Ετοιμάζουν να βάλουν on line πωλητήριο στα ακίνητα που κατασχέθηκαν

Ενα ηλεκτρονικό… μεσιτικό γραφείο, στο οποίο θα «κρεμαστούν» τα ακίνητα που κατάσχονται λόγω χρεών στην Εφορία, αποκτά σύντομα το υπουργείο…

polykatoikies katasheseis

Ενα ηλεκτρονικό… μεσιτικό γραφείο, στο οποίο θα «κρεμαστούν» τα ακίνητα που κατάσχονται λόγω χρεών στην Εφορία, αποκτά σύντομα το υπουργείο Οικονομικών…και κάπως έτσι οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής, θα μπορούν να πωλούνται σε οποιονδήποτε “ώστε να μην είναι βάρος στο κράτος”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Κανέλλη στο Έθνος, η ειδική ιστοσελίδα για τα κατασχεθέντα ακίνητα είναι έτοιμη και σε έναν μήνα θα βγει στον αέρα, αρχικά μόνο στην ελληνική γλώσσα και στη συνέχεια σε αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά κ.λπ. Τo Δημόσιο επιχειρεί να θέσει σε νέα βάση την αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτει και η οποία λιμνάζει χωρίς να μπορεί να γεμίσει τα κρατικά ταμεία.

Δημοπρασίες αλά ΤΑΙΠΕΔ
Εχοντας ως πρότυπο την ηλεκτρονική ιστοσελίδα δημοπρασιών e-auction του ΤΑΙΠΕΔ, στήνεται τώρα το νέο ηλεκτρονικό εργαλείο που εκτιμάται ότι μπορεί να κινητοποιήσει εκατοντάδες υποψήφιους αγοραστές από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα αγοράσουν ακίνητα σε χαμηλές τιμές. Οι πληροφορίες για τον σχεδιασμό και τον τρόπο που θα λειτουργήσει το site, το οποίο θα διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων, δηλαδή ο κ. Χάρης Θεοχάρης, αναφέρουν τα εξής: Δεν πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο εκπλειστηριάζονται τα ακίνητα. Θα συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα και δεν πρόκειται να διενεργούνται αγοραπωλησίες και «χτυπήματα» μέσω της ιστοσελίδας. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Στο «ηλεκτρονικό μεσιτικό γραφείο» του υπουργείου Οικονομικών θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία των κατασχεθέντων ακινήτων. Θα υπάρχουν φωτογραφίες, πληροφορίες για τον τόπο και την ώρα διεξαγωγής των πλειστηριασμών καθώς και περίληψη της έκθεσης κατάσχεσης που έχει κάνει ο έφορος. Φυσικά θα αναφέρεται η αρχική τιμή με την οποία θα ξεκινά ο πλειστηριασμός (προφανώς η αντικειμενική), καθώς και τυχόν διορθώσεις που θα γίνουν έπειτα από δικαστικές αποφάσεις.
Σε πρώτη φάση θα αναρτηθούν όλα τα ακίνητα τα οποία έχουν κατασχεθεί από τις εφορίες για χρέη άνω των 100.000 ευρώ. Το πρόγραμμα ξεκινά δηλαδή από τις μεγάλες οφειλές, ενώ στο μέλλον το υπουργείο Οικονομικών θα συγκεντρώσει τα κατασχεθέντα ακίνητα και από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σκοπός του γενικού γραμματέα Εσόδων, κ. Θεοχάρη, είναι η διεύρυνση της ενημέρωσης για τα ακίνητα που βγάζει στο σφυρί το Δημόσιο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών: «Θέλουμε να υπάρχει πληροφόρηση για τα κατασχεθέντα ακίνητα σε όλο τον κόσμο κι όχι μόνο στα ”κοράκια” των πλειστηριασμών. Να μπορεί ο Ρώσος να βλέπει ότι πωλείται μια βίλα στη Μύκονο, η οποία έχει κατασχεθεί για χρέη και να κάνει κίνηση να την αγοράσει».
Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε μια διαδικασία για να διεκδικήσει μέρος των χρημάτων που του χρωστούν μεγαλοοφειλέτες. «Από το 1974 γίνονταν κατασχέσεις ακινήτων, αλλά ποτέ το Δημόσιο δεν έκανε πλειστηριασμούς.
Τώρα θα συγκεντρώσουμε όλα τα ακίνητα που λιμνάζουν στις ΔΟΥ και θα παρέχουμε πληροφόρηση σε υποψήφιους αγοραστές από όλο τον κόσμο ώστε να αυξήσει το κράτος τα έσοδά του», λένε τα στελέχη του υπουργείου.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι δημόσιοι πλειστηριασμοί γίνονται γνωστοί μόνο από έντυπα τα οποία κυκλοφορούν στους κύκλους των δικαστικών επιμελητών και των «κορακιών» και χωρίς ιδιαίτερα διαφανείς διαδικασίες.
Ετοιμη η λίστα με 50 βίλες
Τα πρώτα ακίνητα που θα αναρτηθούν θα είναι «κράχτες», δηλαδή γνωστές πολυτελείς κατοικίες μεγαλοοφειλετών. Οπως είχε αποκαλύψει τον Νοέμβριο το «Εθνος της Κυριακής», υπάρχει έτοιμη λίστα με 50 ακίνητα μεγάλης αξίας που εκτιμάται ότι μπορούν να αποδώσουν πάνω από 80 εκατ. ευρώ και ακολουθεί άλλη μία με 21 ακίνητα με στόχο 30,8 εκατ. ευρώ.
Ενα από τα πρώτα σπίτια θα είναι του γνωστού μόδιστρου Λάκη Γαβαλά στη Μύκονο. Πρόκειται για την πολυτελή βίλα του επιχειρηματία ο οποίος χρωστά πάνω από 12 εκατ. στο Δημόσιο. Πριν από μερικούς μήνες έγινε προσπάθεια για πλειστηριασμό χωρίς επιτυχία και με τιμή μόλις 960.000 ευρώ. Στη νέα ιστοσελίδα θα αναρτηθούν επίσης τα στοιχεία από κατασχεθέντα σπίτια, οικόπεδα, κτίρια γραφείων και καταστημάτων που ανήκουν σε γνωστούς επιχειρηματίες. Υπάρχει, για παράδειγμα, πολυτελές σπίτι στο Λαγονήσι ιδιοκτησίας επιχειρηματία που χρωστά 15 εκατ. ευρώ. Ακόμη, θα αναρτηθεί διώροφη οικοδομή 302 τ.μ. στην περιοχή του Μακρυγιάννη, η οποία βγήκε στο σφυρί αντί 800.000 ευρώ χωρίς, όμως, αποτέλεσμα…
Εξι διαμερίσματα του Γιάννη Καρούζου, που είναι προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, είναι ακόμη υποψήφια για την ανάρτησή τους στο… ηλεκτρονικό μεσιτικό γραφείο του κ. Θεοχάρη. Πρόκειται για δύο διαμερίσματα στη Γλυφάδα (πρώτη προσφορά 464.000 ευρώ), κατάστημα ισογείου (700.000 ευρώ), άλλη οικοδομή στη Γλυφάδα (304.000 ευρώ) και δύο αποθήκες (6.400 και 48.000 ευρώ). Τέλος, μοναδικό οικόπεδο 676 τ.μ. στο Πανόραμα Βούλας που κατασχέθηκε λόγω χρεών από τον επιχειρηματία Ανδρέα Κορασίδη.

