Newsroom

Newsroom

Ετοιμάζονται τα τρυπάνια και για ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Πιθανότατα από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η προσπάθεια στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς σε τετ-ατετ που είχε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με υψηλόβαθμα στελέχη της μεγάλης εταιρείας ExxonMobil, στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών, τους ενημέρωσε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα πάει προς κύρωση στη Βουλή η σχετική σύμβαση.

γεωτρυπανο

Ο  Γιώργος Σταθάκης και αντιπροσωπεία της ExxonMobil με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της για την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κασπία, Τριστάν Άσπρεϊ, πραγματοποίησαν συνάντηση όπου και τέθηκε το χρονοδιάγραμμα από την ελληνική πλευρά για την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή, εξέλιξη που σύμφωνα με πληροφορίες ικανοποίησε τους εκπροσώπους της εταιρείας.

Αυτός που φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για να μπει τρυπάνι και ελληνικό θαλάσσιο χώρο, δεν είναι άλλος από τον… «Γλαύκο».

Ο κ. Τρίσταν επανέλαβε την ικανοποίησή του για τη νέα σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος (5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών πόδων) στο «Οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι ανυπομονεί να συνεχιστεί η έρευνα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι έχουν παραχωρηθεί για έρευνα δύο περιοχές, στα νότια και τα δυτικά της Κρήτης, αλλά προς το παρόν το όλο εγχείρημα βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων.

Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της εταιρείας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, για τη ζήτηση αερίου στην Ευρώπη από το 2000 ως το 2040, επισήμανε ότι σήμερα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η οποία όμως δεν είναι ενιαία σε όλη την περιοχή, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι εισαγωγές αερίου θα αυξηθούν, καθώς η εγχώρια παραγωγή του αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, κατά 25% ως το 2040, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση του με τον Γιώργο Σταθάκη, ο Τριστάν Άσπρεϊ μιλώντας σε τραπέζι του Φόρουμ ουσιαστικά «έδειξε» το έντονο ενδιαφέρον του για τις έρευνες υδρογοναθράκων στην ευρύτερη περιοχή καθώς επεσήμανε  ότι βλέπει τη νοτιοανατολική Ευρώπη ως μια νέα βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Σταθάκης, επισήμανε σχετικά με τις δύο νέες παραχωρήσεις στην Κρήτη ότι αναμένονται εξελίξεις επί αυτών μέσα στους επόμενους μήνες και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει σημαντικά εμπόδια για τη γρήγορη πρόοδο των ερευνών, καθώς δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…