Εθελοντής περιγράφει μια ημέρα στα καμένα της ανατολικής Αττικής

Εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν τους πληγέντες από την φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.

5b6195801dc524d64d8b458e

Την δική του εμπειρία ως εθελοντής περιγράφει και ο Θάνος Φωτακόπουλος ο οποίος όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook έσπευσε να βοηθήσει και να μοιράσει φαγητό στους ανθρώπους των περιοχών αυτών μαζί με 2-3 φίλους του ακόμα. 

Μαζί δημοσιεύει και μερικές φωτογραφίες.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτησή του

Η ημέρα ενός εθελοντή στα καμμένα…

Θα σας περιγράψω μια μέρα στα καμένα όπως την έζησα ως εθελοντής μαζί με 2-3 φίλους μου. Δεν θα σταθώ στην δυσκολία που αντιμετωπίσαμε μέχρι να αναλάβουμε δράση μια και ως ένα σημείο κατανοώ τα πρόβλημα που δημιουργεί η υπερπροσφορά εθελοντών. Όπως δικαιολογώ και την επιφυλακτικότητα των αρμοδίων απέναντι σε αγνώστους που παρουσιάζονται ως εθελοντές…

-Πρώτη λοιπόν αποστολή στον ΄΄Πολιτιστικό΄΄ της Νέας Μακρής για να φορτώσουμε (στο αμάξι μου) νερά, σακούλες, μαχαιροπίρουνα, απορρυπαντικά και όλα τα σχετικά… Μετά από 40λεπτη αναμονή καταφέρνουμε να πάρουμε τις προμήθειες και επιστρέφουμε στην βάση μας στο Νέο Βουτζά. Η δεύτερη αποστολή ήταν η διανομή φαγητού στους πληγέντες. Παίρνουμε οδηγίες, διευθύνσεις κ.λ.π και ξεκινάμε το delivery στον Νέο Βουτζά.

Παντού μαυρίλα, καμμένα και μισοκαμμένα σπίτια περικυκλωμένα από μαύρους κορμούς… Φτάνουμε στο πρώτο σπίτι -βίλα του οποίου είχε καεί ελάχιστα ο περιβάλλων χώρος. Ένα συνεργείο καθαρισμού απέξω, μια επτάδα άτομα, ξεκουράζονται. Ρωτώ αν είναι εκεί το 26 και απάντηση δεν παίρνω.. Μάλλον δεν καταλάβαιναν ελληνικά. Μπαίνω στο εσωτερικό..

-Γεια σας είμαι εθελοντής σας έφερα φαί και καθαριστικά…

-΄΄Ευχαριστούμε, να είσαι καλά άστα εκεί…΄΄

Μπαίνω στο αμάξι και συνεχίζω το δρομολόγιο προς τα πίσω. Στο νούμερο 24 βλέπω ένα καμένο αμάξι. Mini Cooper. Καινούργιο μοντέλο! Ευτυχώς τα άλλα τρία που ήταν παρκαρισμένα στην πιλοτή ήταν μια χαρά. Ένα Audi TT S, ένα Renault SUV και ένα άλλο που μου διαφεύγει η μάρκα του… Ο σπιτονοικοκύρης, αφού μας ευχαρίστησε, μας την είπε ελαφρά γιατί του πήγαμε δυο μερίδες ενώ είχε παραγγείλει τρεις. Του υποσχεθήκαμε ότι θα μεταφέρουμε τα παράπονα στην διεύθυνση του ΄΄καταστήματος΄΄.

-Συνεχίζουμε προς τα κάτω. Στα επόμενα δυο σπίτια δεν εμφανίστηκε κανείς. Επιμείναμε! Πήραμε τηλέφωνο, δεν το σήκωσαν…Όταν λέμε σπίτια εννοούμε βίλες! Ναι αυτά τα …βιλόσπιτα μέσα στο δάσος με πισίνα και θέα στην θάλασσα. Αυτά τα βιλόσπιτα που περνάς απ έξω και αναρωτιέσαι ΄΄που τα βρίσκουν τόσα λεφτά΄΄..

-Πάμε και στο τελευταίο σπίτι. Εκεί μέχρι να βγει η κυρία που είχε την βίλα με πισίνα και θέα στην θάλασσα (για να της δώσουμε τις μερίδες ρυζιού) μας ρωτάει ο γείτονας της, που δεν είχε καεί το σπίτι του…

-΄΄Ρε παιδιά μήπως έχετε καμία σκούπα μαζί…΄΄

-Αν είχα μια σκούπα θα του την πέταγα με …δύναμη.

Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η διανομή.

Επιστροφή στην αφετηρία και παράδοση των αδιανέμητων φαγητών. Ευχαριστούμε τους εκεί συνεθελοντές και παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής.

Χτυπάει το τηλέφωνο.

-”’Γεια σας με είχατε πάρει τηλέφωνο΄΄

-Ναι κυρία μου. Είμαι εθελοντής σας είχα φέρει φαγητό. Χτυπάγαμε, πήραμε τηλέφωνο αλλά δεν το σηκώσατε…

-΄΄Εμ ναι τέτοια ώρα που το φέρατε κοιμόμουν. Το μεσημέρι φέρνουν το φαί όχι τέσσερις η ώρα…΄΄

-Δεν θα το ξανακάνουμε! Να είστε καλά γεια σας…

Εύλογες λοιπόν οι απορίες! Ποιόν ακριβώς βοήθησα στις βίλες με τις πισίνες; Μήπως κάποιους που δεν έχουν καμιά ανάγκη από βοήθεια όπως π.χ ο πλούσιος κύριος με τα πανάκριβα αμάξια που περίμενε το ρύζι στερώντας το από κάποιον που έχει πραγματικά ανάγκη; Ή μήπως την αγενέστατη κυρία που κοιμόταν και θύμωσε γιατί οι εθελοντές άργησαν να της πάνε το φαγητό της;

Όλα αυτά στον προνομιούχο Νέο Βουτζά. Για αλλού δεν ξέρω αν και είναι προφανές ότι υπάρχει κόσμος που χρειάζεται βοήθεια..

Βοήθεια από εθελοντές όπως αυτούς που γνώρισα. Την Ράνια, την Δώρα, τον Γιάννη, τον Βαγγέλη που δεν τους ήξερα. Το όνομα τους το είδα σε αυτοκόλλητο στην μπλούζα τους.

– Ίσως αυτή η τραγωδία τελικά να μας άφησε και ένα κέρδος πέρα από την ανάδειξη των αυθαιρεσιών, των ανισοτήτων και των …αγενών. Την ανάδειξη και την δημιουργία μια πλατιάς εθελοντικής συνείδησης που τόσο ανάγκη έχει αυτή η πατρίδα… Και οι νεότερες γενιές απέδειξαν ότι μπορούμε να ελπίζουμε και να ακουμπάμε πάνω τους….

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα όσα αναφέρθηκαν, τα οποία είναι αληθέστατα, δεν έχουν ως σκοπό να απαξιώσουν την σημασία της εθελοντικής προσφοράς στις καμένες περιοχές. Απλά είναι ένας προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν τους εθελοντές…

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…