Ερώτηση στη Βουλή για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του HOT DOC για το ΕΣΠΑ

Ερώτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα προς τον υπουργό Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη καταθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος την οποία συνυπογράφουν ακόμη έντεκα βουλευτές του κόμματος, με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του

hotdoct71

Ερώτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα προς τον υπουργό Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη καταθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος την οποία συνυπογράφουν ακόμη έντεκα βουλευτές του κόμματος, με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του HOT DOC για το μεγάλο “πάρτι” του ΕΣΠΑ.

Όπως δημοσιεύτηκε στο τεύχος 71 του HOT DOC, τα μισά σχεδόν από τα 20,4 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που αντιστοιχούσαν στην Ελλάδα για την επταετία 2007-2013, απορροφήθηκαν από τους “εθνικούς εργολάβους” για να κατασκευαστούν αμφιβόλου αναγκαιότητας έργα.

Τρεις μεγάλοι όμιλοι εταιρειών (Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ και Άβαξ) εξασφάλισαν δισεκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων μέσω δικτύων θυγατρικών και συνεργιών, δημιουργώντας ένα συγκεκαλυμμένο ολιγοπώλιο το οποίο στέρησε πολύτιμους πόρους από την υπόλοιπη αγορά που διαλυόταν εν μέσω μνημονίων.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους επικαλούνται τα στοιχεία από τις λίστες που έφερε στη δημοσιότητα το HOT DOC στις οποίες αναγράφονται τα ποσά που επωφελήθηκαν εταιρείες από το πακέτο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ρωτούν τον κ. Σταθάκη πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν την απορρόφηση και την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και με ποιο πλέγμα συγκεκριμένων κινήτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση να ενθαρρύνει παραγωγικές επενδύσεις στο πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας (αγροκτηνοτροφικό, μεταποιητικό κλάδο και εμπόριο) με στόχο τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας.

Την ερώτηση υπογράφουν οι: Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Ακριώτης Γιώργος, Βάκη Φωτεινή, Γκαρά Αναστασία, Γρηγόρης Σταύρος, Καρασαρλίδου Φρόσω, Παπαδόπουλος Θανάσης (Σάκης), Πολάκης Παύλος, Σαντορινιός Νεκτάριος, Τσίρκας Βασίλειος, Φάμελος Σωκράτης, Χατζηλάμπρου Βασίλειος.

Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του HOT DOC ΕΔΩ

 

Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών:

Το 2015 έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης. Ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο σημαίνει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δυστυχώς στη χώρα του ΕΣΠΑ (2007-2013) οι αλληλένδετες αυτές έννοιες έχουν «πάρει διαζύγιο».

Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Κώστα Βαξεβάνη στο περιοδικό HOT-DOG τεύχος 71 (http://hotdoc.gr/store/issues/issue-71/) του Φεβρουαρίου 2015: «Στην Ελλάδα του 2014 και για κάποιον που θα μπει στον κόπο να ψάξει τις ανακοινώσεις για το που τελικά πήγαν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, όλα όσα περιγράφει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ανάπτυξη και σύγκλιση συνοψίζονται σε δρόμους και γέφυρες, που έφτιαξαν οι εθνικοί εργολάβοι. Πέρα από τις εισπράξεις και οι τρεις όμιλοι εμφανίζουν δανεισμό, που φτάνει τα 3 δις ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες δηλαδή πέρα από τις εισπράξεις με τη βοήθεια και την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και την προνομιακή είσπραξη του μισού ΕΣΠΑ, οι τρεις όμιλοι μπορούν να δανείζονται ως κατασκευαστικές, αλλά και ως μέσα ενημέρωσης, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία». (Επισυνάπτονται οι σχετικοί πίνακες από το αναφερόμενο τεύχος του περιοδικού – σχετ. σελ. 21, 24-25 και 30-47).

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ «Η Ελλάδα πιθανόν να είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία τα κονδύλια του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούν κυρίως ενέργειες οι οποίες δεν είναι παραγωγικές και μετρήσιμες, αλλά άυλες, αόριστες και συμβουλευτικές». Ποια είναι η εικόνα; Ένας «ολόκληρος στρατός» από εταιρείες, συμβούλους, σεμινάρια, προγράμματα δημοσιότητας κ.α. με αμφισβητούμενο παραγωγικό αντίκρισμα ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από την απορρόφηση και την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013;

  2. Με ποιο πλέγμα συγκεκριμένων κινήτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση να ενθαρρύνει παραγωγικές επενδύσεις στο πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας (αγροκτηνοτροφικό, μεταποιητικό κλάδο και εμπόριο) με στόχο τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Ακριώτης Γιώργος, Βάκη Φωτεινή, Γκαρά Αναστασία, Γρηγόρης Σταύρος, Καρασαρλίδου Φρόσω, Παπαδόπουλος Θανάσης (Σάκης), Πολάκης Παύλος, Σαντορινιός Νεκτάριος, Τσίρκας Βασίλειος, Φάμελος Σωκράτης, Χατζηλάμπρου Βασίλειος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

Εντυπωσιακά στοιχεία που δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις για σχέσεις των οργανωμένων χούλιγκανς της Θύρας 7 με…