Έσπασε η απαγόρευση - Πολύ μεγάλη συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Έσπασε η απαγόρευση τον συγκεντρώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αντώνης Ρηγόπουλος 28/01/2021 | 13:11

Στους δρόμους βρίσκονται φοιτητές, μαθητές, γονείς και εργαζόμενοι δίνοντας τη δική τους απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που με το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη θέλει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε αστυνομοκρατούμενα ιδρύματα.

Λίγο πριν τις 13.00 ξεκίνησε πορεία από τα Προπύλαια με την κεφαλή να κινείται προς την Ομονοια τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

Οι συγκεντρωμένοι με απότομη κίνηση βγήκαν στην οδό Πανεπιστημίου. Παρόντες στη διαδήλωση, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι- ομοσπονδίες- σωματεία, καθώς και εργατικά σωματεία. Επίσης στη συγκέντρωση είναι παρόντα στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ και της εξοκοινοβουλευτικής Αριστεράς. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην πολύ μεγάλη διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 10.000 άτομα. 

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ζητούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ενώ αντιδρούν στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε σειρά άλλων θεμάτων.

Παράλληλα η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά, μεταξύ άλλων, να παρθούν επιπλέον μέτρα, ώστε τα σχολεία να είναι ανοικτά, να λειτουργούν δια ζώσης και να είναι υγειονομικά ασφαλή, να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση που αυξάνει το ωράριο των νηπιαγωγών, να καταργηθεί η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων.

Ακόμη, έχει αναρτηθεί μεγάλο πανό στην Πρυτανεία με τίτλο «Όχι στην πειθάρχηση, όχι στην καταστολή» από καθηγητές και εργαζομένους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και στηρίζουν, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι- ομοσπονδίες- σωματεία, καθώς και εργατικά σωματεία.

Νωρίτερα, έξω από τη Βουλή, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν πανό «Όχι στη δημοκρατική εκτροπή, δημόσια και δωρεά Παιδεία - Δικαίωμα στη γνώση - Δικαίωμα στον Αγώνα».

Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας ενώ κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας έχει κλείσει ο σταθμός του μετρό "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ".

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη 

Πορεία πραγματοποείται και στη Θεσσαλονίκη. Αυτή την ώρα οι συγκεντρωμένοι στο Άγαλμα Βενιζέλου, κρατούνς πανό και φωνάζοντας συνθήματα ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο επερχόμενο νομοσχέδιο και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.