Ερντογάν: Θα πληρώσετε το τίμημα γι' αυτό που κάνατε

Δε φαίνεται να έρχεται εύκολα η αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο τούρκος πρόεδρος στράφηκε εκ νέου κατά της Ολλανδίας για την αντιμετώπιση των δύο υπουργών του. «Θα πληρώσετε το τίμημα για την ντροπιαστική αντιμετώπιση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για συμπεριφορά που θυμίζει τον ναζισμό και τον φασισμό.

58c510e71dc524954b8b45b6 2

«Θα πληρώσετε γιατί πλήξατε τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ολλανδία και αποφασίσατε να τις θυσιάσετε στον βωμό των εκλογών», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν επετράπη στην υπουργό του να φτάσει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ το βράδυ του Σαββάτου. 

«Οποιος επιτίθεται στους πολίτες μου με σκυλιά πληρώνει το τίμημα», συμπλήρωσε, μιλώντας για τη χρήση σκύλων από την ολλανδική αστυνομία, προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος των εκατοντάδων Τούρκων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προξενείο, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. «Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», τόνισε ακόμη μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως υποστήριξε, η μεταχείριση της υπουργού και άλλων Τούρκων αξιωματουχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε αντίθετα τη Γαλλία επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ’ αυτή την παγίδα» ανέφερε.

Γιλντιρίμ: Θα υπάρξουν σκληρά αντίποινα

Στο ίδιο μήκος κύματος νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ απείλησε με «σκληρά αντίποινα». «Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά» ανέφερε.

Ρούτε: Θέλουμε αποκλιμάκωση, αλλά δεν εκβιαζόμαστε

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, σημειώνοντας πάντως πως «αν κλιμακώσουν, θα πρέπει αν απαντήσουμε».

«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά» ανέφερε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε» πρόσθεσε. Πρόσθεσε πάντως ότι «η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί».

Τσαβούσογλου: Μέτρα μέχρι να ζητήσουν συγγνώμη

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γαλλία πριν από μια δημόσια εμφάνισή του στη βορειοανατολική πόλη Μετς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη πως η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας.

Χυδαία και σκληρή συμπεριφορά, λέει η υπουργός της Τουρκίας

Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, οποία επέστρεψε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, κατήγγειλε τον «οικτρό» τρόπο με τον οποίο της συμπεριφέρθηκαν στην Ολλανδία.

«Υποστήκαμε μια συμπεριφορά χυδαία και σκληρή. Η συμπεριφορά αυτή απέναντι σε μια γυναίκα υπουργό είναι οικτρή» δήλωσε η Καγιά από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, όπου την υποδέχθηκε πλήθος που κρατούσε τουρκικές σημαίες.

Πώς ξεκίνησε η ένταση

Της απέλασης της υπουργού είχε προηγηθεί η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να εμποδίσει την έλευση στη χώρα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θα συμμετείχε σε εκδήλωση υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Ρότερνταμ.

Οι αρχές της πόλης όμως είχαν απαγορεύσει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, εν όψει των ολλανδικών εκλογών. Ωστόσο ο Τσαβούσογλου επέμεινε στην απόφασή του να μεταβεί στο Ρότερνταμ με στόχο να προωθήσει το «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου. Μάλιστα, είχει απειλήσει με «σοβαρές κυρώσεις» σε περίπτωση που η Ολλανδία εμπόδιζε την επίσκεψή του.

Αντιδρώντας στο γεγονός ότι οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν στο αεροπλάνο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί σε ολλανδικό έδαφος, η Άγκυρα απέκλεισε την ολλανδική πρεσβεία και το προξενείο, με τον Ερντογάν να χαρακτηρίζει τους Ολλανδούς «απομεινάρια ναζισμού».

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Άγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου τροφοδοτούσε εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εδώ και αρκετές ημέρες, με τη Χάγη να αρνείται να δεχθεί μια κυβερνητική επίσκεψη με στόχο «να διεξάγει πολιτική εκστρατεία για ένα δημοψήφισμα».

Από την προηγούμενη εβδομάδα πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμποδίσει Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στο έδαφός τους στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα.

Ακύρωση εκδήλωσης στη Ζυρίχη

Ο Τσαβούσογλου θα συμμετείχε σήμερα σε εκδήλωση στη Ζυρίχη, όμως αυτή ακυρώθηκε μετά την άρνηση του ξενοδοχείου που θα τη φιλοξενούσε, σύμφωνα με την ελβετική ραδιοφωνία – τηλεόραση (RTS).

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός κατάφερε να προσγειωθεί χθες το βράδυ στην πόλη Μετς στην ανατολική Γαλλία, όπου αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα σε εκδήλωση, έπειτα από πρόσκληση της τοπικής πτέρυγας της Ενωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών, που διοργανώνει προεκλογικές συγκεντρώσεις για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Γαλλική διπλωματική αρχή επιβεβαίωσε ότι «ο (Γάλλος) υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για την έλευση του Τούρκου υπουργού», υπογραμμίζοντας ότι «το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός θα μπορέσει να κάνει τη συγκέντρωσή του (…) πηγάζει από την ελευθερία του συναθροίζεσθαι».

Παράλληλα, σήμερα, το τουρκικό πρακτορείο Dogan μετέδωσε ότι ο ιδιοκτήτης ενός χώρου στη Στοκχόλμη, όπου θα πραγματοποιούνταν εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ακύρωσε το συμβόλαιο. Το πρακτορείο επεσήμανε ότι ο ιδιοκτήτης δεν αναφέρθηκε στον λόγο της ακύρωσης της εκδήλωσης.

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

ιάσονας τροχαίο

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

Το δικαστήριο αυτή τη στιγμή έχει διακόψει για να αποφασίσει επί του ελαφρυντικού και να…

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

6084787 1

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

«Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών»,…

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

CropImage 26

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

O 27χρονος αναπληρωτής είναι αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες, που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό, απειλή και επίθεση σε…

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

τροχαίο

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

Θανατηφόρο τροχαίο με ένα νεαρό νεκρό και έναν τραυματία στην Ελευσίνα - 17χρονος νεκρός σε…