Eurogroup: "Καρφωμένα" τα βλέμματα της κυβέρνησης στο Ζάππειο

Στο άτυπο συμβούλιο Εurogroup που φιλοξενεί η Αθήνα στο Ζάππειο, προσήλθε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με το πολυνομοσχέδιο που…

zap

Στο άτυπο συμβούλιο Εurogroup που φιλοξενεί η Αθήνα στο Ζάππειο, προσήλθε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή στα χέρια και πιθανότατα, με μια έκθεση των ελεγκτών που θα υποβάλει προς έγκριση η Τρόικα και η οποία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της συνολικής δόσης των 11,8 δισ. ευρώ -αν και αναμένεται να δίδεται με δόσεις και νέα προαπαιτούμενα.

Πάντως, προσερχόμενος στο Ζάππειο Μέγαρο, λίγο πριν τις 9 το πρωί, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν τα θέματα της τραπεζικής ενοποίησης, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης ιδιαίτερα για τους νέους και η προετοιμασία της συνεδρίασης ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζα.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει έκθεση προόδου. Οι αποφάσεις μας για την Ελλάδα θα ληφθούν σήμερα διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μπαίνοντας στο Ζάππειο Μέγαρο για τη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η υπόθεση της Ελλάδας είναι επείγουσα. «Θα ακούσουμε πρώτα την τρόικα και μετά θα δούμε πότε και πως θα γίνει η εκταμίευση της δόσης», είπε και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, που η Ελλάδα ανακάμπτει και επιστρέφει στην ανάπτυξη και παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα».

«Ελπίζω σε ένα θετικό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε, ενώ ερωτηθείς για το χρέος, είπε ότι περιμένουμε τις αποφάσεις της Eurostat προς το τέλος του μήνα και ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού ή μετά.

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, εξέφρασε προσερχόμενος στο Ζάππειο Μέγαρο ο κοινοτικός Επίτροπος επί Οικονομικών ζητημάτων, Όλι Ρέν.

Ερωτηθείς σχετικά με την εκταμίευση των δόσεων, ο κ. Ρεν ξεκαθάρισε ότι σήμερα θα υπάρξει πολιτική στήριξη για την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο και οι επίσημες αποφάσεις για τις δόσεις θα ληφθούν αργότερα.

«Έχουμε ευχάριστα νέα από την Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει», είπε και πρόσθεσε: «Θα συζητήσουμε για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, οι σκληρές και επώδυνες διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν». Ωστόσο, μεγάλος απών από το σημερινό Eurogroup είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στη Γαλλία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζαν-Μερκ Ερό, φαίνεται πως παραδίδει το χαρτοφυλάκιό του. Τη Γαλλία εκπροσωπεί στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Μετά το πέρας του Eurogroup όλα τα βλέμματα θα στραφούν προς τον Επίτροπο Όλι Ρεν και στις δηλώσεις που θα κάνει για τη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Τότε θα γίνουν γνωστά το χρονοδιάγραμμα και οι όροι για την εκταμίευση της δόσεως των 8,6 δισ. από την ΕΕ. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στα εθνικά κοινοβούλια έως τις 17 Απριλίου, για την αποδέσμευση ποσού 6,4 δισ. ευρώ μέσα στον μήνα. Τον Μάιο θα αποδεσμευθούν και δύο δόσεις από το ΔΝΤ συνολικού ύψους 3,4 δις. ευρώ. Ποσό 1,2 δισ. ευρώ θα δοθεί τον  Ιούνιο και άλλο 1 δισ. ευρώ τον Ιουλίου  μετά την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων. Στην κυβέρνηση όμως αναμένουν και μία κουβέντα έστω από τον κύριο Ρεν ή τον κύριο Σόιμπλε, για το μέλλον του ελληνικού χρέους.

Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα. Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι πέραν των όποιων θετικών σχολίων, η έκθεση των δανειστών θα ζητά προσήλωση στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δις. ευρώ το 2014. Ανοιχτό μένει και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2016, του νέου δανείου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έως το 2018, για το οποίο οι αποφάσεις θα ληφθούν το Μάιο. 

Για μετά τις εκλογές, ώστε να μη σκιαστεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών, θα μείνουν και οι αποφάσεις για την παράταση του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τις νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, όπως αποτυπώθηκαν στην ανακοίνωση της συμφωνίας από την Τρόικα, την περασμένη Τετάρτη, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 που υπολογίζεται σε  4,2 – 4,4 δισ. ευρώ.

Στα αρνητικά σημεία της έκθεσης για τα οποία εικάζεται ότι θα υπάρξουν αρκετά αρνητικά σχόλια από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, των στελεχών της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι οι περιορισμένες κινήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.

Η πώληση του μεγαλύτερου οικοπέδου της Ευρώπης, το Ελληνικό δεν ικανοποίησε την τρόικα που θεωρεί, ότι οι αστοχίες σε αυτόν τον τομέα συνεχίζονται και για το λόγο αυτό η Αθήνα έχει ανάγκη από ένα νέο αυξημένο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα προβλέπει για το 2014 εισπράξεις 3,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις από 1,3 δισ. ευρώ το 2013.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…