Newsroom

Newsroom

"Ερυθροί Χμερ": Δυο μέλη σε δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Κατηγορίες για φόνους, εξαναγκασμό σε δουλεία, πολιτικές και εθνικές εκκαθαρίσεις, καθώς και για άλλες «απάνθρωπες πράξεις» αντιμετωπίζουν δυο κρατικοί αξιωματούχοι…

Κατηγορίες για φόνους, εξαναγκασμό σε δουλεία, πολιτικές και εθνικές εκκαθαρίσεις, καθώς και για άλλες «απάνθρωπες πράξεις» αντιμετωπίζουν δυο κρατικοί αξιωματούχοι της εποχής των Ερυθρών Χμερ στο δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στη Καμπότζη το οποίο συστάθηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποδίδεται πολιτική ευθύνη για τον θάνατο περίπου 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τη δεκαετία του 1970.

Οι κατηγορούμενοι, είναι ο Ιμ Τσεάμ, ένας 60χρονος μοναχός που φέρεται να διήθυνε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας υπό το καθεστώς των φιλομαοϊκών υπό τον Πολ Ποτ και ο Μεάς Μουθ, ο πρώην διοικητής του ναυτικού καθεστώτος ο οποίος φέρεται να έστελνε κρατουμένους σε στρατόπεδο βασανιστηρίων.

 

“Έτος μηδέν” βαμμένο με αίμα

Όλα ξεκίνησαν όμως στις 17 Απριλίου 1975 όταν στην πόλη Phnom Penh, εισέβαλε ο στρατός των Ερυθρών Χμερ με ηγέτη τον Pol Pot. Όπως ο ίδιος έλεγε τότε όραμα του ήταν μια πουριτανική αγροτική ουτοπία. Ο οραματιστής Pot ανακοινώνει το  1975 ως “Έτος Μηδέν” και ξεκινάει το έργο του εξαναγκάζοντας τον αστικό πληθυσμό να εργαστεί σε ορυζώνες με σκοπό την “αναγέννηση μέσω της αγροτικής παραγωγής”. Σειρά είχε η «κάθαρση» του καπιταλισμού. Για το σκοπό αυτό ανατίναξε την Κεντρική Τράπεζα της Καμπότζης, κατήργησε τα χρήματα, σφράγισε πρεσβείες, απαγόρευσε κάθε θρησκευτικό καθεστώς και τα βιβλία, απέκοψε κάθε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο κλείνοντας τα σύνορα, κατήργησε τον θεσμό της οικογένειας, εξάλειψε  κάθε μορφή ατομικισμού, απαγόρευσε οποιαδήποτε έκφραση συναισθήματος, επέβαλε στολές  και διέταξε να συλλαμβάνονται  και να δολοφονούνται  αξιωματούχοι  της προηγούμενης κυβέρνησης,  αλλόθρησκοι, διανοούμενοι, όσοι είναι ανίκανοι να εργαστούν και όσοι φορούσαν γυαλιά.

Αυτή η κατάσταση διήρκησε τέσσερα χρόνια, έως και το 1979. Ο λαός μέχρι τότε βρισκόταν στην απόλυτη εξαθλίωση και ο Pol Pot αισθάνθηκε πως απειλείται οπότε άρχισε τις εσωτερικές καθάρσεις. Το Βιετνάμ αποφασίζει να εισβάλλει στη χώρα και να θέσει τέλος σ’ αυτή τη κατάσταση και τελικώς «ελευθερώνουν» την Καμπότζη   εγκαθιστώντας  μια νέα κυβέρνηση.  Ο Pol Pot αποσύρεται  δυτικά της Καμπότζης και τελικώς συλλαμβάνεται. Τον Απρίλιο του 1998, λίγο πριν δικαστεί για τα εγκλήματα του,  πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…