Έτσι στήθηκε η πολιτική δίωξη Πολάκη: Εισήχθη με το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών αλλά τον παραπέμπουν ως βουλευτή

Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής ακολούθησε η συμπολίτευση προκειμένου να στείλει στο… απόσπασμα τον Παύλο Πολάκη.

NewsRoom 26/07/2019 | 21:34

Μία απόφαση που ανοίγει «κερκόπορτα» προκειμένου να μετατραπεί σε πάγια πρακτική εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.

Κατά τον «Πίνακα Περιεχομένων» της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής στις 28 Μαρτίου 2019, όταν και διαβιβάστηκαν στη Βουλή οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν κατά του πρώην αν. υπουργού Υγείας, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε τις δικογραφίες με βάση τις προβλέψεις του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο και αφορά την «Ποινική Ευθύνη των Υπουργών».

Ωστόσο, το γεγονός αυτό παραβλέφθηκε επιμελώς κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν αποκλειστικά οι υποθέσεις Πολάκη. Η εισήγηση της πλειοψηφίας -που πλαισιώθηκε από τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης- για παραπομπή του Π. Πολάκη στην Ολομέλεια με την ιδιότητα του βουλευτή προκειμένου να αρθεί η ασυλία του έγινε με πρόσχημα τα εισαγγελικά διαβιβαστικά. Οι εισαγγελείς προέβησαν σε κάτι που ακόμα και στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν σε πηγαδάκια ως ασυνήθιστο. Έκριναν ότι τα φερόμενα αδικήματα του κ. Πολάκη τελέστηκαν με την ιδιότητα του βουλευτή και όχι με αυτήν του υπουργού, δίνοντας το ανάλογο «πάτημα» στους βουλευτές της ΝΔ για να δρομολογήσουν τη διαδικασία που καταπατά τις επιταγές του Συντάγματος.


Σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις, θα έπρεπε να συλλεχθούν 30 υπογραφές βουλευτών προκειμένου να συσταθεί Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία και θα εξέταζε το κατά πόσον ο Π. Πολάκης τέλεσε τα φερόμενα αδικήματα επ’ ευκαιρίας ή κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων. Διόλου τυχαίο ότι πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για «πολιτική δίωξη», στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να έπαιξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Χαρ. Αθανασίου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να του καταλογίζει «χειραγώγηση της διαδικασίας». Με αυτήν τη «νομολογία» που παρήγαγε η Επιτροπή Δεοντολογίας, πρώην υπουργοί θα παραπέμπονται για άρση της ασυλίας τους στην Ολομέλεια με διαδικασίες fast-track από ένα 11μελες όργανο στο οποίο η πλειοψηφία έχει 6 μέλη!

Εντύπωση όμως προκάλεσε και κάτι ακόμα. Όπως γίνεται εμφανές στον «Πίνακα Περιεχομένων» της ίδιας συνεδρίασης της Ολομέλειας, στη Βουλή διαβιβάστηκαν και υποθέσεις που αφορούν τον Άκη Τσοχατζόπουλο, υπόθεση για μίζες αλλά και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη για σκάνδαλο με τη χρηματοδότηση ΜΚΟ. Τις συγκεκριμένες δικογραφίες, η συμπολίτευση δεν επέλεξε καν να τις συμπεριλάβει στην Ημερήσια Διάταξη της συγκεκριμένης συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δρομολόγηση διαδικασιών σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση δύο μέρες μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων και χωρίς να έχει κατατεθεί -τότε- ούτε ένα νομοσχέδιο, στην πρώτη συνεδρίαση Επιτροπής παραπέμπει έναν πρώην υπουργό χωρίς να συνυπολογίζει την προαναφερθείσα ιδιότητα και αφήνει στις καλένδες υποθέσεις για στελέχη, όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, έχοντας την πρόθεση να θέσει σε εφαρμογή όσα παρέβλεψε κατά του πολιτικού της αντιπάλου.

Αντιπερισπασμός

Αντί λογικής πολιτικής εξήγησης που να ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές του Συντάγματος για τις σκιώδεις πρακτικές που ακολουθούνται εναντίον του Π. Πολάκη, η κυβέρνηση επικαλείται τις επικριτικές τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ίδιου του πρώην αν. υπουργού Υγείας κατά του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη υπουργών. Ο αντιπερισπασμός αυτός ουσιαστικά παραβλέπει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευε και στηλιτεύει το άρθρο 86 όχι για την απαιτούμενη προστασία που πρέπει να έχει ο εκάστοτε υπουργός αλλά για τις συντομότατες αποσβεστικές του προθεσμίες. 

Υπενθυμίζεται δε ότι η ΝΔ κατά την πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν είχε υπερψηφίσει την ερμηνευτική δήλωση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το εν λόγω άρθρο προκειμένου να διαχωριστούν πλήρως τα επ’ ευκαιρίας αδικήματα με αυτά που αφορούν την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική διαφωνία δεν πρέπει να γίνεται άλλοθι καταπάτησης των άρθρων του Συντάγματος. Γεγονός που η συμπολίτευση παριστάνει ότι αγνοεί.


Πηγή: documentonews.gr

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.