Συμπερασματικά, ναι μεν ορισμένα εργαστηριακά αποτελέσματα δείχνουν ότι ίσως η Όμικρον έχει μικρότερες επιπτώσεις στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με τη Δέλτα αλλά αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες εργαστηριακές και κλινικές μελέτες.

Επομένως, καλό είναι να μην εφησυχάζονται οι ανεμβολίαστοι και να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα και όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση να σπεύσουν να την κάνουν.
Επιπρόσθετα, πολλές χώρες ανακοινώνουν νέα μέτρα λόγω της όμικρον. Ίσως αυτό συμβεί και στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Θεωρώ πως θα ήταν σωστό

• στους κλειστούς χώρους να χρησιμοποιούνται μάσκες FFP2/N95/ΚΝ95, ιδιαίτερα από τους εργαζομένους καταστημάτων και γραφείων που μένουν πολλές ώρες μέσα στον ίδιο χώρο.

• να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος εξαερισμός των χώρων, ανοίγοντας συχνά πόρτες και παράθυρα, και

• όπως έχω πει εδώ και ένα χρόνο, από την πλευρά των εργοδοτών θα πρέπει να γίνει μια επένδυση αναφορικά με την αγορά φορητών συστημάτων εξαερισμού και καθαρισμού του αέρα για τους χώρους εργασίας. Αυτή είναι μια επένδυση που θα συμβάλει και στον περιορισμό άλλου τύπου αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η γρίπη.»

Η ανάρτησή του Μόσιαλου στο Facebook

 

 

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…