Newsroom

Newsroom

Ερώτηση ΚΚΕ σε Κομισιόν για την επικίνδυνη έκθεση χιλιάδων προσφύγων στο Καρά Τεπέ σε μόλυβδο

«Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την επικίνδυνη έκθεση στο μόλυβδο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες, στην ανάγκη να παρθούν όλα τα μέτρα, ώστε να διαπιστωθεί άμεσα η κατάσταση της υγείας όλων των διαμενόντων στο ΚΥΤ;»

kara tepe1

Την «επικίνδυνη έκθεση στο μόλυβδο προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ», καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Παπαδάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ: «Πάνω από 7.000 πρόσφυγες παραμένουν με ευθύνη της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης εγκλωβισμένοι στη Λέσβο στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ – Μαυροβούνι σε άθλιες συνθήκες κράτησης, όπου δεν τηρούνται σε συνθήκες πανδημίας και κακοκαιρίας ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες ανθρώπινης διαβίωσης, όπως η πρόσβαση σε νερό και θέρμανση.

Από τη στιγμή της απόφασης να μεταφερθεί το ΚΥΤ στο συγκεκριμένο χώρο υπήρχαν καταγγελίες για αυξημένες τιμές μόλυβδου, καθώς ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούνταν ως πεδίο βολής, θέτοντας περαιτέρω σε κίνδυνο την ζωή και την υγεία των προσφύγων, αλλά και των εργαζόμενων. Η παραδοχή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ότι η διενέργεια έρευνας ανατέθηκε στην αρμόδια αρχή στις 24/11/2020, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί κυνική ομολογία ότι οι έρευνες ξεκίνησαν αφού είχαν μεταφερθεί στο σημείο χιλιάδες άνθρωποι. Αυτές συνοδεύονται με ισχυρισμούς περί “υγειονομικής καταλληλόλητας” για να εξωραϊστεί η πολιτική ΕΕ-κυβέρνησης.

Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης ότι τα επίπεδα είναι αβλαβή είναι αβάσιμες μια και σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχει στάθμη έκθεσης στον μόλυβδο που να θεωρείται αβλαβής, πόσο μάλλον όταν βρίσκονται πάνω από 1.000 βρέφη και νήπια και πάνω από 100 έγκυες γυναίκες στο ΚΥΤ. Εξάλλου από τα 12 δείγματα που συλλέχθηκαν τα 5 ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο για τα παιδιά (100 mg/kg)».

«Πρόκειται για ένα ακόμα αποτέλεσμα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ που σε συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου σε άθλιες κι επικίνδυνες αποθήκες ψυχών, διαιωνίζοντας το αδιέξοδο προσφύγων και κατοίκων. Την ίδια στιγμή ετοιμάζουν νέα κέντρα κράτησης κλειστού τύπου παρατείνοντας τις συνθήκες εγκλωβισμού στην κατεύθυνση του νέου αντιδραστικού συμφώνου για την μετανάστευση και το άσυλο με τις συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου να παραμένουν σε πλήρη ισχύ», προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Βάσει αυτών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε στην Ευρ. Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«– Ποια είναι η θέση της σχετικά με την επικίνδυνη έκθεση στο μόλυβδο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες, στην ανάγκη να παρθούν όλα τα μέτρα, ώστε να διαπιστωθεί άμεσα η κατάσταση της υγείας όλων των διαμενόντων στο ΚΥΤ;

Πώς τοποθετείται στο αίτημα για άμεσο κλείσιμο της επικίνδυνης από κάθε άποψη δομής στο Καρά Τεπέ της Λέσβου αλλά και στα άλλα ελληνικά νησιά, την άμεση μεταφορά των αναγνωρισμένων προσφύγων στις χώρες προορισμού τους, καθώς και τη μεταφορά όλων των προσφύγων στην ενδοχώρα προκειμένου να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να μετακινηθούν στις χώρες προορισμού τους κι εκεί να αιτηθούν άσυλο;».

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…