Newsroom

Newsroom

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα της τις δυσμενείς εξελίξεις για την βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θεωρούν πως οι πολιτικές της κυβέρνησης προκαλούν μεγάλες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία.  

4979020 3

Σημειώνουν ότι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που εντάχθηκε στον νέο e-ΕΦΚΑ, εκκρεμούν συντάξεις, με παλαιότερες αιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμα. Συνεπώς, το ότι θα χορηγηθούν οι όποιες αυξήσεις εφεξής, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων των επικουρικών, που βρίσκονται σε αναμονή.

Σύμφωνα με εξαγγελίες του κ. Βρούτση, σημειώνουν οι 60 βουλευτές, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταβάλλει τον Ιούνιο, τις αναδρομικές αυξήσεις, που προβλέπει ο νόμος. Το ΣτΕ προέβλεψε στην απόφασή του, την αναδρομική καταβολή των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ωστόσο η κυβέρνηση ήδη μεταθέσετε την καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων για το προσεχές Φθινόπωρο

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εικάζουν βάσιμα πως υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων αφού είναι ήδη γνωστό, ότι τα έσοδα του νέου φορέα έχουν ήδη καταρρεύσει εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και της προσεχούς αυξανόμενης επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Τέλος οι βουλευτές σημειώνουν πως:

εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης, για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για το διάστημα από το 2013 έως το 2018, που αν δικαιωθούν το κόστος ανεβαίνει κοντά στα 4 δις.
στις κύριες συντάξεις, οι εκκρεμείς αιτήσεις  έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και ξεπερνούν τις 198.000.

ο e-ΕΦΚΑ οφείλει να καταβάλει το επόμενο διάστημα 450 εκατομμύρια ευρώ από τις αναδρομικές αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1.10.2019.
Έτσι ρωτούν τον υπουργό:

Ποια είναι η πορεία των εσόδων του e-ΕΦΚΑ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο;
Ισχύουν οι πληροφορίες για αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά 100% σε μόλις 10 μήνες, δηλαδή ότι ανέρχονται κοντά στις 200.000;
Για ποιους λόγους έγινε η μετάθεση πληρωμής των αναδρομικών αυξήσεων που προβλέπει ο ν.4670/2020 για τον Οκτώβριο;

Πότε αναμένεται να πιστωθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που προβλέπει ο ν.4670/2020;

Πότε αναμένεται να μεταφερθούν στον e-ΕΦΚΑ τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων, που είναι σε αναστολή η σύμβασή τους και  τα οποία έχει αναλάβει να τα καταβάλει το κράτος;

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες απώλειες εσόδων των προσεχών μηνών λόγω της αύξησης της ανεργίας και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης;

 

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…