Eurogroup: Λύση για το χρέος στη συνεδρίαση του Ιουνίου

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των συζητήσεων στο Eurogroup όπου τέθηκε στο τραπέζι το ελληνικό ζήτημα.

5adf86ed1dc5243f3d8b46d5 1

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών η συζήτηση έγινε σε «καλό κλίμα», ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την δ΄αξιολόγηση μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαπιστώθηκε η πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για μέτρα ελάφρυνσης και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να βρεθεί λύση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Επίσης, το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (δηλαδή την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης. Δεσμεύεται να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του γ΄ προγράμματος στις 21/6. 

Τέλος, χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στις 18:30 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε το δεύτερο μέρος όπου συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των «27» και θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ο μελλοντικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Τι δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών κατά την έναρξη της συνεδρίασης

Κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης, προσερχόμενοι στην αίθουσα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φάνηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι όσον αφορά τόσο το ζήτημα της δ΄αξιολόγησης όσο και για το χρέος.

Σεντένο: Τα νέα από την Ελλάδα είναι σπουδαία

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στο Eurogroup ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο υποστήριξε πως τα νέα που έρχονται από την Ελλάδα είναι σπουδαία και πρόσθεσε πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο», τόνισε. 

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν απάντησε ευθέως για το ρόλο του Ταμείου λέγοντας μόνο πως «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία» και πως «είναι σημαντικό να συμμετέχει».

Όσον αφορά την Ιταλία, ο επικεφαλής του Εurogroup τόνισε ότι η χώρα έχει δημοκρατία και θα συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση.

Λεμέρ: Σε καλό δρόμο για συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, υποστήριξε: «Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο»

 Ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

 «Είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε σε μία συμφωνία, σε μία ισχυρή διευθέτηση του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο» κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Μοσκοβισι:  Οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τόνισε την ανάγκη να παρθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, που θα στείλουν ισχυρό μήνυμα στις αγορές.

«Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος που να στηρίζουν την Ελλάδα και να στείλουν ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι όλα βαίνουν καλώς» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Σήμερα με νέα θέληση μπαίνουμε σε μια νέα αρχή» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα ολοκληρώνεται».

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Δεν περιμένουμε αποτελέσματα για το ελληνικό χρέος σήμερα

Συγκρατημένος όσον αφορά το σημερινό αποτέλεσμα των συζητήσεων σχετικά με το ελληνικό χρέος είναι ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ, Πέτερ Κάζιμιρ.

Όπως είπε το σημερινό Eurogroup δεν θα καταλήξει σε ουσιαστικά αποτελέσματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Επισήμανε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αλλά πρέπει τώρα η Αθήνα να εστιάσει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Ερωτηθείς για το εάν τελικά θα συμμετάσχει το ΔΝΤ σε επίπεδο χρηματοδότησης στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι οι συζητήσεις με το Ταμείο βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το ρόλο του.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Ιταλία, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αγνοήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες και να καταστήσει την Ευρωζώνη «όμηρο» των προεκλογικών υποσχέσεών της.

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…