Newsroom

Newsroom

Έξαλλοι στην Ελευσίνα με την επαναλειτουργία διαλυτηρίου πλοίων (βίντεο)

Με μια νέα εχθρική προς την πόλη πράξη του ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας επιχειρεί να επαναλειτουργήσει το ανενεργό εδώ και…

elefsis

Με μια νέα εχθρική προς την πόλη πράξη του ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας επιχειρεί να επαναλειτουργήσει το ανενεργό εδώ και χρόνια διαλυτήριο του Μπακόπουλου στο Καλυμπάκι. Σύμφωνα με Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που υπέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και η οποία ήδη διαβιβάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου μέσω αυτού να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η όλη δραστηριότητα θα ανατεθεί από τον ΟΛΕ – ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό – σε ανάδοχο, ο οποίος θα αναλάβει τις εργασίες της ανέλκυσης, της διάλυσης αλλά και της διάθεσης του τελικού σκραπ και των λοιπών ουσιών και αποβλήτων.

Για να «χρυσωθεί το χάπι», το νέο διαλυτήριο βαφτίζεται «προσωρινό διαλυτήριο αποσυρόμενων ναυαγίων» και μάλιστα «πενταετούς διάρκειας λειτουργίας» ενώ για να δικαιολογήσει την αμεσότητα των ενεργειών του ο ΟΛΕ επικαλείται έγγραφο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου του …2011. Επιπλέον, εμφανίζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να επιδιώκει από κοινού με τον ΟΛΕ το «προσωρινό διαλυτήριο» χωρίς να προσκομίζει κανένα σχετικό έγγραφο του υπουργείου. Επίσης, στην ΜΠΕ αναφέρεται ρητά ότι η δραστηριότητα «θα ασκηθεί σε χώρο σε τμήμα του οποίου η εταιρεία Θ.Μ. Μπακόπουλος ΑΕΒΕ – Ναυπηγήσεις και Διαλύσεις Πλοίων, έχει εκδώσει άδεια λειτουργίας, καθώς και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για ναυπηγοκατασκευαστικές δραστηριότητες και για διαλυτήριο πλοίων που βρίσκονται σε ισχύ». Μάλιστα, προαναγγέλλεται ότι θα τροποποιηθεί η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας του ανενεργού διαλυτηρίου Μπακόπουλου, «αφού περιέλθει η κυριότητα ή το δικαίωμα εκμετάλλευσης της δραστηριότητα και του μηχανολογικού εξοπλισμού στον Ανάδοχο της δραστηριότητας, για το οποίο θα ενημερωθεί η αδειοδοτούσα αρχή». Τέλος, η διάλυση περιβάλλεται με τον μανδύα της ανακύκλωσης πλοίων – ναυαγίων, επιβεβαιώνοντας πως πίσω από τα εγκλήματα ρύπανσης πάντα κρύβεται ένας …οικολογικός σκοπός.

Το διαλυτήριο Μπακόπουλου συνολικής εκτάσεως 57 στρεμμάτων λειτούργησε για δεκαετίες, υπαίθρια, με τριτοκοσμικές μεθόδους, με ανύπαρκτες υποδομές προκαλώντας σοβαρές βλάβες, παραμένουσες ακόμα και σήμερα, στο έδαφος και στα θαλάσσια ιζήματα. Ούτε υποψία μηχανολογικού εξοπλισμού δεν υφίσταται ενώ από την προηγούμενη δεκαετία παραμένουν μόνο οι σκελετοί 7.000 τ.μ των τεράστιων αποθηκών που ανεγέρθηκαν στο υπόλοιπο μέρος του οικοπέδου εκτάσεως 30 στρεμμάτων βορείως των 20 στρεμμάτων που θέλει να χρησιμοποιήσει ο ΟΛΕ.

Από το 2005 σε ολόκληρη την ανατολική έκταση 200 στρ. του Καλυμπακίου έχει καθορισθεί με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χρήση «μη οχλούσας βιομηχανίας – βιοτεχνίας ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ, προς εξυγίανση». Η μελέτη πολεοδόμησης της περιοχής έχει ολοκληρωθεί και υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ προς έγκριση. Όχι μόνο η χρήση του διαλυτήριου είναι ασύμβατη με τις θεσμοθετημένες χρήσεις αλλά σε τμήμα των 20 στρεμμάτων καθορίζεται μεγάλο παραλιακό τετράγωνο με χρήση κοινόχρηστο πράσινο και αμέσως βορειότερα οικοδομήσιμος χώρος για χαμηλής όχλησης βιοτεχνίες και επαγγελματικά εργαστήρια. Αποτελεί μέγιστη ασέβεια η χωροθέτηση από τον ΟΛΕ μιας ομολογουμένως οχλούσας δραστηριότητας εκεί που η πολεοδομική μελέτη, που έχει πληρωθεί αδρά από τους Δημότες , προβλέπει κοινόχρηστο πράσινο! Άραγε, η δημοτική αρχή θα υπερασπιστεί την μελέτη για την πολεοδομική οργάνωση του χώρου ή θα πράξει όπως στην περίπτωση του JUMBO που η ενδοτικότητά στα συμφέροντα ανέτρεψε τα δεδομένα της μελέτης με ασύμβατη δραστηριότητα;

Μόλις στις 23/12/2013, με ολοσέλιδη καταχώρισή του στο «ΒΗΜΑ», στην ενότητα «Υλοποίηση στόχων – δράσεων και νέων υπηρεσιών», ο ΟΛΕ έλεγε όλη την αλήθεια: «4. Εργασίες ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Όλες τις απαραίτητες άδειες για εγκατάσταση και εργασίες ναυπηγείου, συμπεριλαμβανομένων της διάλυση πλοίων, ανέλκυση και διάλυση ναυαγίων». Ούτε προσωρινό ναυπηγείο, ούτε πενταετούς διάρκειας, ούτε αποκλειστικά για τα ναυάγια του κόλπου. Η ανέλκυση των ναυαγίων του κόλπου δεν συμπεριλαμβάνεται καν στους προς υλοποίηση στόχους του ΟΛΕ.

«Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι ο ΟΛΕ συμπεριφέρεται σαν ξένος σε αυτήν την πόλη, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και των αποφάσεών του, ερήμην των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Η πράξη όμως αυτή του ΟΛΕ αποτελεί casus belli για όσους οραματιζόμαστε ένα διαφορετικό μέλλον για το παράκτιο μέτωπο της πόλης που θα καθορίσει και την μελλοντική φυσιογνωμία της πόλης. Προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο δήμαρχος περιορίστηκε στην προαναγγελία σχετικής συνεδρίασης του δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, όταν κατά το παρελθόν έχουν ληφθεί σωρεία αποφάσεων με ρητή αναφορά στην απομάκρυνση όλων των τριτοκοσμικών διαλυτηρίων , πράγμα που τον νομιμοποιεί να στηλιτεύσει την ενέργεια του ΟΛΕ τουλάχιστον κατά την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος», τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση «ECOELEUSIS»…

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