«Εξαγωγή» ρατσισμού στις Βρυξέλλες από το υπουργείο Παιδείας

Διάλεξη από τον συντονιστή του υπουργείου, με θέμα «πολυπολιτισμικότητα και επιλεκτικός ανθρωπισμός» και που κάνει λόγο για  «αντίστροφο ρατσισμό»

ek kerameos

Διευρύνονται οι αντιδράσεις που προκαλεί η πρωτοβουλία που έλαβε για διάλεξη με έντονο ρατσιστικό περιεχόμενο ο συντονιστής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στην ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, Θανάσης Διαλεκτόπουλος.

Η «Αλληλέγγυα Κοινότητα» των Βρυξελλών με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη διάλεξη του Συντονιστή Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στην ελληνική πρεσβεία. Η διάλεξη «φτάνει στα όρια της προσβολής» ενώ οι απόψεις του Συντονιστή Εκπαίδευσης εκφράζονται από ακραία πολιτικά κόμματα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση – καταγγελία της «Αλληλέγγυας Κοινότητας» Βρυξελλών, η προτεινόμενη διάλεξη που έχει θέμα «πολυπολιτισμικότητα και επιλεκτικός ανθρωπισμός» κάνει λόγο για τον «αντίστροφο ρατσισμό» σε βάρος «των χριστιανών γηγενών σε ευρωπαϊκές χώρες», περιλαμβάνοντας ρατσιστικό και άκρως προσβλητικό περιεχόμενο, όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για την ελληνική κοινότητα των Βρυξελλών.

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα πραγματοποίησε και ο Γιάννης Δάλμας, μέλος της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες ως σύμβουλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Με ανάρτηση του στο διαδίκτυο ο κ. Δαλμάς εκφράζει τη δυσφορία του για την πρόταση αυτή του συντονιστή Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βέλγιο, εκφράζοντας την ελπίδα να μην αποτελεί επίσημη πολιτική της πρεσβείας και του αρμόδιου υπουργείου, αλλά προσωπική πρωτοβουλία του υπαλλήλου, που δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι «με το να χαϊδεύει το ακροδεξιό της ακροατήριο έχει αποθρασύνει όλες τις ξενοφοβικές και εθνικιστικές δυνάμεις του τόπου που προωθούν το μίσος και το διχασμό».

Η ξενοφοβική πρόσκληση για τη διάλεξη:

Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών με τη συνεργασία και συμμετοχή των εθνοτοπικών Συλλόγων (Κρητών, Ποντίων, Θρακιωτών, Πελοποννησίων, Μακεδόνων,  Ηπειρωτών, Ελληνικό Διαπολιτισμικό Κέντρο)

Ομιλητής: Δρ. Δρ. Θανάσης Διαλεκτόπουλος, Συντονιστής Εκπαίδευσης

Ημερομηνία: Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 18:00

Τόπος: Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών

Τύπος διάλεξης: Ομιλία με βιντεοπροβολή, συζήτηση

Τίτλος: Πολυπολιτισμικότητα και επιλεκτικός ανθρωπισμός

Περιγραφή

Σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες οι προσπάθειες καταπολέμησης φυλετικών και κοινωνικών διακρίσεων ή απλά οι προσπάθειες ικανοποίησης των αιτημάτων μελών προσφυγικών και μεταναστευτικών ομάδων με διαφορετική θρησκεία, οδηγούν σε επιλεκτικό ανθρωπισμό ή «αντίστροφο ρατσισμό» σε βάρος των γηγενών, καθώς συχνά αντιτίθενται σε κατεστημένες αξίες της χώρας υποδοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσφορία στους γηγενείς.

Στην παρούσα διάλεξη παρουσιάζονται οι διακρίσεις με έντονο «προνοιακό και φιλανθρωπικό» χαρακτήρα, σε βάρος των χριστιανών γηγενών σε ευρωπαϊκές χώρες και μελετάται ο αντίκτυπός τους στις παραδοσιακές κοινωνίες. Αντίστροφος ρατσισμός εντοπίζεται στις εθνικές κουλτούρες κρατών και τα νομικά τους συστήματα, στις δημόσιες αρχές, ακόμα και στην εκπαίδευση. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν η πολυπολιτισμικότητα μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή κρατών.

Η ανακοίνωση – καταγγελία της «Αλληλέγγυας Κοινότητας»:

Με έκπληξη, το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών (ΕΚΒ) έλαβε στις 13 Νοεμβρίου, πρόταση διάλεξης από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας στην Ελληνική Πρεσβεία, κ. Διαλεκτόπουλο, με τίτλο «Πολυπολιτισμικότητα και Επιλεκτικός Ανθρωπισμός».

