Newsroom

Pandora Newsroom

Εβδομάδα σε «ρυθμούς» Πανελλαδικών

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

5937bf881dc524376a8b474b

Εβδομάδα-ορόσημο για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι η ερχόμενη, με τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ να δίνουν τη δική τους «μάχη» για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στις Εξετάσεις, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας ο αριθμός αυτός θα είναι περίπου ίδιος με τον περυσινό, θα ανέλθει δηλαδή περίπου στις 90.000.

 

Φέτος, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων συνολικά. Θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος νωρίς, προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρυσι.

Στις ελάχιστες μεταβολές, περιλαμβάνονται η αλλαγή του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, η υποβολή μηχανογραφικού σε μία φάση, η περίληψη 8 τμημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικονομία στο 4ο επιστημονικό πεδίο και δύο νέα τμήματα που θα περιληφθούν στο 2ο και το 3ο πεδίο.

Επιπλέον, από πλευράς υπουργείου έχει διαβεβαιωθεί ότι δεν θα επηρεαστεί η διεξαγωγή των εξετάσεων από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

«Χωρίς θεαματικές μεταβολές»

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, γύρω στο 60% δηλαδή. «Δεν περιμένουμε θεαματικές μεταβολές για τη φετινή χρονιά», ανέφερε.

Αυτό που επεσήμανε είναι η εσωτερική «μετατόπιση» των υποψηφίων από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών), που άλλοτε ήταν το πολυπληθέστερο, στο 4ο Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής). Όπως σημείωσε, το 2018, το 32% των υποψηφίων προσανατολίζονταν στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και το 25% από το 4ο. Σύμφωνα με τα περυσινά στοιχεία, το 4ο Πεδίο έχει πάρει πλέον τη σκυτάλη, καθώς το 35% των υποψηφίων δηλώνουν σχολές από το 4ο Πεδίο και το 25% από το 1ο.

Οι αλλαγές

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Επίσης, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Όσον αφορά στις αλλαγές στα τμήματα, φέτος θα προστεθούν δύο νέα στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Πρόκειται για το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και Γεωπονικής στο Μεσολόγγι, τμήματα τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιπλέον, οκτώ τμήματα θα περιληφθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρυσι. Πρόκειται για τα τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

Τέλος, η υποβολή Μηχανογραφικού φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:

6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)

8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, η πρώτη ημέρα των εξετάσεων, 1η Ιουνίου, θα αφορά επίσης στο μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών. Θα ακολουθήσει η εξέταση του μαθήματος των Μαθηματικών (3 Ιουνίου) και οι υπόλοιπες ημέρες (7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιουνίου) θα αφορούν σε μαθήματα ειδικότητας.

Σχετικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές θα διεξαχθούν στο διάστημα 17 – 29 Ιουνίου. Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Τέλος, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Τέλος μαθημάτων για τα γυμνάσια

Η 1η Ιουνίου, εκτός από ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, είναι και η πρώτη η μέρα εξετάσεων για τους μαθητές και τις μαθήτριες των γυμνασίων. Πιο συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τρίτη, 30 Μαΐου 2023, θα πραγματοποιηθούν τα τελευταία μαθήματα στις τάξεις των γυμνασίων της επικράτειας. Στη συνέχεια, από 1η έως 15 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

 

Λίβανος: Η Βηρυτός δεν έχει ενημερωθεί για τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν – «Μην επιστρέφετε σπίτια σας»

AP26165502602543

Λίβανος: Η Βηρυτός δεν έχει ενημερωθεί για τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν – «Μην επιστρέφετε σπίτια σας»

Ο πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, χαιρέτισε τη συμφωνία, ευχαριστώντας ΗΠΑ και Ιράν για…

Μιχάλης Χουρδάκης: Δημοσίευσε αγγελία για συνεργάτη και κέρδισε τις εντυπώσεις στα social media

Χουρδάκης

Μιχάλης Χουρδάκης: Δημοσίευσε αγγελία για συνεργάτη και κέρδισε τις εντυπώσεις στα social media

Η κίνηση συγκέντρωσε πλήθος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αρκετούς χρήστες να αναφέρονται θετικά…

Οι Προτάσεις μας

Νέες αποκαλύψεις για το Predator: «Συστατικές επιστολές» ελληνικών υπηρεσιών στην Intellexa

pexels coding 1841550 1920

Νέες αποκαλύψεις για το Predator: «Συστατικές επιστολές» ελληνικών υπηρεσιών στην Intellexa

Νέα στοιχεία που ήρθαν στον φως της δημοσιότητας για ύπαρξη κρατικών εγγράφων – συστατικών επιστολών…

Σοβαρό ατύχημα στο Ράλλυ Δωδώνης: Αγωνιστικό έπεσε σε θεατές – Ένας τραυματίας

Lappas 9o Rally Sprint Dodonis

Σοβαρό ατύχημα στο Ράλλυ Δωδώνης: Αγωνιστικό έπεσε σε θεατές – Ένας τραυματίας

Διεκόπη το Ράλλυ Δωδώνης (Κυριακή 14/6) με απόφαση των διοργανωτών, καθώς αγωνιστικό αυτοκίνητο εξετράπη της…

Αλβανία: Διαδηλωτές γκρέμισαν τους φράχτες εργοταξίου για πολυτελές ξενοδοχείο

Screenshot 101

Αλβανία: Διαδηλωτές γκρέμισαν τους φράχτες εργοταξίου για πολυτελές ξενοδοχείο

Οι Αλβανοί διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες κατά της ανέγερσης ενός πολυτελούς θέρετρου που προωθείται από…

Athens Pride: Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Αθήνας για την πορεία υπερηφάνειας

Screenshot 102

Athens Pride: Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Αθήνας για την πορεία υπερηφάνειας

To πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος δράσεων, συζητήσεων, καλλιτεχνικών δρώμενων και μουσικών εμφανίσεων καθ’ όλη τη διάρκεια…

Σχετικά με ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανάβυσσος: Beach bar που σφραγίστηκε την Παρασκευή λειτουργεί σαν να μην συνέβη τίποτα – Δύο συλλήψεις

6987556

Ανάβυσσος: Beach bar που σφραγίστηκε την Παρασκευή λειτουργεί σαν να μην συνέβη τίποτα – Δύο συλλήψεις

Όπως επισημαίνει η ΕΡΤ, το εν λόγω beach bar είχε τοποθετήσει παράνομα ομπρέλες, ξαπλώστρες ηχεία…

Αχαΐα: Συνελήφθη ο πατέρας 12χρονου που τον άφησε να οδηγεί ΙΧ στο κέντρο της πόλης

kykloma 1296x864 1

Αχαΐα: Συνελήφθη ο πατέρας 12χρονου που τον άφησε να οδηγεί ΙΧ στο κέντρο της πόλης

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν 12χρονο να οδηγεί αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας της μητέρας του,…

Οργή Πλακιά για εκδήλωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ: «Περιμένω απαντήσεις μετά τη βράβευση της τριάδας του “παράνομου φορτίου”»

Πλακιάς

Οργή Πλακιά για εκδήλωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ: «Περιμένω απαντήσεις μετά τη βράβευση της τριάδας του “παράνομου φορτίου”»

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη, προκάλεσε την άμεση τοποθέτηση του…