Η Ευρώπη είναι γεμάτη με μοναδικούς πολιτιστικούς θησαυρούς, από τις ζωντανές ισπανικές μητροπόλεις μέχρι ειδυλλιακά παραθαλάσσια τοπία, που προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Ωστόσο, το φαινόμενο του υπερτουρισμού έχει οδηγήσει ορισμένες περιοχές στο να αναζητούν τρόπους περιορισμού της τουριστικής ροής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Fodor’s Travel, υπάρχουν προορισμοί όπου οι τοπικές κοινωνίες έχουν αρχίσει να εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στο αυξανόμενο κύμα τουριστών.
Ο όρος υπερτουρισμός, όπως ορίζεται από τον οργανισμό Sustainable Travel International, περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία η τουριστική κίνηση ξεπερνά τα όρια αντοχής ενός τόπου, προκαλώντας περιβαλλοντική επιβάρυνση, συμφόρηση, αύξηση του κόστους ζωής για τους ντόπιους και μείωση της ποιότητας της τουριστικής εμπειρίας.
Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με τις αρχές να επιβάλλουν περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, ενώ σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη έχουν σημειωθεί διαδηλώσεις κατά του τουρισμού.
Ακολουθούν 5 προορισμοί στην Εύρώπη όπου η έντονη τουριστική ανάπτυξη έχει αρχίσει να δημιουργεί έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους
Βαρκελώνη, Ισπανία
Η Βαρκελώνη αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις στην Ευρώπη, με πάνω από 10.000 καταχωρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης σε πλατφόρμες όπως η Airbnb. Η εκτίναξη της ζήτησης έχει οδηγήσει σε αύξηση των ενοικίων κατά 68% μέσα σε μία δεκαετία, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα των κατοίκων.
Η τοπική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως μέχρι το 2028 θα αποσύρει όλες τις άδειες για βραχυχρόνιες μισθώσεις, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το μέτρο αυτό έρχεται καθυστερημένα.
Σε διαδικτυακές συζητήσεις, κάτοικοι της πόλης εκφράζουν την αγανάκτησή τους, δηλώνοντας ότι η Βαρκελώνη έχει μετατραπεί σε έναν «τουριστικό θεματικό πάρκο» με υπερβολικά ακριβά αγαθά και υπερπλήρη κέντρα.
Βενετία, Ιταλία
Η Βενετία, μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές πόλεις του κόσμου, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω υπερπληθυσμού. Σύμφωνα με μελέτες, για κάθε ντόπιο, αντιστοιχούν 21 τουρίστες.
Οι αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα, όπως η απαγόρευση των κρουαζιερόπλοιων στη λιμνοθάλασσα και η θέσπιση τέλους εισόδου για τους επισκέπτες που παραμένουν λιγότερο από τέσσερις ημέρες.
Το 2024, η πόλη επέβαλε τουριστικό τέλος 5 ευρώ, το οποίο πλέον έχει αυξηθεί στα 10 ευρώ. Παρά τα μέτρα, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, με την UNESCO να έχει προειδοποιήσει ότι η Βενετία κινδυνεύει να χάσει τον ιστορικό της χαρακτήρα.
Λισαβόνα, Πορτογαλία
Η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, όμως οι ντόπιοι ανησυχούν ότι η πόλη τους θα μετατραπεί σε μία «δεύτερη Βενετία».
Με 30.000 – 40.000 επισκέπτες την ημέρα, η πόλη βλέπει τις παραδοσιακές συνοικίες της να αλλάζουν. Η περιοχή Baixa, κάποτε γεμάτη τοπικές επιχειρήσεις, έχει γεμίσει με ξενοδοχεία, τουριστικά εστιατόρια και καταστήματα με σουβενίρ.
Σήμερα, περίπου το 60% των κατοικιών στη Λισαβόνα χρησιμοποιούνται για τουριστικές μισθώσεις, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών και έξοδο των κατοίκων από την πόλη. Η Λισαβόνα κατατάσσεται πλέον ως μία από τις τρεις λιγότερο προσιτές πόλεις στον κόσμο για τους κατοίκους της.
Κανάρια Νησιά, Ισπανία
Το 2023, χιλιάδες ντόπιοι στις Κανάριες Νήσους πραγματοποίησαν διαδηλώσεις κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Η πολυτέλειά σας, η δυστυχία μας».
Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί το 35% του ΑΕΠ των νησιών, προσφέροντας τεράστια οικονομικά οφέλη, αλλά παράλληλα δημιουργεί προβλήματα. Οι κάτοικοι παραπονούνται για την αύξηση των τιμών των ενοικίων και την αλλοίωση του τοπικού τρόπου ζωής.
Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι η συμπεριφορά ορισμένων τουριστών, ιδιαίτερα από τη Βρετανία, οι οποίοι συχνά δημιουργούν φασαρίες λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Ντόπιοι ξεναγοί έχουν εκφράσει την ανάγκη για τουρισμό με περισσότερο σεβασμό προς τον τόπο και τους κατοίκους του.
Μαγιόρκα, Ισπανία
Το νησί της Μαγιόρκα είναι από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για τουρίστες από όλη την Ευρώπη, ειδικά λόγω των φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων. Ωστόσο, αυτό έχει οδηγήσει σε υπερφόρτωση των παραλιών και των πόλεων, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στους ντόπιους.
Στην παραλία Cala Deia, η αστυνομία αναγκάζεται να ελέγχει την κυκλοφορία λόγω του υπερβολικού αριθμού επισκεπτών, ενώ τουρίστες που έχουν βρεθεί εκεί αναφέρουν ότι η περιοχή έχει χάσει τη γοητεία της λόγω του συνωστισμού.
Οι αρχές των Βαλεαρίδων έχουν επιβάλει τουριστικό φόρο από το 2016, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι του 2025. Επιπλέον, έχουν θεσπιστεί περιορισμοί στην πώληση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να ελεγχθούν τα προβλήματα που προκαλεί ο μαζικός τουρισμός διασκέδασης.
Διαβάστε επίσης:
Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι: Δεν μαζεύει υδράργυρο και έχει πλούσια οφέλη
Τέμπη: Νέα συλλαλητήρια σήμερα Τετάρτη 5 Μαρτίου – Τι ισχύει με απεργία και ΜΜΜ
Guardian: Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Μητσοτάκη εξατμίζεται – Στη δίνη της μεγαλύτερης κρίσης του
Σάλος με τη δήλωση του Νίκου Μάνεση για τα Τέμπη: «Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί» (video)