Newsroom

Newsroom

Εuroferry Olympia-Απεγκλωβίστηκαν ζωντανοί οι δύο οδηγοί

Ζωντανοί εντοπίστηκαν το απόγευμα οι δύο οδηγοί που είχαν εγκλωβιστεί για ώρες στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου Euroferry Olympia. 

5515303

τη διάσωση άλλων δύο ανθρώπων που ήταν παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο πλοίο Εuroferry Olympia προχώρησε η Πυροσβεστική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για έναν Τούρκο και έναν Βούλγαρο, αμφότεροι οδηγοί νταλίκας, οι οποίοι βρίσκονταν επί 12 ώρες εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου.

 

Συνολικά 11 είναι οι αγνοούμενοι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό. Ανάμεσά τους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβάνονται τρεις Έλληνες. Διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ στην Αθήνα έφτασαν με ελικόπτερο στο φλεγόμενο πλοίο. «Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό 11 ακόμα ατόμων που αγνοούνται. Η σκέψη όλων μας είναι κοντά τους και κοντά στις οικογένειες τους» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Ευχόμαστε γρήγορα να λήξει το περιστατικό, χωρίς καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής»

«Τις τελευταίες ώρες η είδηση για τη φωτιά στο επιβατηγό οχηματαγωγό Euroferry Olympia, το οποίο έπλεε ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής της νήσου Ερεικούσας, βόρεια της Κέρκυρας, με 290 άτομα επιβάτες και πλήρωμα, έχει προκαλέσει τη βαθιά ανησυχία μας»,τονίζει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός «παρακολουθώντας το περιστατικό ευχόμαστε γρήγορα όλοι οι επιβαίνοντες να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον, να βρεθούν σώοι οι αγνοούμενοι και να μην διατρέξει κίνδυνο, καμία ανθρώπινη ζωή. Συγχαίρουμε τους διασώστες για τις προσπάθειες τους και τους ευχόμαστε καλή δύναμη στη συνέχεια του έργου τους».

«Οι λεπτομέρειες και η αποτελεσματικότητα του σχεδίου διάσωσης, θα κριθούν μετά τη λήξη του συμβάντος» καταλήγει στη δήλωσή του ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

 

 

Διασωληνώθηκε ο ένας εκ των διασωθέντων του φλεγόμενου πλοίου

Διασωληνώθηκε ο ένας από τους δύο διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου ‘’Euroferry Olympia’’.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, πρόκειται για τον 65χρονο Βούλγαρο οδηγό που είχε εγκλωβιστεί στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Κέρκυρας έκριναν αναγκαία τη διασωλήνωσή του, καθώς είχε πολύ χαμηλό ph στο αίμα.
 

Tα ναυτεργατικά σωματεία

Για 11 αγνοούμενους κάνουν λόγο τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ,ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και οπως υποστηρίζουν, οι 11 άνθρωποι αγνοούνται από τη λίστα των επιβατών. Οι διοικήσεις των τριών σωματείων σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες, το υπουργείο Ναυτιλίας, οι λιμενικές αρχές, γνωρίζουν και έχουν διαπιστώσει σε παρόμοια περιστατικά ότι  η διαμονή οδηγών και συνοδηγών σε καμπίνες φορτηγών οχημάτων, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στην ασφάλεια των ναυτεργατών, των επιβαινόντων, του πλοίου. Στη συνέχεια διατυπώνουν μια σειρά ερωτημάτων τα οποία είχαν προκύψει  και στην παρόμοια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο RO/RO πλοίο «NORMAN ATLANTIC» στις 28-12-2014.

1.    Ποια είναι η πραγματική αιτία της πυρκαγιάς.
2.    Αν λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης
3.    Αν εφαρμόστηκε η στεγανή υποδιαίρεση στα γκαράζ του πλοίου
4.    Πως αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά με την εκδήλωση της.
5.    Ποιο είναι το ιστορικό των ελέγχων του πλοίου.
6.    Πώς δικαιολογείται η μεταφορά των 239 επιβατών, των 42 οχημάτων, 153 φορτηγών, σε συνδυασμό με την μειωμένη οργανική σύνθεση των 51 μελών του πλοίου.

