Έως αύριο η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας - Ικανοποιημένη από τις δηλώσεις Σταθάκη η "Ελληνικός Χρυσός"

Στη διαιτησία θα λυθούν όλες οι εκκρεμότητες επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός. Η Εταιρεία δήλωσε με ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Τετάρτης ότι έμεινε «ικανοποιημένη» με τις δηλώσεις του υπουργού.

NewsRoom 13/09/2017 | 12:05

Ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το θέμα πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα, ενώ η διαιτησία προβλέπεται να διαρκέσει τρεις μήνες.

Ο υπουργός τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και κατέληξε σε κοινό πλαίσιο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση επεσήμανε πως αν ζητηθεί συνάντηση και από την πλευρά της εταιρείας αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Επανέλαβε δε ότι σήμερα έως αύριο θα εκδοθούν όλες οι άδειες που απομένουν για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης της Ολυμπιάδας. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσει άμεσα η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου μεταλλείου. 

Η αδειοδότηση των Σκουριών που συνδέεται με το επίμαχο ζήτημα της μεταλλουργικής μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διαιτησίας. 

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, κατέληξε ο υπουργός.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του υπουργού. Ωστόσο, δεν έχουμε λάβει ακόμα τις άδειες στα χέρια μας. Αναμένουμε τις άδειες που εκκρεμούν τόσο για την Ολυμπιάδα, όσο και για τις Σκουριές άμεσα» υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η «Ελληνικός Χρυσός». 

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση του κ. Σταθάκη με εκπροσώπους των εργαζομένων, στο υπουργείο.

Διαβάστε εδώ: Ικανοποιημένη από τις δηλώσεις Σταθάκη η «Ελληνικός Χρυσός»

«Ντου» από μεταλλωρύχους στο υπουργείο Ανάπτυξης

Το πρωί, λίγο μετά τις 8:30, εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κτίριο του υπουργείου Ανάπτυξης στη λεωφόρο Μεσογείων.

 Αρκετοί εξ αυτών κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν μέσα, ενώ επικράτησε ένταση. Λίγο μετά τις 9.30 το πρωί επικράτησε και πάλι ένταση, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών.

Αυτοί είναι οι κανόνες που πρέπει να διασφαλιστούν για να προχωρήσει η επένδυση στις Σκουριές

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, ο υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας με δηλώσεις του έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε να προχωρήσει η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη «η παραγωγή ενός μεταλλεύματος, το οποίο περιέχει αρσενικό δεκάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, σημαίνει ότι χρειάζεται ύψιστη περιβαλλοντική ασφάλεια προκειμένου να μη βιώσουμε οικολογικές καταστροφές. Συνεπώς, η θέση μου είναι πάρα πολύ απλή. Χρειάζεται να διασφαλίζονται οι ύψιστοι περιβαλλοντικοί όροι, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία... ».

Σε ό,τι αφορά την καθετοποίηση της παραγωγής ο υπουργός σημείωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, πως «η εταιρεία πρέπει να κάνει στην Ελλάδα όλες της τις δραστηριότητες. Δηλαδή να κάνει τη μεταλλουργία στην Ελλάδα, που αποτελεί βασικό διακύβευμα και αντικείμενο διαμάχης, γιατί δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμη η μέθοδος που προτείνουν, ούτως ώστε να έχει όφελος η ελληνική οικονομία».

«Πρέπει όλα τα μεταλλεύματα να παραχθούν στην Ελλάδα, μαζί και ο χρυσός, διότι αλλιώς το όφελος για την οικονομία δεν υπάρχει. Φεύγει το μετάλλευμα απλώς, αλλά δεν έχει ιδιαίτερο όφελος η ελληνική οικονομία πέρα από τις θέσεις απασχόλησης δηλαδή. Αλλά η καθετοποίηση σημαίνει ότι το 80% της αξίας θα μείνει στην Ελλάδα», επεσήμανε.

«Άρα, η θέση μας είναι πολύ απλή. Αυτοί οι δύο είναι οι όροι. Υπάρχουν θέματα, τα οποία ακόμα δεν έχουν επιλυθεί από την εταιρεία και από το Δημόσιο. Αντί τον τεχνικό διάλογο που πρότεινε η εταιρεία για να τα επιλύσουμε, προτείναμε τη διαιτησία. Η διαιτησία βγαίνει αυτήν την εβδομάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι υπεύθυνο, άρα προχωράμε συντεταγμένα στην καλύτερη λύση, που την έχει αποδεχθεί και η εταιρεία, να πάμε στη διαιτησία και να ξεκαθαρίσουμε όλα τα θέματα εκεί» πρόσθεσε.

«Τεράστιο το κόστος, ανύπαρκτο το όφελος από την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική»

«Το οικονομικό όφελος δεν είναι μόνο υποπολλαπλάσιο του περιβαλλοντικού κόστους. Είναι σχεδόν ανύπαρκτο». Αυτήν την άποψη κατέθεσε εν τω μεταξύ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ομότιμος καθηγητής Εδαφολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή τη διελκυστίνδα ανάμεσα στην καναδική εταιρία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold και την ελληνική κυβέρνηση. Εκ της ιδιότητάς του αλλά και έχοντας παρακολουθήσει την υπόθεση από πολύ κοντά από το 2003, όταν και ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την υπογραφή της σύμβασης, ο Κυριάκος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε την ύπαρξη ενός όρου σύμφωνα με τον οποίο η μεταλλευτική δραστηριότητα θα ήταν καθετοποιημένη, το τελικό προϊόν δηλαδή θα ήταν μέταλλο.

