Ξέσπασε "πόλεμος" Ρώμης-Βερολίνου – το "καρφί" του Ρέντσι για τη Γερμανία

Τη στήριξή του σε Ισπανία και Πορτογαλία εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, αναφορικά με κυρώσεις που ενδεχομένως θα επιβληθούν από την ΕΕ εξαιτίας των ελλειμμάτων των δύο χωρών, πράγμα το οποίο θα κρίνει η Κομισιόν τον επόμενο μήνα.

5773f34e1dc5248d5e8b4e7c

Ο Ρέντσι δηλώνει βέβαια τη στήριξή του, με φόντο το ιταλικό αίτημα για στήριξη των ιδιωτικών τραπεζών της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, η ιταλική κυβέρνηση μελετά σενάρια υποστήριξης του τραπεζικού τομέα, ακόμα και με χορήγηση κεφαλαίου, με τα σχετικά μέτρα να αναμένεται ότι μπορεί να εγκριθούν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Ουσιαστικά, αυτό συνεπάγεται κρατική χρηματοδότηση για τη διάσωση των προβληματικών ιδιωτικών τραπεζών.

Τα μέτρα θέλει να λάβει ο Ρέντσι αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ και αφορούν είτε απευθείας χορήγηση κεφαλαίων είτε χορήγηση εγγυήσεων. Όπως ανέφεραν τα ιταλικά ΜΜΕ, η ιταλική κυβέρνηση πιέζει για 6μηνη εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες που ισχύουν για τις τράπεζες, ώστε να διασώσει τις ιταλικές τράπεζες χωρίς να υπάρξουν απώλειες για τους επενδυτές.

Αυτές οι κινήσεις του ιταλού πρωθυπουργού προκάλεσαν πάντως την έντονη αντίδραση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι «η Ιταλία δεν μπορεί να ζητάει κάθε δύο χρόνια να αλλάζουν οι κανόνες στον τραπεζικό τομέα».

«Η Ιταλία δεν ζητά να μη γίνονται σεβαστοί οι κανόνες. Οι τελευταίοι που το έκαναν ήταν οι Γερμανοί», ήταν η απάντηση Ρέντσι, ο οποίος αναφερόταν στα προ 10ετίας αιτήματα του Βερολίνου και του Παρισιού που σχετίζονταν με την υπέρβαση του 3% που ήταν το όριο ελλείμματος.

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…