ESM: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ και οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα

Διευκρινήσεις στις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ έδωσε σήμερα με ανάρτηση στο Twitter, ο ESM.

581437a91dc524c31c8b46a1 2

«Για τα δημοσιεύματα σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα: Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM ήταν ξεκάθαρος ότι το ΔΝΤ πρέπει να μείνει πλήρως δεσμευμένο στην Ελλάδα και οικονομικά», αναφέρει η ανάρτηση.


Συγκεκριμένα, στις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η εκταμίευση μιας νέας δόσης προς την Ελλάδας συνδέεται με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Έτσι, οποιαδήποτε δόση θα μπορέσει να εκταμιευθεί μόνο αφού το ΔΝΤ λάβει την απόφασή του.

Ωστόσο, υπογράμμισε σύμφωνα με το Reuters πως το ταμείο δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά είναι αναγκαία η συμμετοχή του σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης, κάτι το οποίο αναιρεί με τη σημερινή του ανάρτηση ο ESM. 

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 6 Φεβρουαρίου για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα.

Το τρίτο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα ύψους 86 δισ. ευρώ, χρηματοδοτείται τώρα μόνο από τις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας της έχουν χορηγηθεί δάνεια, χωρίς την επίσημη συμμετοχή του ΔΝΤ, ωστόσο, οι αξιωματικοί της Ευρωζώνης υποστηρίζουν τώρα πως αυτό συνέβη κατ’ εξαίρεση. 

 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό