Ερώτηση Νικολόπουλου στη Βουλή για τη βίλα του Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι, με αφορμή ρεπορτάζ της Documento

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή αναφορικά με την εκποίηση της βίλας του Σταύρου Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος, επικαλούμενος δημοσίευμα της εφημερίδας Documento.

NewsRoom 02/03/2018 | 09:23

Στην ερώτησή του, ο Νίκος Νικολόπουλος ζητά μεταξύ άλλων να πληροφορηθεί ποιος είναι ο ο πραγματικός ιδιοκτήτης της offshore εταιρείας που αγόρασε την έπαυλη του Σταύρου Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι, επισημαίνοντας την πιθανότητα να πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων του ιδίου του Σταύρου Ψυχάρη.

Αναλυτικά η ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου:

“Όπως διαβάσαμε στον Τύπο, στις 28/2/2018 Εκποιήθηκε η παραθαλάσσια βίλα του Σταύρου Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι, η οποία βγήκε σε πλειστηριασμό από την τράπεζα Alpha Bank και πουλήθηκε σε τιμή που έφτασε τα 11,75 εκατ. ευρώ. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε σε συμβολαιογραφείο του Κρανιδίου και υπήρχαν τρεις υποψήφιοι αγοραστές οι οποίοι κατέθεσαν από μια εγγυητική επιστολή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Τελικά, πλειοδότης αναδείχθηκε offshore εταιρεία, η οποία ανήκει σε Έλληνα εφοπλιστή, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Η είδηση αυτή μας έφερε στον νου το πρόσφατο (9/1/2018) δημοσίευμα της εφημερίδα DOCUMENTO και του δημοσιογράφου Βαγγέλη Τριάντη με τίτλο «Βρήκαν στο εξωτερικό τις περιουσίες των «πτωχευμένων»». Ανέφερε το δημοσίευμα χαρακτηριστικά:

Ο Ψυχάρης, οι offshore και οι αποκαλύψεις του Documento

Ενα ακόμη πρόσωπο το οποίο ερευνήθηκε από την Deloitte για λογαριασμό των τραπεζών ήταν και ο Στ. Ψυχάρης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ φέρεται να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Την ώρα που ο ίδιος διαθέτει χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς την Alpha Bank, τα οποία, όπως είχε υποστηρίξει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων το Σεπτέμβριο του 2016 ο γιος του Πάνος Ψυχάρης, αποκτήθηκαν με «αέρα».

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, ο Στ. Ψυχάρης είχε λάβει προσωπικό δάνειο από την Alpha ύψους 57,3 εκατ. ευρώ μέσω της εταιρείας Σ.Π. Ψυχάρης – Μέσα Ενημερώσεως ΑΕ. Το δάνειο πέρασε το 2014 στον ΔΟΛ όταν απορρόφησε την παραπάνω εταιρεία και στη συνέχεια αναδιαρθρώθηκε με άλλα δάνεια συνολικού ύψους 96,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα σε βάρος ανώτατων στελεχών της Alpha Bank έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δάνεια που χορήγησε η τράπεζα προς τον ΔΟΛ και για προσωπικά δάνεια στον Στ. Ψυχάρη.

Τα πρώτα στοιχεία των ερευνών απλώς επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα του Documento και του Hot Doc αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν δύο offshore εταιρείες που συνδέονται με τον πρώην ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ. Η μία είναι η Solarex, η οποία εμφανίστηκε αρχικά στα μητρώα εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου ως Woyhoris Limited στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με αριθμό μητρώου 1519356 και γραφεία στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Ως ιδιοκτήτης εμφανίζεται τον Δεκέμβριο του 1997 ο Πάνος Ψυχάρης, ενώ διαχειριστές της ήταν δικηγόροι από το δικηγορικό γραφείο του Τρύφωνα Κουταλίδη, πρώην νομικού συμβούλου του ΔΟΛ που συμμετείχε για αρκετά χρόνια στο ΔΣ του Συγκροτήματος και του Μεγάρου Μουσικής.

