Newsroom

Newsroom

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την «επανειλημμένη, απρόκλητη αστυνομική βία»

Ερώτηση κατέθεσαν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχετικά με την επανειλημμένη, απρόκλητη αστυνομική βία που ασκήθηκε σε 58χρονο στην Κατερίνη με σοβαρά προβλήματα υγείας.

5248236 2

Την Κυριακή 11.04.2021 πραγματοποιήθηκε επέμβαση της αστυνομίας στο γήπεδο του Νέου Κεραμιδίου Κατερίνης όπου διεξαγόταν αγώνας, λόγω “παραβίασης των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού”.
Όπως αποτυπώθηκε σε πληθώρα ερασιτεχνικών εικονοσκοπήσεων (βίντεο), φαίνεται πως αστυνομικοί άσκησαν απρόκλητη βία κατά φιλάθλων πολιτών στην προσπάθειά τους να συλλάβουν τυχόν παραβάτες των μέτρων.
Συγκεκριμένα, ομάδα τουλάχιστον δέκα (10) αστυνομικών φαίνεται να προσπαθούν με άσκηση σωματικής βίας (μπουνιές και χτυπήματα με τα γόνατά τους) να ακινητοποιήσουν δύο (2) άτομα, που όπως αποδείχθηκε αργότερα πρόκειται για πατέρα 58 ετών και τον υιό του 24 ετών.
Αυτά διηγήθηκε σε μεταδοθείσα συνέντευξή της σε τηλεοπτικό δίκτυο η σύζυγος και μητέρα των άνω αντίστοιχα, αφηγούμενη και ισχυριζόμενη επίσης ότι «ζήτησαν ταυτότητα από τον σύζυγό μου, δεν είχε, τους είπε ότι έχει προβλήματα υγείας, είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει και ότι θα τον συλλάβει και μετά άρχισε ο ξυλοδαρμός… Ρίξανε τον άντρα μου κάτω, έχασε τις αισθήσεις του, ήρθε γιατρός να τον συνεφέρει και μετά τους συλλάβανε, τους βάλανε σε ένα κελί».
Ο 58χρονος, ήδη από τη σύλληψή του, ζήτησε από τους αστυνομικούς την διακομιδή του στο Νοσοκομείο Κατερίνης καθώς είχε ιατρικό ιστορικό και δεν αισθανόταν καλά.
Η διακομιδή του ωστόσο άργησε να γίνει σχεδόν δύο ώρες από την σύλληψη, με αποτέλεσμα με το που έφτασε στο Νοσοκομείο Κατερίνης, υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη μεταφορά του σε κλινική της Θεσσαλονίκης, όπου και τα ξημερώματα της Δευτέρας, υποβλήθηκε σε κατεπείγουσα επέμβαση για να επιβιώσει. 

Μετά τις καταγγελίες για αστυνομική βία, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική έρευνα σχετικά με το παραπάνω περιστατικό. 

Για παρόμοια περιστατικά και όχι μόνον, ήδη από την 26.11.2019 συστάθηκε πενταμελής Επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας, επικεφαλής της οποίας ορίστηκε ο Συνταγματολόγος και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ και μέλη της ήταν η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου κ. Βασιλική ΧΡΗΣΤΟΥ, ο κ. Ευάγγελος ΜΑΛΛΙΟΣ, διδάκτωρ Νομικής, ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Στ. ΒΟΛΥΡΑΚΗΣ, και ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ., Προϊστάμενος του κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΛΑΣ κ. Μ. ΛΑΔΟΜΕΝΟΣ. 

 Αντικείμενο της επιτροπής, επονομασθείσας και ως «Επιτροπής Αλιβιζάτου», ήταν η «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν τη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας. Στο γενικό της συμπέρασμα η Επιτροπή σημειώνει πως παρά το ότι η αστυνομική βία στη χώρα μας δε συνιστά ελληνική ιδιομορφία, εν τούτοις ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκομένων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς». 

Επειδή πρόκειται για καταφανώς διαφορετικές και άνισες μεταξύ τους περιπτώσεις εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος μεταξύ της προσπάθειας ακινητοποίησης ενός διαπράξαντα κάποιο έγκλημα κατά ζωής ή περιουσίας και ενός που δε φέρει πάνω του την αστυνομική του ταυτότητα κατά τη στιγμή ελέγχου των στοιχείων του. 