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης τονίζει μεταξύ άλλων ότι «…οι προσπάθειες ικανοποίησης των αιτημάτων μελών προσφυγικών και μεταναστευτικών ομάδων με διαφορετική θρησκεία, οδηγούν σε επιλεκτικό ανθρωπισμό ή «αντίστροφο ρατσισμό» (όρο που αντέγραψε από την αμερικανική ακροδεξιά) σε βάρος των γηγενών, καθώς συχνά αντιτίθενται σε κατεστημένες αξίες της χώρας υποδοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσφορία στους γηγενείς».

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης προτείνει να μας παρουσιάσει «…διακρίσεις με έντονο «προνοιακό και φιλανθρωπικό» χαρακτήρα, σε βάρος των χριστιανών γηγενών σε ευρωπαϊκές χώρες και να μελετήσει τον αντίκτυπό τους στις παραδοσιακές κοινωνίες». Ομιλεί για «Αντίστροφο Ρατσισμό» και θέτει το ερώτημα «…αν η πολυπολιτισμικότητα μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή κρατών».

Η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών (ΕΚΒ) θα ανέμενε από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας, να ενδιαφέρονταν πρωτίστως για τα εκπαιδευτικά θέματα και τα προβλήματα που έχει η Ελληνική Κοινότητα και να πρότεινε μια σχετική συζήτηση, κάτι που με πρωτοβουλία της ΕΚΒ είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία. Η ΕΚΒ θα πρέπει να επαναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία στο εγγύς μέλλον.

Η ΕΚΒ τα τελευταία χρόνια είχε συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Συντονίστρια Εκπαίδευσης στην Ελληνική Πρεσβεία, στα πλαίσια πρωτοβουλιών συνεργασιών και κοινών εκδηλώσεων των Ελληνικών Σχολείων και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών. Ελπίζουμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί.

Αντί αυτού, λαμβάνουμε την παρακάτω πρόταση από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας, κ. Διαλεκτόπουλο, που φτάνει στα όρια της προσβολής. Το γεγονός ότι αποστέλλεται προς μια Κοινότητα, που έχει για χρόνια συνεργαστεί με άλλες ξένες κοινότητες στις Βρυξέλλες, ασχέτου θρησκεύματος, με βάση τις πολυπολιτισμικές αξίες, και  αποτελείται από Έλληνες μετανάστες και εργαζόμενους, αλλά και άνεργους και επιχειρηματίες, που έχουν βιώσει για πάνω από 60 χρόνια περιστατικά ρατσισμού και φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων, προφανώς καταδεικνύει ότι ο Συντονιστής Εκπαίδευσης δεν καταλαβαίνει ούτε σε ποιους απευθύνεται, ούτε ποιος είναι ο ρόλος του εντός της Ελληνικής Πρεσβείας.

Του υπενθυμίζουμε ότι ακόμα και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν η ακροδεξιά ήταν ενισχυμένη, η ΕΚΒ είχε κρατήσει την πόρτα της κλειστή σε άτομα και ιδεολογίες που αντιτασσόταν σε πολυπολιτισμικές κοινωνικές αξίες και στήριζαν ξενοφοβικές απόψεις θρησκευτικής καθαρότητας.

Οι ίδιες απόψεις του Συντονιστή Εκπαίδευσης, στο Βέλγιο εκφράζονται από ακραία πολιτικά κόμματα και είναι αυτές που καταφέρονται κατά των ξένων, ανεξαρτήτως εθνότητας και θρησκείας. Είναι αυτοί που όταν τα ορθόδοξα μέλη της Κοινότητάς μας γιορτάζουν στις γειτονιές των Βρυξελλών την Ανάσταση με τα κεριά στα χέρια, τους λοιδορούν για «τον αντίκτυπό τους στις παραδοσιακές κοινωνίες» τους, είναι οι ίδιοι που όταν οι Ελληνικοί Φορείς λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση, μιλούν για «προνοιακά και φιλανθρωπικά» επιδόματα προς τους ξένους.

Τονίζουμε ότι αυτό που πέτυχε η ΕΚΒ, με την ομόφωνη στάση όλων των παρατάξεών της, δεν θα το αλλάξει για χάρη ιδεοληψιών και ακραίων απόψεων κάποιων, δυστυχώς κρατικών υπαλλήλων, που χρησιμοποιούν την θέση τους αυτή για να διαχέουν θρησκευτικό μίσος και ρατσισμό.

Η Αλληλέγγυα Κοινότητα καταδικάζει την ξεκάθαρα πολιτική και αντιδραστική θέση της πρότασης διάλεξης του Συντονιστή Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας και τον προτρέπει να ασχοληθεί με τα πολλά και χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης της Ελληνικής κοινότητας στο Βέλγιο, ως οφείλει.

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

AP23186564078814

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

Όργιο φημολογίας και θεωριών συνωμοσίας επικρατεί για το τι συμβαίνει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Τα…

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…