Newsroom

Newsroom

Εσείς ξέρετε γιατί το μπούμερανγκ γυρνά πίσω;

Είναι ένα από τα αγαπημένα και διαχρονικά παιχνίδια μικρών και μεγάλων. Ο λόγος για το… μπούμερανγκ.

57ff954e1dc5245a238b4593

Αν και αρχικά κατασκευάστηκε ως ένα εργαλείο- όπλο και χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι από διάφορες φυλές, στις μέρες χρησιμοποιείται κυρίως ως σπορ και για διασκέδαση

Το μπούμερανγκ κατασκευαζόταν συνήθως από ξύλο, σπανιότερα δε από κόκκαλο. Τα σύγχρονα μπούμερανγκ, και κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται για σπορ και διασκέδαση, κατασκευάζονται από ανθρακονήματα, ενισχυμένο πλαστικό ή άλλα υλικά υψηλής τεχνολογίας.

Είναι επίπεδο, με αεροδυναμικό σχήμα και κατασκευασμένο έτσι ώστε να περιστρέφεται κάθετα στον άξονά του κατά την κατεύθυνση της πτήσης του.

Γιατί όμως γυρνάει πίσω;

Μόλις φύγει από το χέρι, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του και προωθείται χάρη στην ωστική και περιστροφική ενέργεια που ασκεί πάνω του εκείνος που το ρίχνει. Σ’ αυτό το σημείο, το επίπεδο περιστροφής είναι σχεδόν κάθετο.

Άνωση. Ο αέρας που ασκείται στο ένα άκρο ασκεί μια δύναμη (την άνωση) όμοια μ’ εκείνη που κρατά σε πτήση τα αεροπλάνα, αλλά με μια διαφορά: καθώς τα πεπλατυσμένα άκρα του μπούμερανγκ είναι κάθετα στη δύναμη, η άνωση τείνει να τα κάνει να περιστραφούν προς τα αριστερά (εξαιτίας του σχήματος τους), και όχι προς τα πάνω.

Επίσης, καθώς τα άκρα περιστρέφονται, η ταχύτητα περιστροφής του άνω φτερού έχει φορά προς τα εμπρός, ενώ η φορά του κάτω φτερού είναι προς τα πίσω. Έτσι το φτερό που βρίσκεται πάνω κινείται ταχύτερα σε σχέση με τον αέρα, άρα ασκείται πάνω του μεγαλύτερη άνωση.

Κατά συνέπεια, μετατίθεται προς τα αριστερά (για τους δεξιόστροφους ρίπτες) το επίπεδο περιστροφής και το πάνω φτερό διαγράφει έναν κύκλο. Στο υψηλότερο σημείο της τροχιάς, ως αποτέλεσμα της βαρύτητας, το μπούμερανγκ επανακτά ταχύτητα και περιστροφική δύναμη. Κάνοντας στροφή 180° επιστρέφει σ’ εκείνον που το ρίχνει σε οριζόντια θέση.

Τρόμος στον αέρα και πάλι: Πάνω από 12 τραυματίες σε πτήση της Qatar Airways μετά από αναταράξεις

aeroplano 1

Τρόμος στον αέρα και πάλι: Πάνω από 12 τραυματίες σε πτήση της Qatar Airways μετά από αναταράξεις

Έξι επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος ανέφεραν τραυματισμούς. «Η ομάδα του αεροδρομίου του Δουβλίνου…

Άγριο επεισόδιο στο Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί-Τους επιτέθηκε επιχειρηματίας

astynomikos ellada arthro

Άγριο επεισόδιο στο Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί-Τους επιτέθηκε επιχειρηματίας

Οι δύο αστυνομικοί διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Αγρινίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ελαφρά τραύματά τους