Ερντογάν διαψεύδει Μητσοτάκη: Έθεσε στο ΝΑΤΟ το θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών

Διαψεύδεται για άλλη μια φορά ο έλληνας πρωθυπουργός που διαβεβαίωνε ότι ο Ερντογάν δεν επιχείρησε να θέσει το θέμα των ελληνικών σε διεθνές επίπεδο.

ap eyrdd

Ο τούρκος πρόεδρος έθεσε ζήτημα για τα ελληνικά νησιά στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη αθέτησε τη μεταξύ τους συμφωνία. Έτσι, διαψεύδεται για άλλη μια φορά ο έλληνας πρωθυπουργός που διαβεβαίωνε ότι ο Ερντογάν δεν επιχείρησε να θέσει το θέμα των ελληνικών σε διεθνές επίπεδο.

«Δεν μπορείς να εξοπλίσεις τα νησιά»

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός αθέτησε τη συμφωνία που είχαν συνάψει στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία οι δύο χώρες θα είχαν διμερείς σχέσεις, χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτου. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αναίρεσε αυτή την συμφωνία με την ομιλία του στο Κογκρέσο και το Νταβός. Τον κατηγόρησε ότι κάνει «ειδικές επισκέψεις στα νησιά του Αιγαίου, κατά τη διάρκεια των οποίων επιδόθηκε στον εξοπλισμό αυτών των μικρών νησιών. Αυτά τα νησιά προστατεύονται από τη συνθήκη της Λωζάννης και την συμφωνία των Παρισίων. Δεν μπορείς να εξοπλίσεις αυτά τα νησιά, όμως η Ελλάδα έχει προχωρήσει κατά αυτό τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις διεθνείς συνθήκες. Αναμένεται η αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Πίεση σε Σουηδία-Φινλανδία

Παράλληλα, έκανε λόγο για τα οφέλη της άρσης του βέτου στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, αφού αναφέρθηκε στην αγορά των αμερικανικών F16 και ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κογκρέσο ώστε «να πετύχει τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων» για το θέμα.

Επίσης, για την ένταξη των δύο βορειοευρωπαϊκών χωρών στη βορειοατλαντική συμμαχία, είπε ότι «αν οι δύο χώρες δεν εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους», η συμφωνία ένταξής τους «δεν θα φτάσει για επικύρωση στο τουρκικό κοινοβούλιο».

Πηγή: documentonews.gr