Ερώτηση 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους για την πανδημία του κορονοϊού

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης κατέθεσαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους για την πανδημία του κορονοϊού, με πρωτοβουλία του βουλευτή Φθιώτιδας και αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης, αρμόδιου για την έρευνα και τεχνολογία, Γιάννη Σαρακιώτη.  

2027969

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρουν πως η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έχει πάψει το τελευταίο χρονικό διάστημα να ερμηνεύεται κατά τρόπο λογικό και επιστημονικό, με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να κρίνονται αποσπασματικές και άνευ συγκεκριμένου στρατηγικού ειρμού και με την οργάνωση σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Η καταγραφή των εργαστηρίων, τα οποία είναι σε θέση να συνδράμουν στην προσπάθεια διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για την πανδημία του κορονοϊού δεν έχει υλοποιηθεί, με ευθύνη των Υπουργείων, με αποτέλεσμα να χαράσσεται η όποια κυβερνητική στρατηγική δίχως ορθολογισμό και, όπως φαίνεται, δίχως η πολιτική ηγεσία να ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί τα διατιθέμενα μέσα. Η Κυβέρνηση προβαίνει σε αποκλειστικά επικοινωνιακές κινήσεις, όπως η προμήθεια υψηλού κόστους μηχανημάτων, τα οποία άλλοτε παραμένουν πλήρως ανενεργά και άλλοτε υπολειτουργούν λόγω ελλείψεως εξειδικευμένου προσωπικού.

Τα συναρμόδια Υπουργεία, αντί να προωθήσουν λύσεις είτε στελεχώνοντας επαρκώς τα προκείμενα τμήματα είτε διοχετεύοντας ελέγχους προς τα ερευνητικά κέντρα, που μάλιστα έχουν αναπτύξει ίδια διαγνωστικά πρωτόκολλα, παραπέμπουν, κατ’ ουσία, τους πολίτες σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Η εν λόγω τακτική έχει δημιουργήσει εύλογες απορίες, αποτυπωμένες και σε σχετικά δημοσιεύματα, στο πλαίσιο των οποίων ο Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Βασίλης Γοργούλης είχε αναρωτηθεί: «Περισσεύουμε; Δεν χρειάζεται η χώρα τις υπηρεσίες μας;», ενώ ο Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Σταματόπουλος είχε τονίσει: «Το κρίσιμο θέμα είναι η διενέργεια μεγάλου αριθμού τεστ, την οποία τα ερευνητικά κέντρα της χώρας είναι πανέτοιμα να συνδράμουν. Μόνο οι εκτενείς και ταυτόχρονα στοχευμένοι έλεγχοι θα επιτρέψουν τη σαφή αποτύπωση της πραγματικότητας, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων που θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού».

Παράλληλα, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ κα Φωτεινή Στυλιανοπούλου, το Ινστιτούτο εξασφάλισε στην αρχή της πανδημίας τα αναγκαία κονδύλια για να προχωρήσει σε ελέγχους. Όμως, στις αρχές Ιουλίου, αναγκάστηκε να τους αναστείλει εν απουσία νέας σύμβασης και επαρκών κονδυλίων. Όπως αναφέρει η κα Στυλιανοπούλου: «Συνεχίσαμε την εξέταση των δειγμάτων που έρχονταν σε εμάς διαθέτοντας τα απαραίτητα κονδύλια από το αποθεματικό μας και κάνοντας παράλληλα πιεστικά διαβήματα στον ΕΟΔΥ για την υπογραφή νέων συμβάσεων, ώστε να καλύπτονται οι διενεργούμενες εξετάσεις. Τα διαβήματα έπεσαν στο κενό και από τις αρχές Ιουλίου, μη υπάρχουσας νέας σύμβασης, σταματήσαμε να παραλαμβάνουμε δείγματα του ΕΟΔΥ».

Η αδρανοποίηση των επιστημονικών φορέων έχει ως αποτέλεσμα και το υψηλό οικονομικό κόστος για το Δημόσιο, καθόσον αχρείαστα μεγάλο μέρος των ελέγχων μεταφέρεται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με υψηλότατες χρεώσεις, με ανάλογη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και των πολιτών. Είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια εγκατάλειψης του επιστημονικού προσωπικού των ερευνητικών κέντρων, καθώς και των διατιθέμενων μέσων και ως εκ τούτου, η «υπο-αξιοποίησή» τους θεωρείται δυσερμήνευτη, ιδιαιτέρως σε μια περίοδο κατά την οποία το σύνολο – τουλάχιστον των ευρωπαϊκών – κρατών διαγκωνίζονται για τη μείωση της έξωθεν εξάρτησης των δημοσίων τομέων τους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

– Από ποιους φορείς εφαρμόζεται το πρωτόκολλο, το οποίο έχει αναπτυχθεί από ερευνητικά κέντρα;

– Ποιος είναι ο εξυπηρετούμενος αριθμός δειγμάτων καθημερινά από τα ερευνητικά κέντρα και ποια είναι τα περιθώρια ανάληψης εκ μέρους τους επιπλέον ελέγχων;

– Ποιες είναι οι δυνατότητες των ερευνητικών κέντρων και πως αυτές αξιοποιούνται από το Ελληνικό Δημόσιο;

– Ποιες είναι οι υπογραφείσες συμβάσεις του ΕΟΔΥ με ερευνητικά κέντρα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σαρακιώτης Ιωάννης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπαχριστόπουλος Θανάσης

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χαρίτσης Αλέξιος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…