«Βλέποντας τις εικόνες το πυροσβεστικό ελικόπτερο να προσπαθεί να πάρει νερό από μια λακκούβα και όχι από το φράγμα της Λύρας, παραξενεύτηκα και είδα δορυφορικές εικόνες από την περιοχή, όπου διαπίστωσα ότι οι ποσότητες νερού είναι πάρα πολύ μικρές στο φράγμα, γεγονός παράξενο και μη εξηγήσιμο», δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα.

Από στοιχεία που συνέλεξε ο Κ. Ποϊραζίδης, είδε ότι στις 20 Μαίου το φράγμα ήταν γεμάτο μ νερό και ξαφνικά από τότε άρχισε να πέφτε η στάθμη της λίμνης. Την 1η Ιουλίου το φράγμα ήταν κατά 50% γεμάτο σε νερό και χθες που χρειαζόταν το νερό στην πυροσβεστική, είχε απομείνει στη λίμνη μόλις το 17% της αρχικής ποσότητας που είχε τον Μάιο!

Πριν μερικούς μήνες και το γειτονικό φράγμα του Προβατώνα είχε αδειάσει καθώς κανείς από τους υπεύθυνους δε θυμήθηκε να… κλείσει τη βάνα υπερχείλισης που είχε μείνει ανοιχτή από τον χειμώνα.

Για την κατάσταση του φράγματος της Λύρας όμως είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ο πρώην πρόεδρος του χωριού Κώστας Σταμάτογλου μιλώντας στο faros24webtv.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας Κώστα Σταμάτογλου, το φράγμα της Λύρας έχει να συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Ο κ. Σταμάτογλου, επανειλημμένα είχε κάνει έκκληση πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν το φράγμα ήταν πλημμυρισμένο να πετάξει κάποιο ελικόπτερο, έτσι ώστε να φανεί η κατάσταση στην οποία βρισκόταν το φράγμα της Λύρας.

Πάγιο αίτημα του κ. Σταμάτογλου τότε, ήταν «να κλείσουν οι πόροι, οι ενώσεις να κλείσουν και να μαζέψουν τα δένδρα για να μην πέσει το φράγμα».

Σύμφωνα με τον κύριο Σταμάτογλου κάθε φορά που η στάθμη του φράγματος ανεβαίνει το φράγμα χάνει 200 – 300 κυβικά νερού, έως και 500 κυβικά αν η στάθμη ανέβει πάρα πολύ.