Tυράννια Βάπιρελ

Εθνικό Σύστημα Υγείας: Η ενίσχυσή του πιο αναγκαία από ποτέ (Πώς είχε ενισχύσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΕΣΥ)

Τους τελευταίους 21 μήνες, καθημερινά, ασχολούμαστε με θανάτους, κρούσματα, διασωληνωμένους και εισαγωγές στα Νοσοκομεία

νοσοκομείο

Οι περισσότεροι πολίτες, θεωρώ, πως έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, αυτή την στιγμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στους εργαζόμενους σε αυτό και φυσικά στους ασθενείς που καλείται να περιθάλψει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει παραδώσει τα όπλα. Μπορούσε, όμως, να κάνει κάτι παραπάνω; Μπορούσαν να σωθούν ζωές; Μήπως οι απώλειες ανθρώπινων ζωών ήταν αναπόφευκτες, αφού έχουμε πανδημία; Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί παραπονιέται, αυτός τι έκανε; Σε αυτό το άρθρο, θα ήθελα να απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά, έτσι ώστε κάθε πολίτης που δεν γνωρίζει τον χώρο της υγείας, να έχει μια εικόνα. Κάθε Νοσοκομείο, που θέλει να θεωρείται σοβαρό, έχει κάποια τμήματα – κλινικές. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι ένα από αυτά. Στις ΜΕΘ, πάνε ασθενείς που νοσούν βαριά και δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την μηχανική βοήθεια, ή ασθενείς που η νόσος τους (π.χ. COVID-19) μπορεί να επιφέρει ταχεία επιδείνωση και άρα (για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος κατά την μεταφορά από την απλή κλίνη στη ΜΕΘ) νοσηλεύονται προληπτικά στην ΜΕΘ, έχοντας, παράλληλα, αυξημένη παρακολούθηση. Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει και συμβαίνει σε όλες τις χώρες που παρέχουν στους πολίτες τους, επαρκή φροντίδα. Άρα, υπό κανονικές συνθήκες, ένας ασθενής που είναι διασωληνωμένος, θα πρέπει να νοσηλεύεται στην ΜΕΘ, για όσο χρειαστεί, ή έως ότου καταλήξει.

