Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος: Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα

«Πρέπει να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα όσο έχουμε χρόνο μπροστά μας» - Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρρος και πού θα χτυπήσει στην Ελλάδα.

5245777

Δύο νέες ψυχρές εισβολές θα έχουμε αυτήν την εβδομάδα, αφού σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, θα έρθει νέο κύμα κακοκαιρίας – Χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας – Η τελευταία πρόγνωση των μετεωρολόγων – Η πρόγνωση καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη και τον Τάσο Αρνιακό – Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρρος και πού θα χτυπήσει στην Ελλάδα.

Τι προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

«Mε διαδοχικά πολικά κύματα η εβδομάδα που ανοίγεται μπροστά μας με αυξημένες τις πιθανότητες για πολλά χιόνια και χαμηλά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο», τονίζει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο ίδιος μιλά για δύο διαδοχικά ψυχρά κύματα μέσα στην εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείει «να δούμε πυκνές χιονοπτώσεις και στο κέντρο της Αθήνας με αυξημένες πιθανότητες και για χιονόστρωση».

«Περιμένουμε δύο διαδοχικά ψυχρά κύματα μέσα στην εβδομάδα. Ένα γύρω στην Τετάρτη, που δεν φαίνεται να είναι τόσο ισχυρό και θα περάσει σχετικά γρήγορα. Το σημαντικότερο όμως ψυχρό κύμα φαίνεται πως θα είναι από την Παρασκευή και μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας με πυκνές χιονοπτώσεις και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες», τόνισε στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος του Open.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο κύμα αναμένεται αύριο Τρίτη, αλλά κυρίως Τετάρτη. Δεν αποκλείεται αυτό το ψυχρό κύμα να δώσει κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις και στην Αττική ακόμη και προς τα βόρεια, βορειοανατολικά τμήματα σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Η κορύφωση αυτού του ισχυρού ψυχρού κύματος φαίνεται ότι θα είναι Παρασκευή με Δευτέρα της άλλης εβδομάδας. «Δεν αποκλείεται να δούμε πυκνές χιονοπτώσεις και στο κέντρο της Αθήνας με αυξημένες πιθανότητες και για χιονόστρωση», υπογράμμισε.

Η πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού

«Η χειμερινή επιβολή θα επηρεάσει κυρίως τα βόρεια, τα κεντρικά και τα ανατολικά τμήματα της χώρας με βροχές στα πεδινά, χιονόνερο και χιόνια στα βουνά που τα Σαββατοκύριακο θα κατέβουν ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την Αττική με χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια και πρόσκαιρα ακόμα και στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας. Θυελλώδες βοριάδες 8 με 9 μποφόρ στο Αίγιο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας με ισχυρό παγετό ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά με θερμοκρασίας δυο – τρεις βαθμούς κάτω από τους -10.

Βελτίωση του καιρού θα υπάρξει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρρος και πού θα χτυπήσει στην Ελλάδα

Η κάθοδος των ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας, η οποία ξεκίνησε με την κακοκαιρία Διομήδης (10-12/01/2022), αναμένεται να συνεχιστεί κατά κύματα και κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Μάλιστα αυξημένες είναι οι πιθανότητες, ώστε η ψυχρή εισβολή που θα εκδηλωθεί το Σαββατοκύριακο 22-23/01, να είναι η εντονότερη, καθώς θα μεταφέρει θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες.

Αναλυτικότερα, την Κυριακή 16/01 έλαβε χώρα η πρώτη από μια νέα σειρά ψυχρών εισβολών, η οποία ήταν ξηρή και δε συνοδεύτηκε από φαινόμενα. Το διήμερο Τρίτη 18/01 – Τετάρτη 19/01 θα ακολουθήσει μια δεύτερη ψυχρή εισβολή, ελαφρώς ισχυρότερη, η οποία θα δώσει πρόσκαιρα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Τέλος από το Σάββατο 22/01 ενδέχεται να εκδηλωθεί μια τρίτη, ακόμα ισχυρότερη ψυχρή εισβολή η οποία εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αυτού του τύπου παρουσιάζει εμμονή; Η απάντηση βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης και στην κίνηση του αεροχειμάρρου. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρρος, κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρος στρέφεται προς νότο, μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.