ΑΤ

Αντώνης Τσολναράς

Ετοιμάζονται κρυφές λίστες πιστών στη Θεσσαλονίκη για τους Χαιρετισμούς

Πιστούς από την πίσω πόρτα των ναών ετοιμάζεται να βάλει ενόψει Χαιρετισμών μερίδα ιερέων στη Θεσσαλονίκη, με κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τη στάση που διατηρούν παρά την έξαρση της πανδημίας.

ek thejr

Ήδη εκκλησίες στη Θεσσαλονίκη δημιουργούν κρυφές λίστες πιστών που θα παρακολουθήσουν από κοντά την προσεχή Παρασκευή τους πρώτους Χαιρετισμούς, στις 7 το απόγευμα. Ο «μεσάζων» για τις κρυφές λίστες σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr είναι συνήθως άνθρωπος της εκκλησίας. Ψάλτες, νεωκόροι ακόμη και ιερείς εργάζονται «πυρετωδώς» για την υπό άκρα μυστικότητα τέλεση των πρώτων Χαιρετισμών στις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης παρουσία πιστών, διαδίδοντας το μήνυμα ακόμη και από στόμα-σε-στόμα. «Ενημερώθηκα από ψάλτη που τυγχάνει να είναι φίλος μου ότι την Παρασκευή θα επιτρέψουν στους πιστούς να παρακολουθήσουν από κοντά τους Α’ Χαιρετισμούς, βάζοντάς τους από την… πίσω πόρτα», δηλώνει στο ThessToday.gr η Φ. Κ., πιστή, που εξετάζει το ενδεχόμενο να παρευρεθεί την Παρασκευή στη συγκεκριμένη εκκλησία, σε περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Με το τρίτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται στην κορύφωσή του και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών, προκαλούνται εύλογα ερωτήματα για τη συγκεκριμένη εστία διασποράς. Εστία, που η κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες μοιάζει να αγνοεί, την ίδια στιγμή που η ελληνική αστυνομία δεν πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους. Από την τέλεση των Θεοφανίων και ύστερα άλλωστε, η λειτουργία των εκκλησιών με ανοικτές πόρτες -τη στιγμή που ρημάζεται η οικονομία- αποτελεί κοινό μυστικό. Πιστοί όλων των ηλικιών και οικογένειες με μικρά παιδιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα επισκέπτονται εκκλησίες και παρεκκλήσια και παρά τις συμβουλές των ειδικών, δε φορούν μάσκα προστασίας και εξακολουθούν να ασπάζονται τις εικόνες.

pistoi2 2

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Γιατροί επισημαίνουν στο ThessToday.gr ότι είναι σώφρον οι πιστοί να μη φέρνουν τα χείλη τους σε απευθείας επαφή με το γυαλί της εικόνας, αλλά κατά την επίκυψη τους να αφήνουν «στον αέρα» το φιλί τους, πάνω από την εικόνα. Και αυτό γιατί, πολλά από τα μικρόβια, σκόνη και βακτήρια που μεταφέρονται και μεταδίδονται από χείλη σε χείλη εκατοντάδων διαφορετικών ανθρώπων που προσκυνούν και φιλούν τις εικόνες, παραμένουν πάνω στο γυαλί. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες μέσα από εκκλησία της Θεσσαλονίκης που απέστειλε αναγνώστης του ThessToday.gr. Άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν βγάλει τη μάσκα τους και φιλούν τις εικόνες εντός του Ναού, αγνοώντας τον κίνδυνο για τη μετάδοση του κορονοϊού. Να σημειωθεί ότι είχαν τοποθετηθεί αντισηπτικά εντός του χώρου, ενώ παρά τις οικογένειες πιστών που συνέρρεαν στο Ναό, δεν έγινε καμία απολύμανση των εικόνων.

pistoi1 1

Ο Ιωάννης Κιούμης, καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξέφρασε στο ThessToday.gr τις ανησυχίες του για το συγκεκριμένο φαινόμενο, θέτοντας ως παράδειγμα τον τότε κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια και τις αποφάσεις που έλαβε όταν ήλθε αντιμέτωπος με την πανώλη, πριν από 200 χρόνια. «Αυτό το διάστημα ασχολούμαι με την καραντίνα που εφήρμοσε ο Καποδίστριας πριν 200 χρόνια, στην επιδημία της πανώλης. Εξέδωσε διάταγμα και απαγόρευσε όλες τις θρησκευτικές τελετές. Κίνηση που πέτυχε. 200 χρόνια μετά δε συμβαίνει το ίδιο», τόνισε ο κ. Κιούμης και πρόσθεσε: «Η ιεραρχία εν έτει 2021 λέει ότι “πρέπει να πηγαίνετε” στις εκκλησίες. Είναι κάτι που με ανησυχεί, δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό».

NEW MESA

Ερωτηθείς για το αν η λειτουργία της εκκλησίας αποτελεί πηγή διασποράς του κορονοϊού, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας απάντησε: «Φυσικά και είναι. Ίσως, είναι μικρότερη από άλλες πηγές, όμως είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να σταματήσουμε, αλλά αντ’αυτού δε σταματάμε».

pistoi5 1

 

Πηγή: ThessDoday.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…