ΕΣΗΕΑ: Καταδικάζουμε τις αγωγές κατά δημοσιογράφων και Reporters United

Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τις αγωγές των τριών δημοσιογράφων και συντάσσεται στο αίτημα της ΕΟΔ για την απόσυρσή τους - Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της

esiea

Με ανακοίνωσή που εξέδωσε τη Δευτέρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τις αγωγές που άσκησε μετά την παραίτησή του ο πρώην Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, σε βάρος δημοσιογράφων που ερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών τονίζει ότι αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν κάθε εξουσία με στοιχεία και δεοντολογία, καλεί σε απόσυρση των αγωγών κατά των δημοσιογράφων τις οποίες χαρακτηρίζει “μάστιγα”.

H ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει με έμφαση και προς κάθε κατεύθυνση ότι η αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν την κάθε εξουσία. Με στοιχεία και δεοντολογία. Καταδικάζουμε τις αγωγές σε βάρος των συναδέλφων Θανάση Κουκάκη, Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννου καθώς και κατά της ιστοσελίδας “Reporters United” και της «Εφημερίδας των Συντακτών» και συντασσόμαστε με το αίτημα της ΕΟΔ για την απόσυρσή τους.

Τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να δίνουν, δημόσια, πειστικές απαντήσεις για όσα φέρνει στο φως η δημοσιογραφική έρευνα για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων και όχι να καταφεύγουν σε αγωγές. Έχουν κάθε δυνατότητα δημοσιοποίησης των θέσεων τους.

Κάθε πολίτης που θεωρεί ότι θίγεται έχει το δικαίωμα να καταφύγει στην δικαιοσύνη, η κατάθεση όμως αγωγών με στόχο την οικονομική εξόντωση δημοσιογράφων βρίσκεται σε ευθεία ηθική σύγκρουση με την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας.

Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει στη συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας δημοσιογράφων αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι από το φαινόμενο των καταχρηστικών νομικών ενεργειών. Οι στρατηγικές αγωγές με στόχο τη φίμωση της ενημέρωσης, όπως περιγράφονται πλέον με τον διεθνή όρο SLAPPs, εξελίσσονται σε μάστιγα για την δημοσιογραφία.

Το επόμενο διάστημα η ΕΣΗΕΑ θα προτείνει δέσμη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση».

Έριχναν πυροτεχνήματα στην Πάρνηθα ενώ η Αττική βρισκόταν στο «κόκκινο» για πυρκαγιές (video)

βεγγαλικα πάρνηθα

Έριχναν πυροτεχνήματα στην Πάρνηθα ενώ η Αττική βρισκόταν στο «κόκκινο» για πυρκαγιές (video)

Νέες εικόνες έρχονται στη δημοσιότητα από την Πάρνηθα, οι οποίες δείχνουν ασυνείδητους να συνεχίζουν απτόητοι…