«Για την υλοποίηση αυτού του όρου η εταιρία είχε προτείνει μια μέθοδο πυρομεταλλουργίας, την ακαριαία τήξη ή flash melting όπως είναι γνωστή διεθνώς. Αυτή η μέθοδος όμως δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά παγκοσμίως για τον χρυσό, αλλά μόνο για άλλα μέταλλα όπως είναι ο χαλκός. Επιπλέον υπάρχει και ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή της Ολυμπιάδας που είναι η υψηλή περιεκτικότητα των πετρωμάτων σε αρσενικό (άνω του 10%). Το πρόβλημα αυτό καθιστά ουσιαστικά μη εφαρμόσιμη τη μέθοδο του flash melting αφού όπου έχει εφαρμοστεί η περιεκτικότητα των πετρωμάτων σε αρσενικό είναι κάτω του 0,5%».

Αυτός είναι, σύμφωνα με τον Κυριάκο Παναγιωτόπουλο, ο λόγος για τον οποίο η εταιρία δεν «δοκίμασε ποτέ σε ημιβιομηχανική κλίμακα και με πετρώματα», όπως προβλεπόταν από την κοινή υπουργική απόφαση, αυτή τη μέθοδο. «Αντ' αυτού παρουσίασε κάποια αποτελέσματα από δοκιμή που είχε γίνει στη Φινλανδία και στην οποία είχαν χρησιμοποιηθεί πετρώματα από την Αργεντινή!».

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ σημείωσε ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση η βλάβη για το περιβάλλον είναι δεδομένη. «Η καταστροφή συνεχίζεται. Είτε με αυτή τη μέθοδο είτε με τη χρήση κυανίου είτε ακόμη και αν δεν αποσπάται επί τόπου ο χρυσός αλλά κάπου αλλού, η περιοχή θα χάσει το νερό. Κι αυτό μιλάμε για μια επιφανειακή εξόρυξη από την οποία θα η εταιρία θα βγάζει 24.000 τόνους πετρωμάτων την ημέρα κυρίως με την χρήση εκρηκτικών. Και ξέρετε ποια είναι η ποσότητα αυτών των εκρηκτικών; Τέσσερις έως έξι χιλιάδες τόνοι εκρηκτικών την ημέρα. Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα, η οποία απαιτεί επιπλέον την αποστράγγιση της περιοχής μέχρι βάθους 800 μέτρων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα ξεραθεί ο τόπος, θα εξαφανιστούν οι πηγές, θα αχρηστευτούν όλες οι γεωτρήσεις από τις οποίες υδρεύονται και αρδεύονται όλα τα χωριά της περιοχής».

Επομένως, σύμφωνα με τον Κυριάκο Παναγιωτόπουλο, δεν πρέπει να γίνει καμία επέκταση αλλά να συνεχιστεί η εξόρυξη στα παλιά μεταλλεία, από τα οποία ναι μεν παράγονται απόβλητα αλλά σε ποσότητες που μπορεί να διαχειριστεί κανείς. Ο ίδιος σημειώνει εξάλλου ότι έργα εξόρυξης μεγάλου μεγέθους γίνονται σε χώρες που διαθέτουν αχανείς εκτάσεις και βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές. «Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα για να μπορέσει να σηκώσει ένα τέτοιο μέγεθος» προσθέτει.

Γιατί όμως δεν γίνεται η ίδια συζήτηση για την εξόρυξη του λιγνίτη, η οποία είναι επίσης ρυπογόνα; «Ο λιγνίτης καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες όλης της Ελλάδας. Αν μου λέγατε ότι με την καταστροφή της Χαλκιδικής θα σωθεί η χώρα θα ήμουν ο πρώτος που θα συμφωνούσε. Αλλά δεν πρόκειται περί αυτού. Το περιβαλλοντικό κόστος είναι τεράστιο και το οικονομικό όφελος σχεδόν ανύπαρκτο» απαντά.

«Θέλω να πιστεύω ότι, επιλέγοντας τη νομική οδό, η κυβέρνηση θα τηρήσει τις προϋποθέσεις που συνεπάγονται από αυτήν. Δεν μπορεί όταν προσφεύγεις στη διαιτησία, που σημαίνει ότι αμφισβητείς εμπράγματα ότι η εταιρία τηρεί τους όρους παραχώρησης και τους περιβαλλοντικούς όρους να δίνεις άδειες έστω και δευτερεύουσας σημασίας ή ακόμη περισσότερο να επιτρέπεις να λειτουργεί για να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο. Κατά τη γνώμη μου, αυτά τα δυο πράγματα είναι ασύμβατα» καταλήγει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.

Έτσι ξεκίνησαν όλα στις Σκουριές - Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Hot Doc

Ένα εκτενές ρεπορτάζ είχε φιλοξενήσει τον Μάρτιο του 2013 το περιοδικό Hot Doc για το πώς ξεκίνησε αλλά και τι θα προκαλέσει η επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Το βασικότερο και σημαντικότερο «αγκάθι» σε αυτή την επένδυση από τότε που δημοσιεύθηκε αυτό το ρεπορτάζ μέχρι και σήμερα είναι η απουσία της περιβαλλοντική μελέτης η οποία θα κατέγραφε τις επιπτώσεις της επένδυσης στο περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Ό,τι λάμπει δεν είναι Ελληνικός Χρυσός: Η αλήθεια για την αναστολή επενδύσεων στα μεταλλεία Χαλκιδικής

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.