Εξαδάκτυλος: Να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι μέρος των νοσηλείων τους (video)

Σε επικίνδυνες ατραπούς για τη δημόσια υγεία οδηγεί η συζήτηση για μη δωρεάν υγειονομική κάλυψη των ανεμβολίαστων πολιτών

5264667

Θετικός στο να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι μέρος των νοσηλείων τους, εμφανίστηκε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αθ. Εξαδάκτυλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι είναι θετικός στο να πληρώνουν μέρος των νοσηλειών τους επειδή βρίσκονται στην εντατική «από επιλογή» και επειδή έτσι καταπατούν το δημοκρατικό δικαίωμα των εμβολιασμένων που έχουν ανάγκη θεραπειών για άλλες νόσους, να τις καθυστερούν «για τρίτη φορά μέσα στην πανδημία».

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στις εντατικές από επιλογή, εκτός από το οικονομικό προσθέτουν και ένα υγειονομικό κόστος καθώς άλλοι δεν μπορούν να κάνουν τις θεραπείες τους έγκαιρα. Τις απωθούν προς τα πίσω για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα στην πανδημία. Αυτό καταπατά το δημοκρατικό δικαίωμα των πρώτων, και προσθέτει κόστος πολλαπλάσιο που θα πληρωθεί στη συνέχεια από όλους όσους θεραπεύονται λίγο αργότερα από την ώρα που θα έπρεπε να θεραπεύονται», ανέφερε, ενώ στη συνέχεια έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον δημοσιογράφο:

– Είστε θετικός στο να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι τα νοσήλειά τους;

– Ένα μέρος βεβαίως. Ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Ένα μέρος δεν θα ήταν  καθόλου παράλογο».

Είναι σαφές ωστόσο ότι το να ανοίγει μια τέτοια συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο από τον πρόεδρο του ΙΣΑ, θέτει σε αμφισβήτηση ολόκληρο το δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας, αφού με την ίδια λογική η επιλογή ενός πολίτη να καπνίζει, θα μπορούσε να τον υποχρεώνει να πληρώνει εφόσον ασθενήσει εξ’αιτίας του τσιγάρου, ή η επιλογή/αμέλεια ενός άλλου να μη φορά κράνος θα τον απέκλειε από τη δωρεάν υγειονομική κάλυψη, σε περίπτωση που τραυματιστεί.