Μισθός, ενοίκιο και κόστος διαβίωσης κάνουν πολύ δύσκολο για έναν νέο να πάρει την απόφαση να φύγει από το πατρικό του σπίτι και να προσπαθήσει να χτίσει ανεξάρτητος τη ζωή του, με αποτέλεσμα σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία να βλέπουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να αποχωρίζονται το παιδικό τους δωμάτιο.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με νέα έρευνα της Eurostat η Ελλάδα κατέχει τον τρίτο μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας στην οποία φεύγουν από το πατρικό τους σπίτι οι νέοι, με τη χώρας μας να βρίσκεται στην τρίτη θέση λίστας (30.6 έτη) πίσω μόνο από την Κροατία (31.8 έτη) και την Σλοβακία (31 έτη) και μπροστά από την Ισπανία (30.4 έτη) και τις Ιταλία, Βουλγαρία (30 έτη), όσον αφορά τα στοιχεία του 2023.
Με την ακρίβεια να δοκιμάζει καθημερινά τους πολίτες, τους μισθούς να καλύπτουν οριακά τις βασικές ανάγκες στις περισσότερες των περιπτώσεων και τις τιμές των ενοικίων σε δυσθεώρητα ύψη, δεν αποτελεί έκπληξη η παρουσία της Ελλάδας στις υψηλές θέσεις της εν λόγω λίστας, με τους νέους να «εγκλωβίζονται» στο πατρικό τους κυρίως για οικονομικούς λόγους.
Σε επίπεδο ΕΕ, ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία οι νέοι εγκαταλείπουν το πατρικό τους είναι τα 26,3 έτη, έναντι 26,4 το 2022.
Η χαμηλότερη μέση ηλικία, καταγράφηκε στη Φινλανδία (21,4 έτη), τη Σουηδία και τη Δανία (και οι δύο 21,8 έτη) και την Εσθονία (22,8 έτη).
Παράλληλα, σύμφωνα με τη Eurostat το 1/4 των νέων ζει σε νοικοκυριά με υψηλό ποσοστό συνωστισμού.
Το ποσοστό συνωστισμού ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε νοικοκυριά με υπερπληθυσμό.
Το 2023, το 26,0% των νέων ηλικίας 15-29 ετών στην ΕΕ ζούσε σε τέτοιου είδους νοικοκυριά.
Το ποσοστό για τους νέους ήταν κατά 9,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο του συνολικού πληθυσμού (16,8%).
Ειδήσεις σήμερα:
Σοκ στην Αλεξανδρούπολη: Βιασμό έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση στον 5χρονο