Ευρ. Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταδικαστική απόφαση κατά της Τουρκίας

Η Τουρκία καταδικάζεται να καταβάλει σε 16 από τους 19 προσφυγόντες ποσά 1.500 έως 2.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.

AP20353531773687

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για την άρνηση σε 19 κρατούμενους για την υποτιθέμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 να δεχθούν τις επισκέψεις των παιδιών τους ή τηλεφωνήματα από τις οικογένειές τους κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Οι 19 κρατούνται σε διάφορες φυλακές ανά την Τουρκία εν αναμονή της δίκης τους ή έχουν ήδη καταδικασθεί για τρομοκρατία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Όλοι προσέφυγαν στην τουρκική δικαιοσύνη μετά την άρνηση των σωφρονιστικών υπηρεσιών να παραχωρήσουν δικαίωμα επίσκεψης κατά τη διάρκεια των σαββατοκύριακων για τα παιδιά τους που βρίσκονται σε σχολική ηλικία.

Οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν από την τουρκική δικαιοσύνη.

Οι τουρκικές αρχές δικαιολόγησαν την άρνηση του δικαιώματος στην επίσκεψη με το επιχείρημα ότι οι φυλακές είναι υπερκορεσμένες, ότι υπάρχουν λιγότεροι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τα σαββατοκύριακα και επικαλέσθηκαν τους κινδύνους για την ασφάλεια.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι είναι «ουσιαστικής σημασίας στο πλαίσιο της άσκησης του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής ενός κρατουμένου να του επιτρέπεται από τις αρχές, και αν υπάρχει ανάγκη, να βοηθείται, στην διατήρηση της επαφής με την στενή του οικογένεια».

Εκ του γεγονότος αυτού, «ο περιορισμός της συχνότητας και της διάρκειας των οικογενειακών επισκέψεων και η υποβολή ενός κρατουμένου σε ειδικές διευθετήσεις για τις επισκέψεις αυτές συνιστούν προσβολή των δικαιωμάτων των προσφυγόντων», αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο, το δικαστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, θεωρεί ότι η Αγκυρα παραβίασε το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των προσφυγόντων (άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), τόσο ως προς τον περιορισμό των δικαιωμάτων επισκεπτηρίου, όσο και ως προς τον περιορισμό των τηλεφωνικών κλήσεων.

Η Τουρκία καταδικάζεται να καταβάλει σε 16 από τους προσφυγόντες ποσά 1.500 έως 2.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Στρασβούργο, είναι επιφορτισμένο με την εξέταση των παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έχει επικυρωθεί από τα 46 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αρχική φωτογραφία: A lawyer arrives at the court in Istanbul Friday, Dec. 18, 2020 to attend the opening hearing of a new trial against jailed Turkish businessman, philanthropist and human rights defender Osman Kavala, on charges connected with a failed 2016 coup. Kavala, addressing the court from his prison in the outskirts of Istanbul through a judicial video conference system, rejected accusations of espionage and attempting to overthrow the government in connection to the failed coup, telling the court that he opposes all efforts to takeover power by force. Human rights groups have denounced the case as unjust and politically-motivated. (AP Photo/Emrah Gurel)

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…