ΜΑ

ΜAΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Έρχονται αλλαγές στη Μεσόγειο Νο2

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

agae

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

Η νέα βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Αυγούστου 2015 στην επαρχία Ασίρ στη νότια Σαουδική Αραβία, ήρθε να επιβεβαιώσει την εκτίμηση πως το Βασίλειο των Ουαχαμπιτών έχει μπει στο στόχαστρο των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους. Αυτή τη φορά έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι των δυνάμεων ασφαλείας που προσεύχονταν σε ένα τέμενος. Πρόκειται για την τρίτη  πολύνεκρη επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε τεμένη της Σαουδικής Αραβίας (17/7 και 25/5) την ευθύνη των οποίων αναλαμβάνουν ομάδες που αναφέρονται στο Ισλαμικό Κράτος. Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία ήταν στο στόχαστρο της Αλ Κάιντα στο παρελθόν, αλλά παρ΄ όλο που πέτυχε να προκαλέσει μαζικές εξεγέρσεις, απέτυχε να κλονίσει το καθεστώς του Ριάντ. 

Στις 18 Ιουνίου δημοσιεύσαμε στο HOT DOC 79 μία ανάλυση με τίτλο «Έρχονται αλλαγές στη Μεσόγειο (Νο1)» (που παρατίθεται πιο κάτω) υπονοήσαμε ότι η επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε ανατρεπτικές αλλαγές στην γεωπολιτική τους στρατηγική. 

Είναι προφανές ότι μια σειρά εξελίξεων ίσως και να επιβάλει αυτή την αναθεώρηση της αμερικανικής γεωπολιτικής στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και των φονταμενταλιστών, τόσο στο πεδίο της μάχης, όσο και κυρίως στο ιδεολογικό-θρησκευτικό. Η ανάγκη για την επαναφορά των πραγματικών αξιών του Ισλάμ και η ανάδειξη του μετριοπαθούς χαρακτήρα του αποτελεί ανάγκη των σύγχρονων μουσουλμανικών πληθυσμών, αλλά και της παγκόσμιας ειρήνης. Οι χώρες που σηματοδοτούν τις εξελίξεις στο αραβικό Ισλάμ είναι η Αίγυπτος και δευτερευόντως η Σαουδική Αραβία (λόγω των ιερών τόπων και του πλούτου). Συνεπώς, μία εσωτερική εξέλιξη – προσαρμογή στη Σαουδική Αραβία ανάλογη με αυτή που συντελέστηκε στην Αίγυπτο, ίσως να βοηθούσε πολύ την ανάδυση ενός νέου σκηνικού στη Μέση Ανατολή. 

Η συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ για τα πυρηνικά αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και θα δώσει νέες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που είναι και κρίσιμος παράγοντας στο κοινωνικό πεδίο και κατ΄ επέκταση στο ιδεολογικό-θρησκευτικό. Μία άλλη σημαντική εξέλιξη είναι η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ που επιτρέπει πλέον τον αμφίδρομο διάπλου και τον διπλασιασμό της κυκλοφορίας. Το έργο που συντελέστηκε σε χρόνο ρεκόρ 12 μηνών (αντί 36 που είχε σχεδιαστεί) και κόστισε 4 δισ. δολ., αναμένεται να προκαλέσει ανατροπές στις ροές του παγκόσμιου εμπορίου και στην ανάπτυξη της περιοχής. 

Κρίσιμα αγκάθια βέβαια παραμένουν η κατάσταση στη Συρία που έχει προκαλέσει ένα νέο τσουνάμι προσφυγιάς, η επιθετικότητα της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ κατά των βάσεων των Κούρδων (390 νεκροί από του τουρκικούς βομβαρδισμούς σε δύο βδομάδες) και η υποκρισία της Τουρκίας σε ότι αφορά το Ισλαμικό Κράτος. Οι κινήσεις στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής επιταχύνονται και παρ΄ όλο που τα δεδομένα μοιάζουν να αλλάζουν., είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα διαμορφωθούν και αν θα διαμορφωθούν νέες ισορροπίες. Το κείμενο που ακολουθεί επισημαίνει μερικές σημαντικές κινήσουν που έχουν συντελεστεί στο πρόσφατο διάστημα.

