Μπλόκο της ΕΣΗΕΑ για την αιφνιδιαστική τροπολογία για τον Τύπο

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει ότι ενώ μία πριν μια εβδομάδα είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία χωρίς διαβούλευση και ενημέρωση

freedom press

Τον έντονο προβληματισμό της για την τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο περί αστικής ευθύνης για δημοσιεύματα των εφημερίδων εκφράζει η ΕΣΗΕΑ.

Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών κάνει λόγο για «αποσπασματική και ανεπαρκή ρύθμιση», υπογραμμίζοντας ότι «υπήρξε πάντα υπέρ της διαφάνειας σε ότι αφορά την ιδιοκτησία και την ευθύνη περιεχομένου στα ΜΜΕ ακόμη και με ονομαστικοποίηση των μετοχών και στηρίζει κάθε προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση»

«Οι συγκεκριμένες διατάξεις έρχονται στο κοινοβούλιο προς ψήφιση, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, αν και μόλις πριν μια εβδομάδα το Δ.Σ της Ένωσής μας είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς να μας ενημερώσει επισήμως ή έστω να κάνει κάποια νύξη για τις κυβερνητικές προθέσεις», τονίζει η ΕΣΗΕΑ προσθέτοντας ότι «οι συνοδές διατάξεις που εμπλέκουν το ΕΣΡ στην διαδικασία συμμόρφωσης των υπόχρεων εκδοτικών επιχειρήσεων εγείρουν θέματα και ως προς την σκοπιμότητα και ως προς την συνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς εμπλέκει το ΕΣΡ σε ένα πεδίο άσχετο με τα ραδιοτηλεοπτικά θέματα»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, το νομοθετικό πλαίσιο της αστικής ευθύνης για δημοσιεύματα των εφημερίδων.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες διατάξεις έρχονται στο κοινοβούλιο προς ψήφιση, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, αν και μόλις πριν μια εβδομάδα το Δ.Σ της Ένωσής μας είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς να μας ενημερώσει επισήμως ή έστω να κάνει κάποια νύξη για τις κυβερνητικές προθέσεις.

Η ΕΣΗΕΑ υπήρξε πάντα υπέρ της διαφάνειας σε ότι αφορά την ιδιοκτησία και την ευθύνη περιεχομένου στα ΜΜΕ ακόμη και με ονομαστικοποίηση των μετοχών και στηρίζει κάθε προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, ωστόσο, αντιμετωπίζει το θέμα αποσπασματικά και ανεπαρκώς. Ειδικά σε μια εποχή που το φαινόμενο της βιομηχανίας αγωγών, διεθνώς αποκαλούμενο ως SLAPPs, λαμβάνει και στην Ελλάδα ανησυχητικές διαστάσεις, η εν λόγω ρύθμιση θα μπορούσε να απειλήσει την βιωσιμότητα των ΜΜΕ, ειδικά των μικρότερων σε μέγεθος.

Το θέμα μάλιστα το θέσαμε στην τελευταία μας συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και τον Γ.Γ Ενημέρωσης, ζητώντας η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και της συζήτησης που διεξάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης του φαινομένου.

Περαιτέρω, οι συνοδές διατάξεις που εμπλέκουν το ΕΣΡ στην διαδικασία συμμόρφωσης των υπόχρεων εκδοτικών επιχειρήσεων εγείρουν θέματα και ως προς την σκοπιμότητα και ως προς την συνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς εμπλέκει το ΕΣΡ σε ένα πεδίο άσχετο με τα ραδιοτηλεοπτικά θέματα.

Κατά συνέπεια, ορθότερος είναι ο δρόμος της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους και όχι αιφνιδιαστικά νομοθετήματα της τελευταίας στιγμής».

 

Σφυροκόπημα Ραγκούση σε Βορίδη

Τα «κάστανα από τη φωτιά» για την ακραία κυβερνητική παρέμβαση κλήθηκε να βγάλει ο υπουργός Εσωτερικών απολογούμενος για τη νυχτερινή τροπολογία.

«Δεν το θεωρώ κανονικό, σε μια χώρα να λέγονται απίστευτες χυδαιότητες και εν συνεχεία όταν ο θιγόμενος θέλει να πάει σε ένα δικαστήριο να μην συναντάει κανέναν απέναντί του», σημείωσε ο Μάκης Βορίδης. Πρόσθεσε δε: «Η διάταξη που εισάγουμε προς ψήφιση ορίζει ότι, για κάποιον που γράφει κάτι, πρέπει να έχουμε απέναντί μας ένα πρόσωπο, να ξέρουμε ποιος το λέει αυτό το πράγμα και να έχει την ευθύνη αυτού που λέει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης αναφέρθηκε στις διώξεις δημοσιογράφων, όπως ο κ. Βαξεβάνης, η κυρία Παπαδάκου και ο κ. Γιαννόπουλος, και αναρωτήθηκε αν πίσω από την τροπολογία βρίσκεται μια προσπάθεια φίμωσης του Τύπου που προσπαθεί να αποκαλύψει τη διαφθορά. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τις Ενώσεις Ιδιοκτητών και τις Ενώσεις των Δημοσιογράφων. Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί δεν συμπεριελήφθησαν στην τροπολογία τα sites ή οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, ζήτησε: «να νομοθετείτε με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και διάλογο με τους αρμόδιους συλλογικούς φορείς και όχι να έρχεστε σαν τους κλέφτες νύχτα να νομοθετείτε δήθεν για το Μακελειό».