EWG: Νεύμα από τους θεσμούς για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων περιμένει η κυβέρνηση

Να επανατοποθετήσει στις ράγες της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει ως στόχο το σημερινό EuroWorking Group, με την ελληνική κυβέρνηση να περιμένει θετικό νεύμα από τη συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες. Οι συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με Σαπέν και Μοσκοβισί αποτελούν τον νέο κύκλο διεθνών επαφών του υπουργού Οικονομικών για να «ξεπαγώσει» οριστικά η διαπραγμάτευση.

57cf2c661dc524164e8b4588

Οι διαπραγματεύσεις έχουν μπει εδώ και αρκετό καιρό στον «πάγο», αν και σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι περισσότερες διαφορές έχουν καμφθεί. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για πολιτική αντιπαράθεση, με μία από τις κύριες αιτίες να είναι η αδιαλλαξία του ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα. 

Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μείωση του αφορολόγητου, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες όμως κάνουν λόγο για προληπτικό πακέτο μέτρων που θα αφορά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού. 

Στοχοθεσία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μη χαθεί το θετικό μομέντουμ που υπάρχει για την ελληνική οικονομία, με το κλείσιμο της αξιολόγησης να σηματοδοτεί την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κύριο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι η έως τώρα πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων. Το εν λόγω επιχείρημα αποκτά περαιτέρω ισχύ μετά την επαναδρομολόγηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία είχαν ανακληθεί αφότου ανακοινώθηκαν οι έκτακτες παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και νησιώτες.

Χθες, Τετάρτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με το γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Όπως ανέφεραν ελληνικές πηγές, οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης. «Υπήρξε και από τις δυο πλευρές σύμπτωση απόψεων ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα» σημείωνε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Στη συνάντηση που μεταξύ Τσακαλώτου και Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί Οικονομικών Θεμάτων τόνισε πως «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει τρόπος να έχουμε τη συμφωνία ορισμένων κρατών μελών χωρίς το ΔΝΤ» Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέρριψε ευθύνες στο ΔΝΤ, για το οποίο είπε ότι πρέπει να αποφασίσει για τη συμμετοχή του «η οποία δεν είναι δυαδική, υπάρχουν περισσότερες επιλογές».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) αναμένεται να συνεδριάσουν εντός του Ιανουαρίου για να ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…