Ευρωεκλογές 2024: Το Politico προβλέπει άνοδο της Ακροδεξιάς – Τα δύο κόμματα θα ξεπεράσουν σε έδρες το Λαϊκό Κόμμα

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) – οι δύο κύριοι δεξιοί σχηματισμοί – βρίσκονται σε πορεία για συνολικά 144 έδρες.

MixCollage 30 May 2024 04 19 PM 7037

Να υπερισχύουν οι ευρωβουλευτές των δύο ακροδεξιών κομμάτων έναντι των ευρωβουλευτών του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προβλέπει το Politico, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές 2024.

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι το ΕΛΚ θα πέσει στη δεύτερη θέση, καθώς τα κόμματα της ακροδεξιάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ενωθούν, όμως αυτό αντανακλά τη μετατόπιση της Ευρώπης προς τα δεξιά κάτι το οποίο θα φέρει μια νέα πολιτική χροιά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την προβολή της δημοσκόπησης POLITICO Poll of Polls για το επερχόμενο νομοθετικό σώμα, το ΕΛΚ θα κέρδιζε 170 έδρες αν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα.

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) – οι δύο κύριοι δεξιοί σχηματισμοί – βρίσκονται σε πορεία για συνολικά 144 έδρες.

Υπάρχουν επίσης και άλλα κόμματα, όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία προβλέπεται να κερδίσει 16 έδρες, και το Φίντες του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, το οποίο αναμένεται να κερδίσει 10 έδρες.

Η Ανακατάληψη της Γαλλίας συγκεντρώνει δημοσκοπικά 5 έδρες, η Συνομοσπονδία Ελευθερία και Ανεξαρτησία της Πολωνίας 6 και το φιλοκρεμλινικό κόμμα Αναγέννηση της Βουλγαρίας 3 έδρες. Αυτό ανεβάζει τους ακροδεξιούς ευρωβουλευτές σε 184.

Η Μαρίν Λεπέν (Εθνικός Συναγερμός) της Γαλλίας φλερτάρει την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι για να σχηματίσει μια ακροδεξιά υπερ-ομάδα στο Κοινοβούλιο και να γίνει μια από τις κορυφαίες πολιτικές «οικογένειες» της Ευρώπης. Ο Εθνικός Συναγερμός προβλέπεται να γίνει το κορυφαίο εθνικό κόμμα στην ομάδα ID, ενώ οι Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι είναι σε καλό δρόμο για να γίνουν το μεγαλύτερο εθνικό κόμμα στο ECR.

Η Τζόρτζια Μελόνι έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της Δεξιάς, αλλά έχει επίσης λάβει πρόταση να συνεργαστεί με το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν.

Τα φιλοουκρανικά μέλη του ECR απέκρουσαν την ιδέα της ένταξης του Φίντες του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην ομάδα τους.

Άλλοι, όπως η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία του Βελγίου, έχουν ήδη αμφισβητήσει την ένταξη του ουγγρικού κόμματος στο ECR.

Οι ομάδες ID και ECR απέχουν ακόμη και τώρα πολύ από ένα μονολιθικό μπλοκ, με τα μέλη τους να ψηφίζουν συχνά κατά της πλειοψηφίας – γεγονός που υπογραμμίζει ότι οι ομάδες των οποίων τα κόμματα-μέλη καθορίζονται από τα εθνικά συμφέροντα και την κυριαρχία δεν μπορεί να αναμένεται ότι θα ψηφίζουν από κοινού για κάθε θέμα.

Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Τζόρνταν Μπαρδέλλα έχει δηλώσει ότι ελπίζει να επιτύχει μια «μειοψηφία αποκλεισμού» σε συγκεκριμένους φακέλους.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωπαϊκός τελικός στην Ελλάδα και ο Μητσοτάκης σπίτι για μπάρμπεκιου – Αναζωπυρώνεται η κόντρα με Μαρινάκη;

Σοκ στο Χόλιγουντ: Ηθοποιός του «How I Met Your Mother» κατηγορείται ότι μαχαίρωσε 20 φορές την πρώην του (Video)

Τσίπρας, Ρουσόπουλος και Παπανδρέου είδαν την κατάκτηση του Conference σε μπυραρία στο Όσλο (photos)

Σοκ στη Λαμία: Αστυνομικός έπιασε τη γυναίκα του να τον απατά και την ξυλοκόπησε μαζί με τον εραστή της

Θεσσαλονίκη: Συντονισμός Φορέων κατά του Flyover – «Η καταστροφή του Σεϊχ Σου ξεκίνησε»

Screenshot 2024 06 15 214341

Θεσσαλονίκη: Συντονισμός Φορέων κατά του Flyover – «Η καταστροφή του Σεϊχ Σου ξεκίνησε»

Οι 53 Φορείς και Συλλογικότητες που αντιτίθενται στην κατασκευή του έργου της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου…

Γαλλία: Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς

Screenshot 2024 06 15 210438

Γαλλία: Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς

Μεταξύ των διαδηλωτών στο Παρίσι, ορισμένοι φώναζαν επίσης «Ελεύθερη Παλαιστίνη, viva Palestina» και φορούσαν παλαιστινιακά…