Eurovision: Σχεδόν… «διπλωματικό επεισόδιο» μετά το 4άρι της Ελλάδας στην Κύπρο

Η παρέμβαση Κοτζιά στη βαθμολογία της Eurovision και η σιωπηρή επιβεβαίωση του πολύκροτου βιβλίου του Κωστή Χατζηκωστή που διέψευδε ο Νίκος Αναστασιάδης

eurovision

Από το πουθενά κοντέψαμε να αντιμετωπίσουμε διπλωματικό επεισόδιο με την «αδελφή» Κύπρο, μετά τη σκανδαλωδώς χαμηλή βαθμολογία που έδωσε η επιτροπή της Ελλάδας στη συμμετοχή της χώρας κατά τη φετινή Eurovision που διεξήχθη στη Βρετανία το περασμένο Σάββατο.

Η χαμηλή βαθμολογία που έδωσε η ελληνική κριτική επιτροπή της Eurovision μάλιστα, λίγες ημέρες μετά την πολύ αποτυχημένη εμφάνιση της Ελλάδας στον διαγωνισμό και τον αποκλεισμό της από τον τελικό, φαίνεται πως στοίχισε στην Κύπρο την είσοδό της στην τελική 10άδα των καλύτερων τραγουδιών της φετινής διοργάνωσης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτίμησαν ότι ο λόγος που η κριτική επιτροπή έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν για να μη φανεί ότι η Κύπρος τα πήγε τόσο καλύτερα από την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν την ίδια στιγμή με τους κύπριους παρουσιαστές της Eurovision να αντιδρούν έντονα.

Α.Τ: Ο Φώτης Σεργουλόπουλος είναι έτοιμος να χαρίσει ένα 12αρι…

M.K: Όχι στην Κύπρο πάντως, η Κύπρος έχει πάρει 4 βαθμούς από την κριτική επιτροπή της Ελλάδας.

Α.Τ: Μάλιστα…

M.K: Η 5μελης κριτική επιτροπή στην Ελλάδα έδωσε 4 βαθμούς στην Κύπρο.

Α.Τ: Thank you next, πάμε στην επόμενη και πολύ κράτησε.

M.Κ: Θυμίζουμε ότι είναι 5 άνθρωποι σε κάθε χώρα που ψηφίζουν και αυτό ίσως να φέρνει κάποτε απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και σήμερα, με τη ραδιοφωνική παραγωγό και παρουσιάστρια της Κύπρου, Κάλια Ελευθερίου να εμφανίζεται οργισμένη σε ελληνικά ΜΜΕ όπου δήλωσε ότι «δεν υποχρεώνουμε κανέναν να αγαπάει την Κύπρο. Ή μας αγαπάς και μας στηρίζεις, ή δε μας αγαπάς και με κάθε ευκαιρία βρίσκεις τρόπο να κάνεις κάτι τέτοιο».

Από την πλευρά του, ο γνωστός μάνατζερ και παρουσιαστής Ηλίας Ψινάκης δήλωσε μεταξύ άλλων (ιδιαίτερα αιχμηρών) σχολίων, ότι η επιτροπή της ΕΡΤ για τη Eurovision ντρόπιασε την Ελλάδα διεθνώς έναντι της Κύπρου, ενώ και ο Νίκος Μουτσινάς σχολίασε:

«Εγώ δεν καταλαβαίνω από πού ορμώμενοι δώσαμε τέσσερις βαθμούς στην Κύπρο και συγκεκριμένα σε αυτό το τραγούδι της Κύπρου. Δεν καταλαβαίνω με ποια λογική. Πέρα από το γείτονες χώρες που αγαπιόμαστε και δίνουμε δωδεκάρια, έχουμε ακούσει γιουχαΐσματα εκατομμύρια χρόνια και με τραγούδια που μπορεί να μην άξιζαν το 12… Δεν καταλαβαίνω γιατί δώσαμε 4 στο παιδί αυτό και δώσαμε 12 στο Βέλγιο. Ούτε το Βέλγιο δεν το πίστευε. Κάναμε το εφέ;», σχολίασε.

Ο Κοτζιάς αναβάθμισε τη συζήτηση περί Eurovision

Ωστόσο, τα πράγματα «σοβάρεψαν» όταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρενέβη στη συζήτηση που έχει ανοίξει υποστηρίζοντας και εκείνος με τη σειρά του ότι πίσω από την απόφαση της ελληνικής επιτροπής κρύβεται μια πολύ βαθύτερη αιτία που άπτεται του διπλωματικού πεδίου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της κίνησης «Πράττω» σχολιάζοντας τις βαθμολογίες της Eurovision έκανε λόγο για προσπάθεια του «κυρίαρχου συστήματος ώστε να αποξενωθεί η ελληνική κοινωνία από την Μεγαλόνησο και το Κυπριακό, ώστε να προωθηθούν τα απορριπτέα σχέδιά τους».

Αναλυτικά έγραψε: «Το τεσσάρι στην Κύπρο στην Eurovision, δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το αποτέλεσμα, ένα ακόμα δείγμα, της προσπάθειας που κάνουν πολλές πλευρές του κυρίαρχου συστήματος να αποξενωθεί η ελληνική κοινωνία απο την Μεγαλόνησο και το Κυπριακό, ώστε να προωθηθούν τα απορριπτέα σχέδια τους».


Η αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών έχει λάβει έκτοτε ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις, καθώς η ανάρτησή του έχει διαβαστεί και αναδημοσιευτεί χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέτοντας το ζήτημα σε πολύ ανώτερο επίπεδο.

Η εκτίμησή του έρχεται λίγους μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του πολύκροτου βιβλίου του δημοσιογράφου και εκδότη Κωστή Χατζηκωστή, σύμφωνα με το οποίο, ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου φερόταν να κατηγορεί συγκεκριμένα τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι προωθούσε το αίτημα των ΗΠΑ για διακοπή (!) των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ, προκειμένου να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος!

Για τον ίδιο λόγο φερόταν, πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να προωθούσε την ιδέα της κατασκευής αγωγού αερίου για απ’ ευθείας σύνδεση Ανατολικής Μεσογείου–Τουρκίας, με παράκαμψη της Κύπρου!

Μάλιστα σύμφωνα με το βιβλίο «7 Προεδρικά Πορτραίτα» του Κωστή Χατζηκωστή και όσα σχολίασε ο διευθυντής της εφημερίδας “Εστία” Μανώλης Κοττάκης, «οι χαρακτηρισμοί Αναστασιάδη εξευτελίζουν την πολιτική αξιότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού για τα ελληνοτουρκικά», καθώς «η Κύπρος δεν είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»!

Τα όσα αναφέρονται στο βιβλίου του Κωστή Χατζηκωστή διαψεύστηκαν αργότερα από τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον εκδότη όμως να επιμένει ότι «πρόκειται 100% για λόγια και λέξεις του Προέδρου Αναστασιάδη, τα οποία ευσταθούν, ανεξαρτήτως των σκοπιμοτήτων, που θέλει τώρα να εξυπηρετήσει. Αν παρέλειψα δυο λέξεις είναι τα επίθετα, που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος. Το ήθος μου, αλλά και η αγάπη μου για την Ελλάδα, δεν μου το επέτρεπαν».

Προφανώς, τα όσα είχε γράψει τότε η Κωστής Χατζηκωστής αποκτούν τώρα νέα ώθηση μετά τα όσα συνέβησαν στον μουσικό διαγωνισμό, ο οποίος συχνά χρησιμοποιείται ως πολιτικό όχημα από πλείστες κυβερνήσεις, αλλά και από την παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά στο θέμα.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…