Έρχεται νέα υπουργική απόφαση για το "πόθεν έσχες"

Την έκδοση νέας υπουργικής απόφαση για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η ισχύουσα υπουργική απόφαση.

56fcfaad1dc524286c8b4979

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαγγελόπουλος επεσήμανε ότι «λόγω εύλογης και μεγάλης αβεβαιότητας που δημιούργησε η δημοσιοποίηση μιας άτυπης περίληψης της υπ’ αριθ. 2649/2017 απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, οι αρμόδιοι υπουργοί θα προβούν σε επανέκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες όσον αφορά τον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων με συνδημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των δηλώσεων που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΠΟΘΕΝ».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ από τον Νοέμβριο του 2016 και η απόφαση εκδόθηκε παραμονές της λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες για την χρήση 2016». Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ανέφερε επίσης ότι «η κυβέρνηση, μόλις η απόφαση καθαρογραφεί από το ΣτΕ και λάβει επίσημα γνώση όλου του περιεχομένου της, θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες με γνώμονα την πάταξη της διαφθοράς».

ΣτΕ: Συνταγματικές οι ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες αλλά αντισυνταγματικές οι διατάξεις της σχετικής ΚΥΑ

Υπενθυμίζεται ότι χθες συνταγματική κρίθηκε κατ’ αρχήν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες για όλους τους υπόχρεους, και για τους δικαστές. Ωστόσο, με την απόφασή της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, κάνοντας εν μέρει δεκτές τις προσφυγές των δικαστικών ενώσεων, έκρινε ως μη νόμιμες και αντισυνταγματικές διατάξεις της επίμαχης κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών (1846οικ./13.10.2016).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη, έκρινε ότι η μη νομιμότητα ανάγεται στο γεγονός ότι δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι παραμετρικές τιμές και οι οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης.

Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας, ενώ έκριναν κατ’ αρχήν συνταγματική την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες, έκριναν ως αντισυνταγματική -για το σύνολο των υπόχρεων σε δήλωση πόθεν έσχες (δικαστές, αιρετούς, δημοσιογράφους, εκδότες, κλπ) την υποχρέωση να δηλώνονται τα ποσά πάνω από 15.000 που βρίσκονται εκτός τράπεζας (στρώμα ή θυρίδες), καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία (τιμαλφή, πίνακες κλπ) των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Ακόμα, κρίθηκε αντισυνταγματική η μη πρόβλεψη 5ετούς παραγραφής για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων, ενώ κρίθηκε επίσης πως μετά την πρώτη δήλωση πόθεν έσχες, στις επόμενες θα περιλαμβάνονται μόνο τα περιουσιακά στοιχεία, στα οποία επήλθε κάποια μεταβολή.

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό