Εθνικιστικά αφηγήματα και λαμέ παραμύθια

Καθόμαστε λοιπόν στις πολυθρόνες μας και χαζεύουμε τα λαμέ του Παλαιών Πατρών Γερμανού, τις πούλιες του Καραϊσκάκη και τη Μαντώ Μαυρογενους-αγκαλιά με τον… Κωλέτη- να φορά  μια δημιουργία Zeus & Dione. 

931529

Το 1989, επί Μιτεράν, γιορτάστηκε η  επέτειος των 200 χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση. Οι εκδηλώσεις εστίασαν  στην πτώση της Βαστίλης, στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην ιδέα της Εξέγερσης που αναπτέρωσε τους υπόδουλους λαούς και πάνω από όλα στον κοσμοπολιτισμό. 

Το σημαντικό όμως δεν ήταν οι τελετές, το σημαντικό ήταν οι προβληματισμοί σχετικά με τα αίτια, το χαρακτήρα, την εξέλιξη της Γαλλικής Επανάστασης, όλων αυτών που ξαναβρέθηκαν  στο επίκεντρο της ιστορικής έρευνας, που ανακινηθήκαν, που επιχείρησαν να φωτίσουν όχι σε ακαδημαϊκά γραφεία, αλλά σε λαϊκές εκδηλώσεις, τις ιστορικές, κοινωνιολογικές, πολιτικές, οικονομικές, πολιτισμικές οπτικές. 

Και το ακόμη πιο σημαντικό ήταν ότι η επέτειος κινητοποίησε, όλη τη συζήτηση και έκανε ευρύτατα γνωστές τις πολλές  διαφορετικές και συχνά διαμετρικά αντίθετες ερμηνείες. Η επέτειος των διακοσίων ετών από τη Γαλλική Επανάσταση ανέδειξε, έριξε τον προβολέα στη διαμάχη των ιστορικών, η οποία, διαμάχη,  δεν εξαλείφθηκε στο όνομα καμιάς έωλης επιστημονικά, εθνικής συμφιλίωσης στη Γαλλία. Και βέβαια, ουδείς διανοήθηκε να αποτολμήσει τη σύσταση κάποιου είδους «Επιτροπής Εθνικού Αφηγήματος».
Μη φανταστούμε βέβαια ότι υπήρξε πολιτική ομοθυμία ή ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Οι οπαδοί του Εθνικού Μετώπου μάλιστα, ανέβηκαν στα κάγκελα απαιτώντας ο εορτασμός να στοχεύει στη τόνωση του εθνικού φρονήματος.

Το project  «Ελλάδα 2021» εξαντλείται ακριβώς στη προ 30ετιας θέση του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου του Λεπέν για τις… επετείους. Ομολογώ όμως ότι δεν γνωρίζω αν, ακόμη και εκείνοι, θα τολμούσαν να προτείνουν τη σύσταση Επιτροπής… Εθνικού Αφηγήματος. 

Το «Εθνικό Αφήγημα» που περίκειται στο «κοτζαμπάσηδες, πασάδες, και σεβάσμιοι δεσποτάδες», αφορά, απευθύνεται  και ικανοποιεί  το θυμικό, την αισθητική και την ιδεολογία των Δεξιών που μαζεύονται στο Σύνταγμα άλλοτε κάτω από τους Χριστόδουλους που κραδαίνουν τη σημαία της Αγίας Λαύρας κι άλλοτε κάτω από τους Μακεδονομάχους, τους Μεγαλεξάνδρους και τους Βουκέφαλες. 
Είναι προφανές ότι αυτό το «Εθνικό Αφήγημα» ούτε μας περικλείει ούτε και μας αφορά. Εμείς, οι… άλλοι, απλά  θα απολαύσουμε το… υπερθέαμα που μας ετοιμάζει η Εθνική «Μας» Διοργανώτρια. Και μπορεί να μας στοιχίσει κάτι τις παραπάνω, αλλά σιγά που θα προβληματιστούμε. Μέχρι πρότινος άλλωστε ξεπληρώναμε τα «Δάνεια της Ανεξαρτησίας».

Καθόμαστε λοιπόν στις πολυθρόνες μας και χαζεύουμε τα λαμέ του Παλαιών Πατρών Γερμανού, τις πούλιες του Καραϊσκάκη και τη Μαντώ Μαυρογενους-αγκαλιά με τον… Κωλέτη- να φορά  μια δημιουργία Zeus & Dione
Ελπίζω μόνο στους εορτασμούς του αγώνα «για του Χριστού τη πίστη την Αγία», να μην δούμε και το Ρήγα Φεραίο με μακεδονική σάρισα πάνω σε Βουκέφαλα. Γιατί τα «εθνικά αφηγήματα» είναι λαμέ παραμύθια. Και στα παραμύθια όλα επιτρέπονται…

Υ.Γ. Αυτό εκφεύγει του… εθνικού- κατά Μητσοτάκη- αφηγήματος

Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί
Αράπηδες και άσπροι με μια κοινή ορμή
για την ελευθερία να ζώσουμε σπαθί
να σφάξουμε τους λύκους που το ζυγόν βαστούν
και Χριστιανούς και Τούρκους σκληρά
τους τυραννούν

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…