«Στα επιβατηγά και RO/RO πλοία, που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ λιμένων Ελλάδας – Ιταλίας, ανεξάρτητα τη σημαία (Ελληνική, Ιταλική, Μάλτας), οι οργανικές συνθέσεις τους δεν καθορίζονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των εφοπλιστών, όπως επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησαν τα σωματεία μας στις 14-02-2022» σημειώνουν και επισημαίνουν ότι «οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις τους επιδιώκουν να επιβάλλουν συνθήκες γαλέρας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα, θυσιάζοντας ακόμα και την ανθρώπινη ζωή στο βωμό της κερδοφορίας τους».

Η ΠΝΟ

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία:

«Το νέο  περιστατικό στο υπό ιταλική σημαία και ιταλική πλοιοκτησία επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο “Euroferry Olympia” και η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε σήμερα τις πρωινές ώρες στο 3o κατάστρωμα του πλοίου ενώ έπλεε ανοικτά της Ηγουμενίτσας προς Μπρίντεζι με 237  επιβάτες και 51μελές πλήρωμα συνεπεία του οποίου, από τη μέχρι τώρα ενημέρωση κανένας από τους επιβαίνοντες και το πλήρωμα δεν έχασε τη ζωή του πλην όμως υπάρχουν αγνοούμενοι φέρνει στις μνήμες όλων μας το προ επταετίας περίπου παρόμοιο περιστατικό με  το πλοίο “NORMAN ATLANTIC’.

Η ΠΝΟ με επανειλημμένα διαβήματα της και με πληθώρα σχετικών εγγράφων και με ανάλογα δελτία τύπου και καταγγελίες έχουμε τονίσει, και πάλι το υπογραμμίζουμε, ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι υπεράνω κάθε πνεύματος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε σκοπιμότητας.

Επανερχόμαστε  όμως σήμερα  στην σκληρή πραγματικότητα, εκφράζουμε  την πλήρη συμπαράσταση μας στη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία των επιβαινόντων και στα μέλη του πληρώματος στο φλεγόμενο πλοίο και ευχόμαστε να βρεθούν οι αγνοούμενοι σώοι και υγιείς.

Ταυτόχρονα απαιτούμε όπως ο αρμόδιες  Υπηρεσίες ελέγξουν εξονυχιστικά το όλο περιστατικό προκειμένου να χυθεί άπλετο φως ώστε να μην χρειασθεί στο μέλλον να σημειωθούν ανάλογα περιστατικά και να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα».

Τι αναφέρει η εταιρεία Grimaldi Group

«Η εταιρία Grimaldi Group αναφέρει ότι χθες βράδυ ξέσπασε φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia τύπου ro-pax ενώ βρισκόταν 10 μίλια από τα βόρεια του νησιού της Κέρκυρας. Στις 4.12 (τοπική ώρα) ο καπετάνιος του πλοίου επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας και μας πληροφόρησε ότι ξέσπασε φωτιά στο κατάστρωμα 3. Αμέσως το πλήρωμα έσπευσε να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό του πλοίου.

Εν τω μεταξύ, ο καπετάνιος και ο επικεφαλής του πληρώματος μέσω της «ομάδας επείγουσας αντιμετώπισης» ενημέρωσε για το περιστατικό τις αρμόδιες Ιταλικές και Ελληνικές αρχές και πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα να διαχειριστεί το ατύχημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για την ασφάλεια των ανθρώπων στο πλοίο ο καπετάνιος αποφάσισε ότι όλοι πρέπει να το εγκαταλείψουν.

Επίσης αναφέρει πως δεν έχει εντοπιστεί καμία πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα, ούτε η σταθερότητα του πλοίου φαίνεται να διακυβεύεται.

Η ανώτατη διοίκηση της εταιρίας εκφράζει τη λύπη της για το ατύχημα και θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρμόδιες αρχές για να δοθεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…