Με αυτά ως δεδομένα, ας δούμε τώρα τι έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να προστατέψει τον λαό αυτής της χώρας. Η κυβέρνηση, διαφημίζει συνεχώς, ότι αύξησε τις ΜΕΘ. Ο ακριβής αριθμός αγνοείται. Ο τέως Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας δήλωσε στις 7/12/2020 ότι έχουμε 1.305. Στις 09/03/2021 δήλωσε πως έχουμε 1.393. Στις 30/03/2021 δήλωσε ότι έχουμε 1.483. Ο νέος Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης δήλωσε στις 29/11/2021 ότι: ”σήμερα είναι (οι ΜΕΘ) 1.300 και συνεχώς αυξάνονται.” Δεν θα σας κουράσω περισσότερο, είναι σαφές ότι ούτε οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για το Σύστημα Υγείας δεν γνωρίζουν, πόσες ακριβώς, ΜΕΘ έχει το Ε.Σ.Υ. αυτή την στιγμή. Είναι σαφές, ότι ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ έχει αυξηθεί, αυτό έλειπε, άλλωστε! Ας δούμε, όμως τα μικρά γράμματα και την παραπλάνηση της κυβέρνησης. Στο Ε.Σ.Υ. υπάρχει ένας όρος: ”πολυδύναμη ΜΕΘ”. Μια τέτοια ΜΕΘ, είναι αυτή που μπορεί να υποστηρίξει όλα τα περιστατικά και τίθεται στην διάθεση του Ε.Κ.Α.Β. για να δεχθεί περιστατικά, από οποιαδήποτε περιοχή, με οποιοδήποτε νόσημα. Αυτές οι ΜΕΘ, ήταν πριν την πανδημία, κοντά στις 570. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε παραλάβει από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2015, 438 τέτοιες κλίνες. Τις έκανε 570. Ήταν αρκετές; Όχι. Είχαμε πανδημία; Επίσης όχι. Ας επιστρέψουμε στο σήμερα. Η κυβέρνηση με πολύ ύπουλο τρόπο, υπολογίζει στον αριθμό που δίδει στα ΜΜΕ και κλίνες που έχουν έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ COVID, αλλά η κύρια χρήση τους ήταν άλλη! Δηλαδή, παίρνει ΜΕΘ που υπήρχαν και το 2019 (αλλά δεν τις μετρούσαμε στις 570) και τις προσθέτει στις γενικές ΜΕΘ! Έτσι μπορεί να λέει ότι τριπλασίασε τις ΜΕΘ. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Τι έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στο Ε.Σ.Υ.; Αρχικά, έθεσε σε αναστολή χιλιάδες εργαζόμενους επειδή δεν έκαναν το εμβόλιο. Εν μέσω πανδημίας! Προσωπικά, θεωρώ ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, κάνουν λάθος που δεν εμβολιάζονται. Όμως αυτό, δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να τους θέσει εκτός μάχης, την χειρότερη στιγμή! Πρέπει να επιστρέψουν άμεσα, με καθημερινά τεστ. Ακόμη και η Υφυπουργός Μίνα Γκάγκα το εισηγήθηκε, αλλά όπως είναι κατανοητό, απερρίφθη για τυπικούς λόγους. Δεν μπορεί, βλέπετε, ο κ. Μητσοτάκης (ή αλλιώς τσιτάχ) να χρεωθεί μια τέτοια ήττα. Πέρα από τους ανεμβολίαστους και την αναστολή τους, η κυβέρνηση έκανε κάτι εξωφρενικό: προσπάθησε να τους αντικαταστήσει (προσωρινά) με προσωπικό που θα δεχθεί να υπογράψει σύμβαση 3 μηνών!! Δηλαδή, ένας/μια Νοσηλευτής/τρια που θέλει να δουλέψει στο Ε.Σ.Υ., θα παρατήσει ό,τι κάνει, θα έρθει για 3 μήνες σε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο, θα σηκώσει όλο το βάρος της πανδημίας και τον κίνδυνο που αυτή ενέχει, και μετά θα έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα του πει: ”ευχαριστώ, τώρα σπίτι σου!”. Όπως ήταν λογικό, σχεδόν κανείς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον και οι θέσεις έμειναν ακάλυπτες, εις βάρος των ασθενών και των υπόλοιπων εργαζομένων που αναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς άδειες για να καλύψουν τα κενά! Κατά συνέπεια το ήδη υποστελεχωμένο Ε.Σ.Υ., καλείται να λειτουργήσει, στην χειρότερη περίοδο, από την έναρξη της πανδημίας, με λιγότερο προσωπικό! Αν αυτό δεν είναι εγκληματικό, τότε τι είναι;

Πάμε και πάλι στις κλίνες ΜΕΘ. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορεί να τις ενισχύσει περαιτέρω. Λέει ψέματα. Στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος ”Η ΣΩΤΗΡΙΑ” η Βουλή των Ελλήνων χρηματοδότησε και κατασκεύασε σε 2 μήνες (!!) 50 νέες πολυδύναμες ΜΕΘ, οι οποίες προστέθηκαν στις 38 του Νοσοκομείου και λειτουργούν, από τότε, σχεδόν στο μέγιστο, καθώς το Νοσοκομείο αυτό, σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας. Το κόστος της δωρεάς αυτής; 8 εκατομμύρια ευρώ. 50 ΜΕΘ με 8 εκατομμύρια. Μας λένε, δηλαδή, ότι το Ελληνικό Κράτος, δεν έχει να δώσει, ας πούμε, 56.000.000 ευρώ για να φτιάξει 350 νέες ΜΕΘ; Μάλλον έχει, αλλά προτιμά να μην τα διαθέσει στην Υγεία, διότι μετά την πανδημία, αυτές οι κλίνες θα παραμείνουν ως ”προίκα” στο Ε.Σ.Υ. και οι ιδιωτικές κλινικές θα χάσουν πελάτες…Η πραγματική ενίσχυση που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στο Ε.Σ.Υ., ήταν αυτή. 50 ΜΕΘ με χρήματα της βουλής. Όλες οι υπόλοιπες ΜΕΘ που κατασκευάστηκαν, έγιναν με τις δωρεές ιδιωτών, όπως το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο δώρισε 174 ΜΕΘ στο Ε.Σ.Υ., αλλά η κατασκευή τους καθυστέρησε τουλάχιστον 5 μήνες, γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν προχωρούσε τις διαδικασίες! Αδιανόητη ανικανότητα!

Πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθαρίζω πως δεν θεωρώ ότι έγιναν όλα καλά. Υπήρξαν καθυστερήσεις, φοβικότητα και πισωγυρίσματα. Όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρέλαβε το Ε.Σ.Υ. υπό κατάρρευση. Επικρατούσε το χάος. Νοσοκομεία χωρίς γάζες, χωρίς σεντόνια, που το προσωπικό ζητούσε από τους συγγενείς να φέρουν από το σπίτι (!!), καταχρεωμένα στους προμηθευτές, έρμαια των εργολάβων για την καθαριότητά τους, με λίστες χειρουργείων και αναμονών αδιανόητες και (φυσικά) με είσοδο 5 ευρώ. Οι πάνω από 1.500.000 ανασφάλιστοι άνεργοι συμπολίτες μας, ήταν αποκλεισμένοι και καταδικασμένοι στην αρρώστια. Πολίτες που χρειάστηκαν υγειονομική περίθαλψη, απειλούνταν από τις Δ.Ο.Υ. (στις οποίες είχε μεταβιβαστεί το χρέος τους) με έξωση! Κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε, αλλά δεν πρέπει! Τι έκανε, λοιπόν, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός και ο ”καπνιστής” Παύλος Πολάκης; Ξεχρέωσαν τα Νοσοκομεία, τα οποία παρέδωσαν το 2019 με θετικό προϋπολογισμό!

Προχώρησαν σε χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού, κοντά στις 20,000! Ήταν η μαζικότερη ενίσχυση του Συστήματος με προσωπικό από το 1981. Πολλές από αυτές τις προσλήψεις, δεν ήταν μόνιμες, λόγω του γνωστού κανόνα των μνημονίων (για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις στο δημόσιο επέτρεπαν μόνο 1 πρόσληψη), αλλά το πλάνο της κυβέρνησης ήταν πολύ καλά δομημένο και έως το 2022-23 θα προχωρούσε η πλήρης και σταδιακή μονιμοποίηση όλων αυτών. Δυστυχώς ο Ελληνικός λαός έκρινε διαφορετικά το 2019…Επιπλέον, προχώρησε σε ενσωμάτωση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην υγειονομική περίθαλψη και πλήρης διαγραφή των χρεών νοσηλείας που είχαν δημιουργηθεί. Παράλληλα, καταργήθηκε και το απαράδεκτο εισιτήριο των 5 ευρώ, του Άδωνι Γεωργιάδη. Ακόμη, προχώρησε στην αγορά νέων υπερσύγχρονων μηχανημάτων (σε αυτό βοήθησε και η Περιφέρεια Αττικής με την Ρένα Δούρου να συμβάλλει καθοριστικά), αύξησε τον αριθμό των ασθενοφόρων και απορρόφησε με ταχύτατους ρυθμούς όσα κονδύλια ΕΣΠΑ μπορούσαν να διατεθούν στην Υγεία. Ακύρωσε το κλείσιμο περιφερειακών Νοσοκομείων (ενδεικτικά: Νοσοκομείο Σερρών, Νοσοκομείο ”Αμαλία Φλέμινγκ”, Βενιζέλειο) και προχώρησε στην ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (Τ.Μο.Υ.) την ίδια στιγμή που ο Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ., Βασίλης Οικονόμου φώναζε στο κοινοβούλιο, ότι αυτά είναι ”Σοβιετικού τύπου δομές Υγείας που η Ν.Δ. θα καταργήσει”.

Αυτές οι δομές, αυτή την στιγμή, συμβάλλουν καθοριστικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας. Φυσικά ο κ. Οικονόμου και η Ν.Δ., δεν ζήτησαν συγγνώμη. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έβγαλε από τα Νοσοκομεία, τους εργολάβους καθαριότητας. Τι είναι αυτοί; Με απλά λόγια: το Νοσοκομείο πληρώνει σε μια εταιρεία το Χ ποσό και αυτή βρίσκει υπάλληλους καθαριότητας, τους οποίους πληρώνει με ψίχουλα και κρατάει το κέρδος. Στην ουσία, πρόκειται για μεσάζοντα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε απευθείας συμβάσεις των Νοσοκομείων με τις καθαρίστριες, παραλείποντας τον μεσάζοντα (εργολάβο) κίνηση που οδήγησε στην αύξηση των μισθών των καθαριστριών και στην μείωση της σπατάλης για τα Νοσοκομεία. Οι συμβάσεις αυτές, πρόκειται να λήξουν στις 31/12/2021 και η Ν.Δ. δεν σκοπεύει να τις ανανεώσει. Ήδη σε πολλά Νοσοκομεία, έχουν βγει προκηρύξεις για επαναφορά των εργολάβων. Το ”πάρτι” ξεκινά και πάλι!

Κλείνοντας, λοιπόν, τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα; Είναι αναγκαίο να αλλάξει άμεσα η πολιτική της κυβέρνησης. Κονδύλια από το Ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε. πρέπει να κατευθυνθούν προς Ε.Σ.Υ. έτσι ώστε να υπάρξει ριζική ανανέωση εξοπλισμού και υποδομών, όπου απαιτείται. Παράλληλα πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, μονιμοποίηση των χιλιάδων εργαζομένων που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι δίκαιο, μιας και αυτοί κράτησαν το σύστημα όρθιο και την περίοδο της πανδημίας και μετά, να υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων των κενών σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, έτσι ώστε να βγουν προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό το οποίο θα πρέπει να αναλάβει άμεσα. Πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς που βρίσκονται σε αναμονή επεμβάσεων εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι αυτοί, κρατούνται ”όμηροι” μιας και το πρόβλημα υγείας τους, τους δυσκολεύει την ζωή και (ίσως) τους κρατά εκτός της αγοράς εργασίας. Πρέπει να πάψει, επιτέλους, η εγκατάλειψη αυτών των ανθρώπων. Επιπροσθέτως, πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός για εφημερία κάθε μέρα, των μεγάλων Νοσοκομείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Είναι αδιανόητο να αφήνουμε 3-4 Νοσοκομεία καθημερινά στην Αττική να καλύπτουν τις ανάγκες 4,500.000 πολιτών (ανάλογα με το ποια εφημερεύουν) οδηγώντας σε τεράστιες αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ, με την κατάλληλη στήριξη και οργάνωση, θα μπορούσαν να εφημερεύουν όλα ταυτόχρονα. Όσοι έχουν βρεθεί σε εφημερία, καταλαβαίνουν τι σημαίνει να έχεις κάποιο πρόβλημα και να πρέπει να περιμένεις 5-10 ώρες για να εξυπηρετηθείς. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Η πανδημία έδειξε ότι μόνο ένα κρατικό, δημόσιο και δωρεάν Ε.Σ.Υ., μπορεί να φροντίσει το λαό. Οι ιδιωτικές κλινικές, λειτούργησαν ως ”λιποτάκτες” στον πόλεμο αυτό, διώχνοντας, ακόμη και τους (ιδιωτικά) ασφαλιζόμενους εάν ασθενήσουν με COVID-19 προς το εφημερεύον Δημόσιο Νοσοκομείο. Ας κάνουμε, λοιπόν, ό, τι μπορούμε για να συμβάλλουμε όλοι μαζί, στην πραγματική ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.. Μια αριστερή – προοδευτική κυβέρνηση, πρέπει εδώ και τώρα να εφαρόσει όλα τα παραπάνω. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε, ότι θα έχουμε την υγειά μας…

Πηγή: The Faq

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

Καταγραφή 24

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

«Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων από τα φερέφωνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει», αναφέρει…

Τσαφούλιας: «Κορυφαίος ο Λάνθιμος – Εγώ δεν αντιπαθώ κανέναν, ίσως υπάρχουν όμως κάποιοι που με αντιπαθούν» (Video)

image 5

Τσαφούλιας: «Κορυφαίος ο Λάνθιμος – Εγώ δεν αντιπαθώ κανέναν, ίσως υπάρχουν όμως κάποιοι που με αντιπαθούν» (Video)

«Ο Λάνθιμος είναι κορυφαίος. Εγώ έχω μάθει να επικοινωνώ με τα έργα. Δεν πάμε να…

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

Μελέτη

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

«Εγώ νιώθω ότι μερικές φορές η υπόθεση των Τεμπών εργαλειοποιείται πολύ και για λόγους προσωπικού…