Τον Ιανουάριο του 2009 η Solarex πέρασε από τον Π. Ψυχάρη στον πατέρα του Σταύρο. Ως ιδιοκτησία της εταιρείας εμφανίζεται ένα διώροφο διαμέρισμα 600 τ.μ. στο Κολωνάκι στην οδό Λυκαβηττού 30 και Αναγνωστοπούλου. Το σπίτι δηλαδή όπου διαμένει ο Στ. Ψυχάρης, το οποίο μέχρι και το 2009 καταχωρούσε στις φορολογικές δηλώσεις του ως ενοικιαζόμενη κατοικία από τη Solarex, δηλαδή από τον ίδιο του τον γιο. Δύο χρόνια μετά ο Στ. Ψυχάρης εμφανίζεται να νοικιάζει το ακίνητο πάλι από τη Solarex, από την εταιρεία δηλαδή στην οποία ο ίδιος είναι βασικός μέτοχος. H Solarex εμφανίζεται επίσης να διαθέτει ποσά που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ είναι άγνωστο εάν διαθέτει και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Η δεύτερη offshore με την οποία συνδέεται ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ είναι η κυπριακή Brionte Limited, η οποία συστήθηκε στις 20 Μαΐου 2005 από το δικηγορικό γραφείο Λ. Παπαφιλίππου και Σία. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2006 εμφανίζεται να αγοράζει έκταση-φιλέτο 26 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι. Σε αυτήν ανοικοδομήθηκε στη συνέχεια η βίλα του Στ. Ψυχάρη, με τον ίδιο να επιβλέπει τις εργασίες αν και εμφανώς δεν είχε τότε καμία ιδιοκτησιακή σχέση. Το συγκεκριμένο ακίνητο διαθέτει ιδιωτική μαρίνα, πολυτελείς εγκαταστάσεις φιλοξενίας, πισίνα, γήπεδα τένις, ενώ επεκτείνεται κυριολεκτικά πάνω στην παραλία καλύπτοντας ένα ολόκληρο ακρωτήριο. Η αξία του μάλιστα φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

Το 2009 οι μετοχές της Brionte Limited μεταβιβάστηκαν στον Στ. Ψυχάρη. Και οι δύο offshore, Solarex και Brionte Limited, είναι δηλωμένες από τον Στ. Ψυχάρη στο πόθεν έσχες. Κανείς όμως δεν έχει ελέγξει τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως και την προέλευση των χρημάτων με τα οποία αποκτήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, από τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν εντοπίσει περιουσιακά στοιχεία, το πιθανότερο σενάριο είναι να προχωρήσουν σε όλες τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες ακόμη και σε κατασχέσεις.

Ενα ακόμη πρόσωπο το οποίο ερευνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ήταν και μέτοχος της γνωστής αλυσίδας ζαχαροπλαστείων Leonidas. Από τα πρώτα στοιχεία του ελέγχου προέκυψε ότι η μέτοχος διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό ενώ έχει οφειλές προς τη Eurobank. Η τράπεζα μάλιστα φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να έχει προχωρήσει ήδη σε διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της.

Ο κ. Ψυχάρης δημιούργησε σωρεία offshore εταιρειών τα προηγούμενα χρόνια, άλλες εταιρείες για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και άλλες εταιρείες για τις προσωπικές του επενδύσεις.

Προφανώς και δεν πιστεύουμε ότι η offshore εταιρεία που αγόρασε την έπαυλη Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι σχετίζεται με τον ίδιο τον κ. Ψυχάρη. Όμως πραγματικά μας δημιουργείται η απορία, γνωρίζοντας και περιπτώσεις που έχουν γραφτεί στον Τύπο για πτωχευμένους επιχειρηματίες που αγόρασαν κοψοχρονιά σε πλειστηριασμό την περιουσία τους μέσω offshore εταιρειών ιδιοκτησίας τους, πώς είναι βεβαία η Ελληνική Πολιτεία ότι αυτός που οφείλει τα χρήματα στην τράπεζα ή στο Δημόσιο, δεν βρίσκεται κρυμμένος πίσω από την offshore που αγοράζει το ακίνητο στον πλειστηριασμό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

1. Πώς ελέγχει η τράπεζα ή το Ελληνικό Δημόσιο ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης μιας offshore εταιρείας που θα συμμετάσχει στον πλειστηριασμό ενός περιουσιακού στοιχείου;

2. Πώς εξασφαλίζει η τράπεζα ή το Ελληνικό Δημόσιο ότι ο δανειολήπτης/οφειλέτης δεν βρίσκεται πίσω από την offshore εταιρεία που αγοράζει το περιουσιακό στοιχείο, ξεγελώντας με τον τρόπο αυτό τους δανειστές του και αγοράζοντας το περιουσιακό στοιχείο σε μια ευτελή τιμή με τα χρήματα που δανείστηκε και καταχράστηκε ή υπεξαίρεσε από το Δημόσιο;

3. Ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της offshore εταιρείας που αγόρασε την έπαυλη Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι;”.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.