Καταγγελία σοκ για Δήμο της Αττικής: «Κατεστραμμένοι αγωγοί ύδρευσης από αμίαντο» – Υλικό που συνδέεται με καρκίνο (Εικόνες)

441621566 847631380712700 1262873266212739108 n

Καταγγελία σοκ για Δήμο της Αττικής: «Κατεστραμμένοι αγωγοί ύδρευσης από αμίαντο» – Υλικό που συνδέεται με καρκίνο (Εικόνες)

Αν προϊόντα που περιέχουν αμίαντο διαταραχθούν, είναι δυνατή η εισπνοή μικρών ινών, πράγμα που οδηγεί…

Γιατί το 2 είναι ο «μαγικός» αριθμός των Ευρωεκλογών – Το σενάριο που θα φέρει πολιτικό restart

ευρωεκλογές 2

Γιατί το 2 είναι ο «μαγικός» αριθμός των Ευρωεκλογών – Το σενάριο που θα φέρει πολιτικό restart

Η αλήθεια είναι πως αν ο αριθμός 2 κυριαρχήσει στα εκλογικά αποτελέσματα, θα προκαλέσει πολιτικές…

Ηράκλειο: Άγριο ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της καταγγέλλει 30χρονη – Διακομίστηκε στο νοσοκομείο

kopela

Ηράκλειο: Άγριο ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της καταγγέλλει 30χρονη – Διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού κατήγγειλε πως έπεσε από τον σύντροφό της μια 30χρονη γυναίκα στο Ηράκλειο…

Τρόμος στον Βόλο: Κυκλοφορεί με ρόπαλο τα βράδια ντυμένος αρχαίος Έλληνας…και κυνηγάει οδηγούς

4738698

Τρόμος στον Βόλο: Κυκλοφορεί με ρόπαλο τα βράδια ντυμένος αρχαίος Έλληνας…και κυνηγάει οδηγούς

Ο συγκεκριμένος άντρας τρομοκρατεί τους οδηγούς που κινούνται από Άλλη Μεριά προς Πορταριά τις βραδινές…

Ένταση στην ΕΡΤ ανάμεσα σε Αρβανίτη και Παπαχλιμίντζο: «Ο εθνικός αρχισυντάκτης δεν αφήνει να διαβάσετε αυτό που σας έδωσα» (video)

MixCollage 22 May 2024 12 30 PM 7099

Ένταση στην ΕΡΤ ανάμεσα σε Αρβανίτη και Παπαχλιμίντζο: «Ο εθνικός αρχισυντάκτης δεν αφήνει να διαβάσετε αυτό που σας έδωσα» (video)

Αποστομωτική απάντηση από τον Κώστα Αρβανίτη στον Κώστα Παπαχλιμίντζο, σε ερώτηση σχετικά με την ελευθερία…