Έθεσε «κόκκινη γραμμή» ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν αλλά χωρίς αυστηρότητα

Στην Τουρκία αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

1100 7a146e04 5602 441a 96d8 1a787550a048

 

Σε αυστηρό τόνο αλλά με έμφαση στις απειλές και την επιθετικότητα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία και χωρίς το «σκληρό μήνυμα» που προανήγγειλαν κυβερνητικές πηγές εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εστίασε στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά διαχώρισε τον τουρκικό πληθυσμό, επιχειρώντας να απευθύνει μήνυμα φιλίας στους γείτονες, διατηρώντας όμως τη ρητορική της απάντησης στις τουρκικές προκλήσεις.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Είναι γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο. Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus belli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στη Χίο και στη Ρόδο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως δεν θα συμβιβαστεί ποτέ στα ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς όπως πρόσθεσε είναι «κόκκινη γραμμή» και η χώρα μας δεν θα δεχθεί εκφοβισμό από κανέναν. Παράλληλα, απευθυνόμενος στον τουρκικό λαό, είπε ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την χώρα σας». Σημείωσε επίσης ότι «οι Έλληνες και οι Τούρκοι πολίτες έχουν μακρά παράδοση καλών σχέσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το προσφυγικό από το 2020, κάνοντας λόγο για εκστρατεία fake news σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.

Επισήμανε παράλληλα πως η Ελλάδα εξακολουθεί να προστατεύει τα σύνορά της, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου και έχει ατζέντα αναθεωρητισμού σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Υπενθύμισε ότι και στις προηγούμενες ομιλίες του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει δηλώσει ανοιχτός στο διάλογο και στην επίλυση των διαφόρων με τρόπο που θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

«Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα μέλος ΝΑΤΟ. Έχει την ικανότητα να παίξει εποικοδομητικό ρόλο», συνέχισε και έφερε ως παράδειγμα την επιτυχή συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Ωστόσο τόνισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Είναι επίσης η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τέλος αναφέρθηκε και πάλι εκτενώς στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με κορώνες για την ανάγκη να ηττηθεί η Ρωσία, συνδέοντας έτσι για μια ακόμα φορά την τουρκική επιθετικότητα με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία

 

Κυριάκος Μητσοτάκης - ΗΠΑ - ΟΗΕ

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…