Newsroom

Newsroom

Eurostat: Οι νέοι στην Ελλάδα αργούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, η Eurostat εξετάζει τη μέση ηλικία κατά την οποία οι νέοι στην Ευρώπη φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους.

04leaving parents again videoSixteenByNineJumbo1600

Σε μεγαλύτερη ηλικία εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους οι νέοι στην Ελλάδα, σε σχέση με την αντίστοιχη μέση ηλικία στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νεολαίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2020, οι Έλληνες αφήνουν το σπίτι των γονιών τους, κατά μέσο όρο, σε ηλικία 29,4 ετών, έναντι 26,4 ετών στην ΕΕ.

Οι νέοι που εγκαταλείπουν πρώτοι το πατρικό τους στην ΕΕ, είναι οι Σουηδοί με μέσο όρο ηλικίας 17,5 ετών. Ακολουθούν οι Λουξεμβούργιοι (19,8 ετών) οι Δανοί (21,2 ετών) και οι Φινλανδοί (21,5 ετών). Αντίθετα, αυτοί που αργούν περισσότερο να ανεξαρτητοποιηθούν από τη γονική εστία είναι οι Κροάτες (32,4 ετών), οι Σλοβάκοι (30,9 ετών), οι Ιταλοί και οι Μαλτέζοι (30,2 ετών), οι Πορτογάλοι (30 ετών), οι Βούλγαροι και οι Ισπανοί (29,7 ετών) και οι Έλληνες (29,4 ετών).

Στις περισσότερες βόρειες και δυτικές χώρες, οι νέοι εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους κατά μέσο όρο στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας των 20 τους χρόνων. Το σκηνικό αλλάζει για τους πολίτες του νότου και της ανατολικής Ευρώπης όπου η μέση ηλικία κυμαίνεται από τα τέλη των 20 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας των 30 ετών. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Eurostat, κατά μέσο όρο, οι άνδρες εγκαταλείπου το πατρικό σε ηλικία 27,4 ετών και οι γυναίκες στα 25,4 έτη.

Αυτή η τάση παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, δηλαδή οι νέες γυναίκες να φεύγουν κατά μέσο όρο νωρίτερα από τους νέους άνδρες. Μόνη μικρή εξαίρεση ήταν η Σουηδία όπου οι γυναίκες φεύγουν κατά μέσο όρο 0,1 χρόνια μετά τους νεαρούς άνδρες.

Τα μεγαλύτερα χάσματα μεταξύ των φύλων εντοπίστηκαν στη Ρουμανία, όπου τα νεαρά αγόρια φαίνεται πως φεύγουν στα 30 χρόνια ενώ τα κορίτσια στα 25,5 χρόνια.

Ακολουθεί η Βουλγαρία με το χάσμα μεταξύ των φύλων να διαμορφώνεται στα 4,2 χρόνια, όπου οι άνδρες φεύγουν στα 32 τους χρόνια και οι γυναίκες στα 27,8 αντίστοιχα.

Στην Κροατία, τόσο οι νέοι όσο και οι νέες αποχωρούν αρκετά μεγάλοι από το πατρικό, στην ηλικία των 34ων και 30,9 ετών, αντίστοιχα, αντιπροσωπεύοντας το τρίτο μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων.

Η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία κατέγραψαν το μικρότερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων με διαφορά 0,1, 0,4 και 0,5 ετών αντίστοιχα μεταξύ των νεαρών ανδρών και των γυναικών που εγκαταλείπουν το πατρικό σπίτι.

Τέλος, το ηλικιακό χάσμα μεταξύ των φύλων ήταν πιο έντονο σε χώρες όπου οι νέοι εγκατέλειψαν το σπίτι των γονέων αργότερα και λιγότερο έντονοι σε χώρες όπου οι νέοι και οι νέες τείνουν να φεύγουν σε μικρότερες ηλικίες από την εστία των γονιών τους.

 

 

 

Eurostat:

 

 

 

 

Eurostat:

 

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης