Έτοιμη για εισβολή στη Συρία η Τουρκία, «κακή ιδέα» λέει η Ουάσινγκτον

Τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις το βράδυ της Δευτέρας

ap syria

Το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε χθες Δευτέρα το βράδυ θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας, μετέδωσε ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ.

Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων, όπως μεταδίδει το TASS και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίτερα χθες, αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν πλήγμα εναντίον κουρδικού κέντρου διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μαγιαντίν.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν επίσης αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Όλα έτοιμα για την εισβολή

Ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, γνωστοποίησε μέσω Twitter το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύροι να ζουν με ασφάλεια, υποστήριξε ταυτόχρονα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών.

«Προσωρινό μέτρο»

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία είναι ένα προσωρινό μέτρο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ.

Η επικοινωνία έγινε μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, ανοίγοντας ίσως τον δρόμο για μια τουρκική στρατιωτική επίθεση.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ στήριξε την κυριαρχία της Συρίας και εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών, όπως μετέδωσαν επίσης κρατικά μέσα ενημέρωσης και αναμεταδίδει το Αθηναϊκ’ο Πρακτορείο Ειδήσεων.

«…Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τονίζοντας ότι η ενέργεια της Τουρκίας σε αυτή την περιοχή (στην βορειοανατολική Συρία) είναι προσωρινή», ανέφερε το ιρανικό υπουργείο.

«Ο Ζαρίφ εναντιώθηκε στη στρατιωτική δράση και αναφέρθηκε στον σεβασμό προς την εδαφική κυριαρχία της Συρίας και την εθνική της ακεραιότητα καθώς και στην ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας και την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στη Συρία», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

Παραμένουν στην περιοχή Αμερικανοί στρατιώτες

Οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν πλήρως τα στρατεύματά τους από τις περιοχές της εμπόλεμης Συρίας όπου είναι ανεπτυγμένα και επιχειρούν, τόνισε ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος ενημερώνοντας δημοσιογράφους και διευκρίνισε ότι περίπου πενήντα ως εκατό στρατιωτικοί απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι.

«Αυτό δεν συνιστά αποχώρηση από τη Συρία», επέμεινε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, το αμερικανικό Πεντάγωνο τόνισε στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας ότι θα ήταν «κακή ιδέα» να υπάρξει κανονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων και ότι σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα θα φέρει την ευθύνη για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης ή την αναζωπύρωση της δράσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η αναδίπλωση που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για να σφαγιαστούν οι Κούρδοι και επανέλαβε την προειδοποίηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου ότι η Ουάσινγκτον θα πλήξει οικονομικά την Άγκυρα εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο ο αξιωματούχος είπε πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί ανοικτά με την Τουρκία για «οποιαδήποτε ενέργεια κάνει στη Συρία».

Η Άγκυρα, τουλάχιστον «μέχρι τώρα», δεν έχει αρχίσει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας όπως αναμένεται, πρόσθεσε.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προτρέπει «όλα τα μέρη» να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε εκπρόσωπός του χθες Δευτέρα.

«Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση αυτή τη στιγμή», τόνισε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθυμίζει εμφατικά ότι «οι πολίτες και οι πολιτικές εγκαταστάσεις πρέπει να προστατεύονται πάντα» βάσει του δικαίου του πολέμου και ότι «πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διαρκεί, ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση των αμάχων που τη χρειάζονται σε ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την κατάσταση, συμπλήρωσε ο Ντουζαρίκ. «Είμαστε σε επαφή με τα μέρη κυρίως μέσω του γραφείου του ειδικού επιτετραμμένου [του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν]», διευκρίνισε.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…