Σε μια τοποθέτηση που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στα social media, προχώρησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την 28η Οκτωβρίου.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που περιόρισε το μήνυμά της προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στη νίκη κατά του «λαϊκισμού», χωρίς καμία αναφορά στον φασισμό και τον ναζισμό, η Δόμνα Μιχαηλίδου αποφάσισε να αλλάξει κι αυτή όσα έχει γράψει η ιστορία.
Η εθνική επέτειος, λοιπόν, δεν συμβολίζει τον αγώνα κατά του φασισμού, αλλά, κατά την ίδια, έχει να κάνει με «τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού», καταφέρνοντας να εντάξει, μάλιστα, στο μήνυμά της ακόμα και τον Άμπερτ Αϊνστάιν (και μετά από λίγο να τον αφαιρέσει).
Για εθελοντισμό ανέβαιναν λοιπόν οι παππούδες μας τότε στα βουνά, και όχι για να πολεμήσουν τους ναζί κατακτητές.
«Χρόνια πολλά! Σήμερα η εθνική μας εορτή μας θυμίζει όσο ποτέ τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού. Με συγκίνηση θυμόμαστε τις θυσίες των παπούδων μας για την οικογένειά τους, την επόμενη γενιά, την πατρίδα τους. Θυσίες που διασφάλισαν σε εμάς ένα πλαίσιο καθημερινότητας όπου η προσφορά στο σύνολο ευτυχώς δεν απαιτεί βία και αίμα» έγραψε στη σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υφυπουργός Εργασίας, με το δεύτερο μέρος του μηνύματός της να επιμένει εμμονικά στον εθελοντισμό και να καταλήγει στον Άλμπερτ Αϊνστάιν.
«Ας τους τιμήσουμε λοιπόν με τη σειρά μας υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ο εθελοντισμός είναι όχι απλά κοινωνική προσφορά αλλά εθνική ευθύνη. «Είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου να δώσει πίσω στον κόσμο τουλάχιστον το ισοδύναμο αυτού που έχει πάρει απ’ αυτόν». #28october #volunteering #parelasi #alberteinstein @ Syntagma Square» καταλήγει η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η εθνική αντίσταση μετασχηματίζεται αυθαίρετα και χωρίς καμιά εξήγηση και νόημα, από τα χείλη στελέχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε εθελοντισμό, υποβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό τους αγώνες των ανθρώπων που πολέμησαν το 1940. Λες και ο πόλεμος απέναντι στους ναζί, θα μπορούσε ποτέ να συγκριθεί με εθελοντική εργασία.
Κανείς δεν έχει ξεχάσει, βέβαια, και τις δηλώσεις της κατά το παρελθόν, στο ίδιο μήκος κύματος, όπου είχε κάνει λόγο για «ψυχικά νοσούντες» αγωνιστές και για «αγιοποίηση του αντιδικτατορικού αγώνα», που είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.