Newsroom

Newsroom

Έρχονται 555 εκ. μέσω ΤΧΣ – Εξειδικεύονται οι μεταρρυθμίσεις στα τεχνικά κλιμάκια

Καθώς πέφτει η σκόνη από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, βγαίνουν τα πρώτα συμπεράσματα, με πρώτο πως η ελληνική πλευρά έκανε ένα βήμα πίσω στο επίπεδο των συμβολισμών για να κερδίσει στην ουσία. 

2256586

Καθώς πέφτει η σκόνη από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, βγαίνουν τα πρώτα συμπεράσματα, με πρώτο πως η ελληνική πλευρά έκανε ένα βήμα πίσω στο επίπεδο των συμβολισμών για να κερδίσει στην ουσία. 

Έτσι η Αθήνα δέχτηκε την επεξεργασία των προτεινόμενων από εκείνη μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που θα “βάλουν κάτω” τους λογαριασμούς. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε το πρωί της Τρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο με τους τρεις θεσμούς και θα εξειδικεύονται από τα τεχνικά κλιμάκια των οποίων η δραστηριότητα θα λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες. Ο Γιάννης Βαρουφάκης άφησε ωστόσο περιθώριο για στοχευμένες αφίξεις τεχνοκρατών στην Αθήνα, σε πλαίσιο διαφορετικό από το προηγούμενο: Πρόκειται επί της ουσίας για εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου όπου ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε πως θα είμαστε “συν-συγγραφείς” του μέλλοντός μας. Η εικόνα ωστόσο των τεχνοκρατών, Ελλήνων και ξένων, που θα επεξεργάζονται τα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή μπορεί να εκληφθεί, περίσσότερο ως αίσθηση παρά ως ουσία, ως βήμα πίσω προς την εποχή της τρόικας. Ο τρόπος που η κυβέρνηση θα χειριστεί το θέμα το επόμενο διάστημα θα δείξει αν έχουμε όντως οριστικά τελειώσει με τους “τροϊκανούς”.

Έρχονται 555 εκ. μέσω ESM

Στην ουσία όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει λόγο να είναι ικανοποιημένη. Ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας σταδιακής εκταμίευσης της δόσης των 7,2 δισ. όταν συμφωνηθεί το σύνολο των δράσεων που θα πρέπει να εκτελέσει η Αθήνα μέσα στο τετράμηνο και αυτές αρχίζουν να εφαρμόζονται. Η καλύτερη είδηση ήρθε όμως από τον επικεφαλής του μηχανιμού στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλιγκ ο οποίος στην ομιλία του είπε πως ο μηχανισμός δεν έχει λόγο πάνω στα 555 εκ. ευρώ που προέρχονται από έσοδα που είχε το ΤΧΣ από την πληρωμή του μερίσματος των προνομιούχων μετοχών πριν το 2010 κι άρα αυτά τίθενται στη διάθεση του ελληνικού Δημοσίου,εφόσον διευθετηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Πρόκειται για χρήματα που “μας ανήκουν” αλλά έως τώρα ήταν δεσμευμένα. 

Εφόσον λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να διαλέγει εκείνη τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στα επιθυμητά οικονομικά αποτελέσματα, η 4μηνη παράταση δείχνει να “περπατάει”. Η πρόκληση που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση είναι το περιεχόμενο αυτών των μεταρρυθμίσεων να είναι όσο το δυνατόν κοντά στις προγραμματικές δηλώσεις και να απαντά στις ανάγκες του ελληνικού λαού που είναι εξαντλημένος. 

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…