Εξαφανίστηκε ο Δημήτρης Καλογιάννης, γνωστός και ως «Δήμητρα της Λέσβου» - Συναγερμός» δύο μήνες μετά

Silver Alert σήμανε η Γραμμή Ζωής για την εξαφάνιση της «Δήμητρας της Λέσβου», η ιστορία της οποίας είχε γίνει γνωστή χάρη στη συνδρομή της στο προσφυγικό.

NewsRoom 27/05/2021 | 16:42

Μόλις χτες έγινε γνωστή η εξαφάνιση του Δημήτρη Καλογιάννη, ενός ευάλωτου διεμφυλικού ατόμου που ζει στη Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου, από την περιοχή του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, και αγνοείται από τις 6 του Απρίλη.

«Έχει γαλανά μάτια και ύψος 1,75μ. Την ημέρα που εξαφανίστηκε, φορούσε κόκκινο πουλόβερ και λευκό παντελόνι. Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, ειδοποιήθηκε από τους οικείους της το απόγευμα της 26/05/2021 και μετά τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ενεργοποιεί τον Κοινωνικό Συναγερμό SILVER ALERT, για την κινητοποίηση όλων για την ανεύρεσή της» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Δήμητρα ήταν από παιδί διαφορετική, και έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα, πόσο μάλλον σε μια τόσο κλειστή κοινωνία, όπως αυτή της Σκάλας Συκαμιάς. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ιστοσελίδα «Στο Νησί» είχε δημοσιεύσει καταγγελία, σύμφωνα με την οποία είχε πέσει θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς, με μια ομάδα νεαρών μεταξύ 12 έως 14 ετών να εισβάλουν στο σπίτι της και να την εξαναγκάζουν σε εξευτελιστικές πράξεις, κάτι μάλιστα που κατέγραφαν με τα κινητά τους τηλέφωνα και στη συνέχεια τα δημοσίευαν στο διαδίκτυο. 

Το επόμενο διάστημα, η κατάσταση της ψυχικής υγείας του «Δημητράκη» όπως τον φωνάζουν στη Σκάλα Συκαμιάς, επιδεινώθηκε και στη συνέχεια νοσηλευόταν στο Δρομοκαΐτειο.

Στα τέλη του 2015, η Καναδή Rory Aurora Richards που είχε επισκεφτεί την Λέσβο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, εντυπωσιάστηκε από αυτή την ιστορία και όταν τυχαία γνώρισε έναν Σουηδό, τον Torbjörn Stenberg που είχε φωτογραφική μηχανή, αποφάσισαν να μιλήσουν μαζί της και να φωτογραφήσουν. Πήγαν για ρεβεγιόν Χριστουγέννων στο σπίτι της και κατέγραψαν την κουβέντα τους, η οποία δημοσιεύτηκε στα αγγλικά, στο Pappas Post.

«Νιώθεις άντρας ή γυναίκα;» ρώτησαν αρχικά για να ξέρουν πώς να την αποκαλούν από κει και πέρα. «Γυναίκα» ήταν απάντηση, «και το όνομά μου είναι Δημήτρης».

Η τόσο μεγάλη αργοπορία στη δήλωση της εξαφάνισής της, καθώς πρόκειται για ένα ευάλωτο άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά. 

Όποιος γνωρίζει κάτι καλείται να επικοινωνήσει με την υπηρεσία Silver Alert, όλο το 24ωρο, στην Εθνική Γραμμή SOS 1065.