Ετοιμάζει νέο «χτύπημα» η Κεφαλογιάννη; Απόψε η παρέμβασή της για τις παρακολουθήσεις

Εγνωσμένου κύρους καθηγητές και πολιτικά πρόσωπα παίρνουν θέση για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μια ημέρα πριν τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή

Κεφαλογιάννη

Μια ημέρα πριν την τελική συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, μια επιστημονική ημερίδα με θέμα το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων αναμένεται να «μαγνητίσει» τα βλέμματα όλων των πολιτικών κομμάτων, και ιδιαίτερα του Μεγάρου Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ο Όμιλος Αριστόβουλος Μάνεσης οργανώνει μεγάλη επιστημονική ημερίδα με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον υπό τον τίτλο: «Θεσμικές και νομοθετικές προκλήσεις από την υπόθεση των υποκλοπών».

Δεν είναι βέβαια μονάχα το αντικείμενο συζήτησης, η αιτία που το Μέγαρο Μαξίμου θα στρέψει στο βλέμμα στην Αίθουσα Τελετών του ΔΣΑ, όπου και θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα, όσο τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και οι καθηγητές εγνωσμένου κύρους που θα παρευρεθούν στο πάνελ.

Εγνωσμένου κύρους καθηγητές παίρνουν θέση για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Στο προεδρείο θα βρίσκεται ο Γ. Σωτηρέλης ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, ότι διατηρεί και τα «ηνία» του Ομίλου. Ήδη από το καλοκαίρι ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου είχε παρέμβει στο δημόσιο διάλογο για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, χαρακτηρίζοντας τον Πρωθυπουργό ως ανίκανο να «ελέγχει το ψευδεπίγραφο επιτελικό κράτος που έφτιαξε, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα υπερπρωθυπουργείο». Ο κ. Σωτηρέλης μάλιστα είχε ζητήσει και την παραίτησή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πολιτικά υπεύθυνου της ΕΥΠ.

Αφού «ανοίξει» τη συζήτηση ο κ. Σωτηρέλης, τον λόγο αναμένεται να πάρουν οι κ. Χ. Ανθόπουλος, Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης στο ΕΑΠ,  Σ. Βλαχόπουλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ και Κ. Γιαννακόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, επίσης στο ΕΚΠΑ.

Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο «οικοδεσπότης» της επιστημονικής ημερίδας και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, όπου, υπενθυμίζεται, ότι στο παρελθόν είχε ζητήσει την σε «βάθος διερεύνηση» του σκανδάλου των παρακολουθήσεων».

Όλα δείχνουν ότι η συζήτηση δεν αναμένεται να εξαντληθεί στα «κακώς κείμενα» της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τις κυβερνητικές απόπειρες συγκάλυψης του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων.

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της επιστημονικής ημερίδας, το ενδιαφέρον των τοποθετήσεων αναμένεται να στραφεί στην επόμενη ημέρα και στις αναγκαίες θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που οφείλουν να παρθούν με σκοπό την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων παρακολούθησης πολιτικών προσώπων αλλά και δημοσιογράφων.

Όλγα Κεφαλογιάννη και Χάρης Καστανίδης στο πάνελ

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει τη «ομερτά» σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, ιστορικά στελέχη της δεξιάς παράταξης επιμένουν να διαχωρίζουν τη θέση τους από την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου. Μεταξύ αυτών, και η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία θα βρεθεί στο μεγάλο τραπέζι της επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνει ο Όμιλος Αριστόβουλος Μάνεσης.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η βουλεύτρια και πρώην υπουργός της ΝΔ θα τοποθετηθεί σχετικά με το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων. Ήδη από το καλοκαίρι η Όλγα Κεφαλογιάννη είχε ασκήσει δριμεία κριτική στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως όταν λέμε «όλα στο φως, δεν μπορούμε μετά να οχυρωνόμαστε πίσω από το απόρρητο».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, στο πάνελ αναμένεται να βρεθεί ο πολύ στενός συνεργάτης και διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τον λόγο στην επιστημονική ημερίδα αναμένεται να λάβει ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ήταν και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Μια ημέρα λοιπόν πριν τη συζήτηση στη Βουλή που θα αφορά το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην Αίθουσα Τελετών του ΔΣΑ.

Όλα δείχνουν ότι θα παρακολουθήσουμε μια πολιτική συζήτηση που θα αναφέρεται στην ανάγκη ενίσχυσης του κράτους Δικαίου, περιφρούρησης ατομικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, αλλά και που θα είναι «φορτισμένη» με έντονα στοιχεία «εμπρόθετης» κριτικής προς το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ekd Manesis DSA 10 22 afisa page 0001 723x1024 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…