Επειδή η κοινή γνώμη μας και προφανώς συνάμα και κάθε Έλληνας αστυνομικός, έχουμε λοιπόν όλοι μας πληροφορηθεί τα πάρα πολλά περιστατικά αστυνομικής βίας, δυστυχώς κάποιες φορές με θανατηφόρες καταλήξεις, που τροφοδότησαν την ελληνική και διεθνή ειδησεογραφική επικαιρότητα. 

Επειδή η βία γεννά μόνο βία και, όλοι όσοι πιστεύουν στη Δημοκρατία της ειρηνικής ανάπτυξης της προσωπικότητας όλων μας, απεχθάνονται την βία γενικότερα, αλλά και ειδικότερα την κρατική καταστολή και επιβολή, οι οποίες είναι αποδεκτές μόνον ως ύστατο μέσο επιβολής της ειρήνης και όχι ως είδος κρατικής εκδίκησης. 

Επειδή στην πατρίδα μας έχει πυκνώσει η συχνότητα καταγγελιών περιστατικών απρόκλητης αστυνομικής βίας, λεκτικής και σωματικής, με έμφαση από τον Σεπτέμβριο του έτους 2020 κατά ειρηνικών και φιλήσυχων πολιτών σε δημοσίους χώρους. 

Επειδή στην Πατρίδα μας έχουμε την τύχη να μην έχουμε κοινωνικές και ταξικές αποκλίσεις, τέτοιες που θα μπορούσαν να δικαιολογούν τόσο ως ανωτέρω περιεγράφηκαν ακραίες και περιθωριακές συμπεριφορές. 

Επειδή στο μονόδρομο που κινούμαστε ως κοινωνία θα καταλήξουμε με βεβαιότητα στην πρόκληση θανάτων και αυτό κανένας πολίτης δημοκράτης δεν μπορεί να το επιτρέψει.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης και Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης: 

1.  Ποια είναι τα ακριβή πραγματικά περιστατικά του από 11.04.2021 επεισοδίου που έλαβε χώρα στο γήπεδο του Νέου Κεραμιδίου Κατερίνης;

2.  Ποια είναι κατά την άποψή τους αλλά και συνολικώς για την Κυβέρνησή, η έννοια της «κοινωνικής ειρήνης» και ποια της απαξίας της προκείμενης απρόκλητης αστυνομικής βίας;

3.   Ποιες συγκεκριμένες ευθύνες αναλαμβάνουν για τα συνεχιζόμενα και εντεινόμενα περιστατικά απρόκλητης και αστυνομικής βίας;

4.  Εκτός της ανωτέρω ΕΔΕ που διατάχθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με ποιο τρόπο θα εξαλείψουν τα φαινόμενα απρόκλητης αστυνομική βίας; Ποιο το εθνικό τους σχέδιο και ποιος ο κυβερνητικός προγραμματισμός τους;

5.   Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους και ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν μέχρι σήμερα εφαρμόσει στην πράξη τις οδηγίες εκ των συμπερασμάτων της μελέτης της «Επιτροπής Αλιβιζάτου»;

6.   Μέχρι τότε, πώς θα περιορίσουν άμεσα και δια παντός τις μελλοντικές συμπεριφορές  αστυνομικών που κάποια στιγμή θα (ξανα)κοστίσουν ανθρώπινες ζωές;

7.  Σκοπεύουν να διατάξουν τη σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των δημοσίων λειτουργών αστυνομικών που συμμετέχουν σε περιστατικά απρόκλητης αστυνομική βίας, ώστε να «ξεκλειδώσουν» αντίστοιχα την εκπαίδευσή τους;

8.  Πώς σχεδιάζουν την δια βίου εκπαίδευση των Ελλήνων αστυνομικών, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν λειτουργικώς δικαιικά και ευθέως αναλογικά κριτήρια στις αντανακλαστικές τους αντιδράσεις, ώστε η παρουσία τους να λειτουργεί πάντοτε κατευναστικά και όχι ενίοτε εκρηκτικά;

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…