Έτινγκερ: Εξαιρετική η Συμφωνία των Πρεσπών, νικητής ο Τσίπρας

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι εξαιρετική, ο Τσίπρας είναι νικητής», δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Γκίντερ Έτινγκερ.

γκίντερ έτινγκερ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Πρακτορείων Ειδήσεων στην οποία ήταν επίσημος προσκεκλημένος, ο Επίτροπος τόνισε πως «ο Τσίπρας έκανε κάτι ιστορικό. H Συμφωνία των Πρεσπών είναι εγγύηση για μια βαθιά και ειρηνική σχέση. Γι’ αυτό κι εμείς στις Βρυξέλλες λέμε μπράβο!»

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε η Συμφωνία των Πρεσπών να αποτελέσει παράδειγμα για την επίλυση και άλλων περιφερειακών διενέξεων, ο κ. Έτινγκερ απάντησε πως «δεν υπάρχουν πολλές περιφερειακές διενέξεις, ίσως η Κύπρος», αλλά υπογράμμισε ότι για το μέλλον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ήταν πολύ σημαντική η εξομάλυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Ήμουν στη διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια όπου οι δύο πρωθυπουργοί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, ήταν οι ήρωες της βραδιάς και τιμήθηκαν με το βραβείο “Ewald von Kleist“. Μια πολύ σημαντική στιγμή για όλη την Ευρώπη», λέει ο Έτινγκερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όσο για την ίδια την Ευρώπη; «Η ατζέντα της Ευρώπης δεν έχει ακόμη γίνει μέρος της ατζέντας, σχεδόν σε κανένα κόμμα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην αποφεύγουμε την Ευρώπη και τα ευρωπαϊκά θέματα από τον φόβο του πολιτικού κοστους», σημείωσε ο Γερμανός επίτροπος.

«Οι πολίτες είναι έτοιμοι να μιλήσουν για μια ισχυρή Ευρώπη. Και το 2019 πρέπει να είναι η χρονιά της Ευρώπης, όχι μόνο λόγω των εκλογών» πρόσθεσε.

Στέλεχος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ο 65χρονος Γκίντερ Έτινγκερ διετέλεσε πρωθυπουργός της Βάδης Βυτεμβέργης από το 2005 ως το 2010 και από τότε είναι επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση -πρώτα για την ενέργεια, μετά για την ψηφιακή πολιτική και από το 2017 υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό.

«Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη για την Ευρώπη γιατί θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το δημοσιονομικό πλαίσιο για την επόμενη δεκαετία, για τα εξωτερικά σύνορα, τις σημαντικές εμπορικές συμφωνίες ή τις πιθανές εμπορικές διαμάχες», εξήγησε ο Έτινγκερ.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε πως «το Brexit και αυταρχικοί ηγέτες όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν είναι χρήσιμοι», καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες κατανοούν τι συμβαίνει.

Καθαρή φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία

«Υπάρχει συσχέτιση με τις ευρωπαϊκές εκλογές. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, πολίτες και ψηφοφόροι καταλαβαίνουν το διακύβευμα», υπογράμμισε ο Επίτροπος. «Επομένως, ο αριθμός των φιλοευρωπαίων ψηφοφόρων ενδέχεται να αυξηθεί και θα έχουμε -είμαι βέβαιος- ένα ξεκάθαρο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μια καθαρή φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία με ποσοστό 70% των εδρών».

Τι γίνεται όμως με τις ακροδεξιές και εθνικιστικές φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν ή ο ανερχόμενος ισχυρός άνδρας στην Ιταλία, Ματέο Σαλβίνι, μπορούν να απειλήσουν το ευρωπαικό οικοδόμημα;

«Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για τη χώρα του και δεν θα φύγει ποτέ. Αν δει κάποιος τις επενδύσεις από την ευρωπαϊκή βιομηχανία (Audi, Porsche, Daimler) στην Ουγγαρία, αυτές οι εταιρείες δεν θα επενδύουν σε μια ασταθή αγορά, αλλά υπάρχει και το στοιχείο της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι έξυπνος, βλέπει τα πλεονεκτήματα και δεν θα φύγει ποτέ από την ΕΕ», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ετινγκερ.

Όσο για τον Σαλβίνι; Ο Γκίντερ Έτινγκερ χαρακτηρίζει τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής της ξενόφοβης Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, «λαϊκιστή, που θέλει να είναι ο νικητής του 2019» και γι’ αυτό επιδίδεται συνεχώς σε «λαϊκίστικες ανακοινώσεις».

«Θέλει να κερδίσει τις ευρωπαϊκές εκλογές και ίσως να γίνει και πρωθυπουργός μετέπειτα», ανέφερε, εκτιμώντας όμως πως «δεν έχει καμιά τύχη».

Την ίδια ώρα, η Ιταλία είναι σε βαθιά ύφεση, υπογράμμισε ο κ. Έτινγκερ και αναρωτήθηκε «γιατί κάποιος να επενδύσει σήμερα στη χώρα αυτή».

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…