HOT DOC 79 > Είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι ΗΠΑ διαθέτουν ενεργειακή ανεξαρτησία κατά 90%!… έναντι του 50% που είχαν την περίοδο της πετρελαϊκής κρίσης του 1973. Πρόκειται, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές, για μείζονα εξέλιξη η οποία αργά ή γρήγορα θα εκφραστεί στο γεωπολιτικό πεδίο, με την έννοια της απεξάρτησης της Ουάσιγκτον από φθοροποιές συμμαχίες που δεν συνάδουν μάλιστα με το φιλοσοφικό και πολιτικό τους προφίλ.

Η εκτίμηση αυτή συνεπικουρείται από μια σειρά άσχετων εκ πρώτης όψεως εξελίξεων που όμως συγκλίνουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και νέες διευθετήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, και οι οποίες θα διασφαλίσουν  τις νέες ενεργειακές πηγές και τους θαλάσσιους δρόμους του εμπορίου.

Είναι κρίσιμο εδώ να σημειωθεί ότι διαφαίνεται κάποια οριστικοποίηση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, που προφανώς περιλαμβάνει σχεδιασμούς που υπερβαίνουν το Ουκρανικό. Οι υπουργοί Εξωτερικών Κέρι και Λαβρόφ έχουν συναντηθεί για περισσότερες από 9 ώρες το τελευταίο διάστημα. Παρατηρητές θεωρούν ότι η Κριμαία «ανταλλάχθηκε» με την Κούβα. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό είδαμε την Ρωσία να προμηθεύει εξελιγμένους S300 στο Ιράν, χωρίς αμερικανικά σχόλια, όπως άλλωστε έγινε και με την σινορωσική ναυτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο με ασκήσεις ελιγμών και προετοιμασίας αντιαεροπορικής άμυνας. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο άλλωστε ότι αμέσως μετά το 41ο G7 που έγινε στο Schloss Elmau της Βαυαρίας 7–8 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μακρά συνάντηση στο Μιλάνο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, όπου ο πρώτος χαρακτήρισε το G7 «χόμπι γκρουπ» και έκλεισε συμφωνία με Ιταλία για κατασκευή υπερσύγχρονων ελικοπτέρων βαρέως εξοπλισμού AW-189 σε ρωσικό έδαφος, με συμβόλαιο 3 δισ. ευρώ για την ιταλική πλευρά.

Από εκεί και πέρα, είχαμε πρόσφατα κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας 2015 των δύο χωρών, την οποία παρακολούθησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, στην Αεροπορική Βάση Fayed, στην Αίγυπτο. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σέντκι Σόμπχι Σαγίντ Αχμέντ, όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε την ανάγκη «να ανασχεδιάσουμε την αμυντική μας θωράκιση όχι στα επίπεδα που ήταν μέχρι σήμερα, αλλά πλέον με γνώμονα τις οικονομικές ζώνες, την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) η οποία συνορεύει με την ΑΟΖ της Αιγύπτου… Αυτό εκτείνει τη γραμμή άμυνας άλλα 200 μίλια. Έχει υποχρεώσεις, αλλά και ουσιαστικά θα είναι αυτός ο λόγος που θα μας βοηθήσει με την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, του υποθαλάσσιου πλούτου για να μπορέσουμε να περάσουμε σε μία καινούργια φάση». Τέλος μείζονος στρατηγικής σημασίας είναι και η επικείμενη μεταφορά της αεροπορικής βάσης της Σούδας στην Κάρπαθο, η οποία προστατεύεται από τα TOR-M1 και διαθέτει ήδη υποδομές νατοϊκής βάσης.

Στο παζλ των εξελίξεων εντάσσεται προφανώς και η νέα κινητικότητα για το Κυπριακό στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου και της αποχώρησης των εγγυητριών δυνάμεων. Η δρομολογούμενη «Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία» της ευρωζώνης που θα περιλαμβάνει την Κύπρο δεν μπορεί να γίνει με όρους κατοχής του μισού νησιού, ούτε με πολιτικές εκκρεμότητες. Όλα αυτά σημαίνουν πως οι ευρύτεροι σχεδιασμοί ευνοούν τα ελληνικά γεωπολιτικά και γεωοικονομικά συμφέροντα, υπό τον όρο ότι τις καταστάσεις θα τις διαχειρίζονται έμπειρα και αξιόπιστα πρόσωπα που μπορούν να αντιδρούν θετικά στα μηνύματα των καιρών.

 

Πηγή: makisandronopoulos.blogspot.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…