Newsroom

Newsroom

Ευρωεκλογές 2024: Οι 30 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν τι να ψηφίσεις

Οι ευρωεκλογές είναι κοντά και το ερωτηματολόγιο των 30 ερωτήσεων μπορεί να φέρει και αποτελέσματα που ξαφνιάζουν

dimoskopisi

Οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι πλέον πολύ κοντά και η αλήθεια είναι ότι πολλοί έχουν αμφιβολίες ακόμα και σήμερα για το τι θα ψηφίσουν και το EU&I, γίνεται ένας ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου.

Οι πολίτες καλούν να απαντήσουν σε 30 ερωτήσεις και από τις απαντήσεις τους προκύπτει με τις θέσεις ποιου κόμματος ταυτίζονται περισσότερο οι απόψεις τους, με το αποτέλεσμα ίσως να ξαφνιάσει.

Οι ερωτήσεις αφορούν ζητήματα όπως η φορολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, η μετανάστευση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η λειτουργία της ΕΕ.

Στις δηλώσεις για κάθε ένα από αυτά τα θέματα, ο χρήστης καλείται να απαντήσει σε μια πενταβάθμια κλίμακα, από «συμφωνώ απόλυτα» έως «διαφωνώ απόλυτα», ενώ υπάρχει και η επιλογή «καμία γνώμη».

Επίσης, μπορεί να δώσει βαρύτητα στα θέματα που θεωρεί πιο σημαντικά. Στο τέλος, ανάλογα με τις απαντήσεις, η εφαρμογή βγάζει ποια κόμματα βρίσκονται πιο κοντά στις προτιμήσεις του, σε ποσοστά.

Το EU&Ι αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή ερευνητών πάνω στα εργαλεία VAA, με έδρα τα πανεπιστήμια της Λωζάνης και της Λουκέρνης.

Η πλατφόρμα επισημαίνει ότι το εν λόγω εργαλείο για τις ευρωεκλογές 2024 «δεν αποσκοπεί σε καμία περίπτωση να ευνοήσει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή ομάδα κομμάτων».

Το εργαλείο χρησιμοποιεί έναν μαθηματικό αλγόριθμο για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις θέσεις που ο χρήστης σταθμίζει ως πιο σημαντικές και το αντίστροφο.

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή των κομμάτων η ομάδα του EU&Ι επισημαίνει ότι προσπάθησε να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτική. Ο αποκλεισμός κόμματος εξετάστηκε μόνο εάν σε μια σειρά δημοσκοπήσεων αυτό συγκέντρωνε κάτω από το 1%.

Όσο για τις ερωτήσεις που περιλαμβάνονται, επιλέχθηκαν θέσεις στις οποίες τα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές 2024 εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.

«Για να εντοπίσουμε ένα ευρύ φάσμα σχετικών και πολωτικών θεμάτων, χρησιμοποιούμε τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, πηγές από τα μέσα ενημέρωσης, ακαδημαϊκές έρευνες, γνώμες εμπειρογνωμόνων – συμβουλευόμαστε πολλές από αυτές τις πηγές για να μάθουμε ποια θέματα είναι σημαντικά στην ευρωπαϊκή πολιτική», εξηγεί η ομάδα του εργαλείου.

Επιπλέον η πλατφόρμα επισημαίνει ότι επικοινώνησε με τα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές 2024 και τους ζήτησε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, αιτιολογώντας τις επιλογές τους.

Παράλληλα, εμπειρογνώμονες κωδικοποίησαν τις θέσεις των κομμάτων, ανεξάρτητα από αυτά.

Απαντήστε στο ερωτηματολόγιο για τις ευρωεκλογές 2024 εδώ

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωπαϊκός τελικός στην Ελλάδα και ο Μητσοτάκης σπίτι για μπάρμπεκιου – Αναζωπυρώνεται η κόντρα με Μαρινάκη;

Τσίπρας, Ρουσόπουλος και Παπανδρέου είδαν την κατάκτηση του Conference σε μπυραρία στο Όσλο (photos)

Ολυμπιακός: Χτύπησε κόκκινο η τηλεθέαση με το κόκκινο θρίαμβο

Εξοργισμένος με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (video)

Θεσσαλονίκη: Συντονισμός Φορέων κατά του Flyover – «Η καταστροφή του Σεϊχ Σου ξεκίνησε»

Screenshot 2024 06 15 214341

Θεσσαλονίκη: Συντονισμός Φορέων κατά του Flyover – «Η καταστροφή του Σεϊχ Σου ξεκίνησε»

Οι 53 Φορείς και Συλλογικότητες που αντιτίθενται στην κατασκευή του έργου της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου…

Γαλλία: Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς

Screenshot 2024 06 15 210438

Γαλλία: Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς

Μεταξύ των διαδηλωτών στο Παρίσι, ορισμένοι φώναζαν επίσης «Ελεύθερη Παλαιστίνη, viva Palestina» και φορούσαν παλαιστινιακά…